05-11-2020

Wintertros en stuifmeel halen op 5 november

In de late nacht en vroege ochtend trokken de bijen zich vandaag terug op de wintertros, tenminste wanneer ze in houten kasten zitten. In de styroporkasten liepen ze gewoon vrolijk los rond door de kast. Op de onderstaande foto zie je een volk op netto 7 straatjes zitten, de weinige bijen in de buitenste straatjes niet meegerekend. In Imkernieuws-Bijenwerk van 15 november as lees je meer over hoe je de sterkte en overlevingskansen van je volken na een koude nacht goed kan beoordelen. Dit volk gaat het gemakkelijk redden.                                                                                                                                                                                   

Met de volle zon in de middag op de kasten kwamen de bijen weer volop de kasten uit om soms nog een laatste beetje stuifmeel te verzamelen. In een veld met Knopherik was nog een eenzame stuifmeel- en bijenverzamelaar te vinden. Hij vond er maar eentje ;-).

Mocht je willen zien hoe de bijen vanmiddag vlogen, kijk dan naar de volgende korte video:

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Peter Hengeveld

    06-11-2020 om 08:51

    Bij mij het zelfde gister middag, brachten ook nog stuifmeel binnen.

  • Jan Adrichem

    06-11-2020 om 09:13

    wel vliegen maar geen stuifmeel. Maar onverwachts ook twee darren die naar binnen gingen. Wat zou dat betekenen? Zijn dit de die-hards??

    Jan, soms ontsnappen een paar darren wel eens de darrenslacht door van kast naar kast te verhuizen. Uiteindelijk worden ze getolereerd. Groet, Ben

  • Kochise58

    06-11-2020 om 10:21

    Beste Ben, Hier hetzelfde beeld. Leuk om de verschillen in vliegactiviteit te zien in kasten die in het zonlicht en in de schaduw staan.
    Even off-topic: In het vorige blog antwoordde je aan H. van Drie (met betrekking tot het versuikeren van fruithoning) dat de honing weer vloeibaar kan worden gemaakt door deze au bien marie te verwarmen in water van 45 graden. Is dat niet te warm? Ik dacht dat dit tot maximaal 40 graden mag?
    Dank alvast voor je reactie!

    Ik heb net in je andere blogbericht geantwoord. Groet, Ben

  • Dorothé

    06-11-2020 om 10:43

    Beste Ben, ik moet 1 kast verplaatsen van de ene kant van de heg naar de andere kant (tuin van buren) het is hemelsbreed 1 meter.
    Nu ze overdag nog vliegen en s-nachts op tros zitten of wachten tot het overdag ook kouder is? Met kans dat ze tijdens transport los komen van de tros.
    Kun je me advies geven? Groet Dorothé

    Ha Dorothé, dat ze los komen van de tros is niet erg. Maar het zou wel erg zijn dat ze bij mooi weer terug vliegen naar de andere kant van de heg, waar geen kast meer staat.
    Juist die heg zorgt ervoor dat ze aan die ene kant georiënteerd zijn. Je moet dus eerst wachten op een periode dat ze 3 weken door de winterkou volledig binnen gezeten hebben. Daarna kun je ze over 1 of meerdere meters verplaatsen dan zullen ze zich opnieuw oriënteren op de nieuwe plek. Nog even geduld dus tot eind december wellicht. Groet, Ben

  • Boy Bakhuys

    06-11-2020 om 13:28

    We hebben een zgn Colorado tbh. De toplatten heb ik verkeerd opgebouwd waardoor ze in koudbouw gingen bouwen, ook nog eens diagonaal. Ik heb verschillende raten los kunnen snijden en verhangen op met draadgaas aangepaste toplattten. Een deel hangt echter nog diagonaal met aan de invliegzijde de verhangen raten, een voerbak met apifonda die blij leeg gegeten wordt, er was gewoonweg te weinig honing, door die diagonale positionering, zitten er natuurlijk twee driehoekvormige gaten naast die volgens mij niet goed warm kunnen houden. Zou het zin hebben om die ruimte op te vullen met polystyreen? Er hangt een zgn BuzzBox in en die geeft een gemiddelde verschiltemperatuur van 5 graden Celsius aan met buiten. Voor mijn gevoel is dat te weinig. De buitenzijde van de tbh is bekleed met 50mm polystyreen. Is het slimmer om het volk over te plaatsen in een standaard hive voor de winter als ze een tijdje niet meer uitvliegen? Nu slepen ze nog steeds stuifmeel mee naar binnen overigens.

    Ik zou er helemaal niets meer aan veranderen. Daar is het nu veel te laat voor. Volgend jaar april gaat het volk weer groeien en raten bouwen, dus dat is het juiste moment om het volk bij te sturen in de raatbouw en raatzit.
    Heb je het volk in augustus wel gevoerd met invertsuiker of suikerwater? Want met suikerdeeg krijgen ze nu niet meer voldoende wintervoorraad. Indien ze nog te weinig wintervoer hebben, dan moet je heel snel een bak met stro en invertsuiker geven. De kans dat ze nog veel op kunnen nemen, is niet zo groot. Maar je kunt het proberen. Ze moeten nu zeker over 12 kg wintervoorraad beschikken. Groet, Ben

  • Djoeke van Zwetselaar

    07-11-2020 om 11:06

    Dag Ben,
    Een heel andere vraag over metselbijen.
    Een volk rossige metselbijen zit bij onze vrienden in het bijenhotel. De darren(zwartkleurig), en bijen zitten van kop tot en met de rug vol met mijten. Er worden geen dode bijen gevonden.
    Zou je hier iets aan kunnen en moeten doen? want als imker schrik je hier wel van.
    Ik hoor het graag,
    Groet, Djoeke.

