22-11-2017

Wintertros groeit?

De wintertros beweegt dagelijks mee met de buitentemperatuur, vooral in houten kasten gebeurt dat sneller dan bij polystyreen kasten. Op de onderstaande foto's zie je de wintertros op 20 en 22 november. Bij lagere temperaturen zie je slechts 7 straatjes en vanmorgen bij 12 graden waren er 9 straatjes te zien. Op de warmere dagen worden de dode bijen geruimd en wordt het eventueel nog aanwezige voer uit de buitenste ramen aangesproken. Bij gezonde volken komen ze straks weer op nagenoeg dezelfde sterkte de winter uit. Bij volken met folie of plexiglas kun je dus nu al redelijk voorspellen hoe je volken de winter uitkomen. Zo kun je in de winter ook nog genieten van je bijenvolken.

(klik op de foto's om te vergroten)

Vanmiddag werd het 13 a 14 graden en vlogen de bijen weer even. Het lijkt op een reinigingsvlucht, de laatste keer buiten dit jaar?

Voor de liefhebbers van sublimeren kan ik dit document aanbevelen. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Lineke

    22-11-2017 om 11:38

    Hoi Ben,

    Wat ik vervelend vind van het Plexiglas is dat er druppels onder gaan hangen wat op de bijentros valt. Is daar wat aan te doen? Kan dat kwaad? Het lijkt altijd erg vochtig in de kast. Ik heb een I-bee kast en de varroala er niet onder, alleen als ik even de mijten wil tellen doe ik hem er een dagje onder.

    Groet, Lineke

  • Ben de blogger

    22-11-2017 om 11:51

    Lineke, ik heb zelf geen ervaring met de I-Bee kast, want ik vind hem persoonlijk veel te duur. Ik zie op internet dat het dak slechts 1 cm dik is. Je zult er dus nog echt 2 cm piepschuim of steenwol aan de binnenkant van het dak moeten doen om condensvorming te voorkomen. Condensvorming boven de tros is inderdaad slecht, want die druppels vallen steeds op de wintertros. Dat geeft verstoring en dus stress.
    Probeer eens piepschuim aan te brengen, ik ben benieuwd of het helpt. Bij mij is het afdoende.

  • Lineke

    22-11-2017 om 13:20

    Dank voor je reactie. 1cm piepschuim heb ik al onder de deksel zitten. Dat is dan blijkbaar niet afdoende. En meer past niet. Volgens mij is het niet zo'n goede kast :-(.. maarja.... de bijen redden zich er gelukkig wel al een paar jaar in.

  • Nico Reynders

    22-11-2017 om 14:44

    Hoi Ben ik heb vorige week mijn 3 volken een oxaalzuur behandeling gegeven. Het oxaalzuur had ik voor de winter 2016 / 17 aangemaakt en heb mijn bijen er toen zonder problemen mee behandeld. Nu liggen er honderden dode bijen op de vliegplank van alle drie de volken. Ze zijn dus alle drie verloren. Kan een oxaalzuur oplossing chemisch veranderen in een goed afgesloten fles ? Of kan er nog een andere oorzaak zijn ?

  • Erik Schroën

    22-11-2017 om 15:03

    Hallo, ik heb enige ervaring met de I-bee. Voor open locaties voldoet hij redelijk maar voor meer beschutte locaties heeft de kast een vochtprobleem. De oorzaak is de geventileerde en niet geisoleerde deksel. Vocht slaat neer op het koudste punt en dat is de dekplank. De dekplank hangt door en de druppels vallen op het volk. Remedie is het volgende, kast voorover kantelen zodat de druppels naar de voorkant glijden en via de voorwand uit de kast kunnen verdwijnen. het belangrijkste, een plaat isolatie op de dekplaat, heb zelf PUR schuim toegepast en dat werkt redelijk. Het beste zou zijn een vocht doorlatende dekplaat.

  • Ben de blogger

    22-11-2017 om 15:14

    Nico, ik zou bijna een beetje verdrietig worden. Blijkbaar lees je nooit Bijenwerk in Imkernieuws, maar ook in mijn Blog schrijf ik regelmatig dat het aangemaakte oxaalzuursuikerwateroplossing zeer beperkt houdbaar is. Hooguit twee maanden, daarna gaat het voor bijen giftige HMF ontstaan.
    Daarnaast ben je met oxalen rondom 15 november te vroeg geweest. Hopelijk zijn het honderden dode bijen en geen duizenden, want dan redden ze het nog wel. Vandaag gaan ze met het mooie weer een herfstschoonmaak doen. Misschien valt het nog mee. Klop morgen maar eens op je kasten.

  • Lineke

    22-11-2017 om 17:57

    Wat ik vanmiddag gedaan heb is de plexiglas dekplank vervangen door 18 mm vurenhout. Hout is vochtregulerend las ik en in vurenhout ipv plaatmateriaal zit geen lijm waar slechte stoffen vanaf zouden kunnen komen. Daarbovenop dan weer de deksel. Tussen de deksel en de dekplank zit een cm open ruimte en gaatjes in de dekplank waardoor het kan luchten, waardoor het hout hopelijk zijn vocht kan afgeven. Het piepschuim heb ik nu dus weggelaten omdat het hout moet kunnen luchten.

    De bijen waren niet heel erg blij met mijn goedbedoelde actie. Hoop dat ik ze meer goed dan fout heb aangedaan.

  • Eric

    22-11-2017 om 17:58

    Ik gebruik geen piepschuim omdat deze gauw afbrokkelt. Ik plaats daarvan gebruik ik een 4 cm dikke isolatieplaat die gebruikt wordt als verpakkingsmateriaal. Ook dan komen er druppels aan de voorzijde van de kast. Door aan de achterzijde een latje te leggen loopt het er voor wel uit.