    Djoeke, ik denk dat je hier niets aan kan en moet doen. Laat de natuur zijn gang maar gaan. Ik vraag me wel af of het mijten of luizen zijn. Je komt ook wel hommels tegen die helemaal vol zitten met iets dat op mijten of luizen lijken. Waarschijnlijk zijn die vanwege hun leeftijd verzwakt en worden dan belaagd door parasieten. Groet, Ben

  • Andrea

    08-11-2020 om 21:42

    Hoi Ben,

    Ik zou graag willen weten of het nu nog binnenhalen van stuifmeel samenhangt met het nog aanwezig zijn van (een klein) broednest? Of halen ze ook stuifmeel binnen als de omstandigheden hiervoor gunstig zijn in deze tijd zonder dat er een broednest aanwezig is?
    Er werd bij ons vandaag ook nog gevlogen. Bij sommige kasten kwam wel stuifmeel binnen, bij anderen (andere locatie ook) niet.

    In een van onze kasten die op 1 bak staat bleken een aantal ramen compleet leeg te zijn, de bijen zaten op 6 raampjes. Zou het beter zijn deze voor de winter nog nog snel om te hangen in een 6-ramer zodat ze zich makkelijker warm kunnen houden? We hebben ze gevoerd met suikerwater (september) en ze hebben nu ook al een pak suikerdeeg leeg gehaald.

    Alvast bedankt weer!

    Groetjes Andrea

    Ha Andrea, veel volken hebben nog een heel klein broednestje, dat stimuleert het halen van vers stuifmeel. Maar ook zonder broed zijn ze altijd wel gedreven om nectar en stuifmeel op te speuren en te halen. Dat is eigenlijk hun basisvaardigheid.
    Indien een volk in een tienraamskast helemaal geen voer meer heeft in de buitenste twee ramen, betwijfel ik of ze nog wel voldoende wintervoer hebben. Maar daarvoor moet je het gewicht van deze kast vergelijken met andere kasten. Dat ze op 6 ramen bijen zitten, is nog geen probleem. Mits het maar niet minder wordt dan 4 straatjes bijen. Ik zou ze dus niet overhangen, maar wel het gewicht beoordelen in vergelijking met andere volken. Desnoods weer de voerbak erop en invertsuiker voeren zo lang ze het opnemen. De dag- en nachttemperatuur is nu nog hoog genoeg. Groet, Ben

  • Marjan Kemperman

    10-11-2020 om 14:37

    Ik keek zojuist even onder de klep van een van mijn volken en toen hoorde ik een ratelend geluidje. Ik heb het op video. Wat zou dat kunnen zijn?

    Bijen maken de vreemdste geluiden. Dat komt vanwege de trillingen die ze veroorzaken door te shaken met een lichaam. Ook de vleugelvibraties kunnen klanken voortbrengen. Een nog niet doorgronde wereld. Groet, Ben

  • Gerja

    11-11-2020 om 14:34

    Hallo Ben,

    Ik heb begrepen dat, door de warme herfstdagen, de volken groot de winter in gaan en veel voeding verbruiken doordat ze met warm weer wel vliegen maar geen voeding kunnen halen.
    Mogelijk kunnen er te korten ontstaan als straks na een zachte winter het broed vroeg op gang komt.

    Behalve voelen aan het gewicht van de kast, zijn er nog meer tips om het in de gaten te houden? En wanneer en met wat zou je dan moeten gaan bijvoeren?

    Gr gerja

    Ha Gerja, trek je vooral niets aan van al die praatjes over de grootte van broednesten en het gebruik van wintervoer. De koninginnen reageren vooral op daglengte en op hun ingebouwde tijdklok. Dat wordt vervolgens slechts een klein beetje beïnvloedt door eventuele warmere dagen.
    De trend van krimpende broednesten en uiteindelijk volken, die in de loop van november uit het broed gaan, gaat gewoon door. Pas in januari komt er weer een broednestje, dat pas in de loop van februari begint te groeien. Pas in maart vergt dat weer extra gebruik van wintervoer.

    Bij rassen als Buckfast blijft er wel eens een heel klein broednestje bestaan, maar de impact is gering.

    De volken gebruiken dus eigenlijk vooral in oktober, maart en april veel voer. In de echte wintermaanden november, december en januari eten ze in totaliteit misschien 3 kilo. Dat stelt dus weinig voor. Je moet pas gaan oppassen als het broednest weer gaat groeien in februari. Dan moet je je kast weer een keer liften.
    Wat kun je nog meer doen? Gewoon door het folie kijken, zo lang je volk voor in de kast zit (aan de kant van de vliegopening) is er niets aan de hand, want aan de achterkant van de tros zit nog volop wintervoer.
    Zodra het volk opschuift naar achteren, gebeurt meestal pas in maart, wordt de voorraad kleiner.

    Mits je dus voldoende gevoerd hebt tot medio september komt een volk niet om van de honger.
    Groet, Ben

  • Andrea

    11-11-2020 om 15:09

    Bedankt Ben! We gaan vandaag nog een keer flink suikerwater bijvoeren en laten ze voorlopig toch in de huidige kast. Waarschijnlijk dat de styropor kast wel ook een stuk beter isoleert dan onze multiplex afleggerkastjes.

    Andrea, indien ze het voer vlot opmaken, dan kun je gerust meer bijvoeren. Vooral met invertsuiker, omdat daar minder water in zit. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.