  • Ben de blogger

    22-11-2017 om 19:33

    Lineke, lijkt me een goede oplossing. Hou de komende weken wel in de gaten of het vurenhout vlak blijft afsluiten. De bijen kunnen nu de dekplank namelijk niet meer vastzetten met propolis.

  • hero drent

    22-11-2017 om 19:38

    mijn ligustica hield vanmiddag zelfs nog stuifmeel!!!!!!! een zeer sterk volk met een moer van dit jaar, een zeer laat ingevoerde meda moer had aangetaste popen van de varroamijt Ben ik geniet altijd van je blog. groet hero

  • Dick

    22-11-2017 om 21:36

    Hallo Ben,
    Ik heb nog geen oxaalzuur oplossing gebruikt.
    Maar heb nog een oplossing van het vorig jaar ingevroren.
    Wat denk je kan ik die nog wel gebruiken?

  • Ben de blogger

    22-11-2017 om 21:54

    Dick, het voor bijen giftige HMF ontwikkelt zich onder invloed van tijd en temperatuur. Door de oplossing in de koelkast te bewaren, kun je het enige maanden blijven gebruiken. Maar na 12 maanden zou ik zeker niet meer gebruiken. Het kost je maar een paar eurootjes om een liter oplossing klaar te maken en het is gelijk handwarm, dus gebruiksklaar. Zie ook de reactie van Nico: honderden dode bijen na het gebruik van een 12 maanden oude oplossing.

  • Biekeskorf - Luc

    22-11-2017 om 22:00

    Hallo Ben
    Oxaalzuur opgelost in water om te verdampen of te vernevelen zou blijkbaar langer houdbaar zijn. Heb je een idee hoelang?
    Bedankt.

  • Lineke

    22-11-2017 om 22:09

    Erik, Eric en Ben, dank voor jullie tips. Ik zal in de gaten houden of het vurenhout niet krom trekt. Wel is het zo dat de rand van de deksel nog wel over de kast zit. Dus mocht er een kiertje zitten tussen de dekplank en de rand van de bovenbak dan zit daar nog wel de rand van de deksel overheen.

    Andere vraag in navolging van de houdbaarheid van de oxaalzuuroplossing; ik behandel mijn bijen ook 's winters met bee hive clean. Dit is na opening nog een jaar houdbaar toch? Ik heb hem deze zomer geopend.

    Ik hoor het graag! (ben zo blij dat ik met al mijn onzekerheid en twijfels af en toe hier een vraag neer kan leggen en ook nog antwoord krijg en verder doe ik gewoon precies wat en wanneer Ben doet ;-) )

  • Ben de blogger

    23-11-2017 om 09:28

    Biekeskorf - Luc, oxaalzuur verdampen/sublimeren doe je met droge kristallen. Die kunnen niet bederven. Oxaalzuur vernevelen doe je met in water opgeloste kristallen, hierin kan i.v.m. het ontbreken van suiker ook geen HMF ontstaan. Maar vernevelen doe je niet in de winter.
    Lineke, op een fles Hive Clean staat dat het na opening nog 6 maanden houdbaar is. Dus augustus 2017 geopend , s nog bruikbaar in december 2017, daarna direct weg gooien.

  • Werry Jonker

    23-11-2017 om 11:53

    Hallo Ben, op de studiedag in Beilen hebben we elkaar gesproken, dat is toch wel leuk na zoveel digitaal contact.
    Ik ben een temperatuurgeregelde oxaalzuur verdamper aan het ontwikkelen en het chemiehandboek geeft aan dat de temperatuur tussen 157 en 189,5 graden moet liggen. Bij 157 start de sublimatie en bij 189,5 valt het oxaalzuur uiteen in spullen die je niet wilt hebben. Voor de sublimatie in 2,5 minuut is slechts 7 watt nodig. Een varrox verdamper heeft al 150 watt en zal wel veel warmer worden.
    Je vertelde mij, dat je een Duits artikel hebt waar er meer over in staat.
    Ik kan het niet vinden, kun je mij een link sturen?
    Andere vraag:
    Ik heb folie op de toplatten en dat vervuild snel door propolis, nu wil ik overgaan op perspex en zie bij jou, dat die keurig schoon blijven.
    Wat is de afstand tussen de bovenkant van de toplatten en de onderkant van het perspex?
    Met vriendelijke groet, Werry

  • Ben de blogger

    23-11-2017 om 12:32

    Werry, ik heb het Duitstalige document over de oxaalzuurbehandeling toegevoegd in het blogbericht (onder de video).
    Ik gebruik zowel plexiglas als 0,5 mm dik folie. Ik moet zeggen dat dit folie vel vrij nieuw is. Het lag tegen mijn zin op de toplatten, want ik wil graag dat de bijen over de toplatten naar de andere kant kunnen lopen. Ik heb er nu een houten rand van een moerrooster opgelegd. Ik denk dat 5 tot 6 mm een mooie loopruimte biedt.

  • Margriet

    23-11-2017 om 17:36

    Tip: 2 jaar geleden heb ik een grote lap nieuwe fleece stof in de kringloopwinkel gekocht en in stukken geknipt. Op elke plexiglas dekplank in mijn simplex kasten heb ik een dubbele passende lap liggen. Onder het deksel van de dubbele simplex kasten is daarvoor ruimte genoeg.
    Misschien zijn oude fleece truien of vesten ook in passende stukken te knippen? Of te gebruiken in de I-bee kast.

  • Inge van Til

    23-11-2017 om 17:47

    Dag Ben en Lineke,
    Ik heb deze zomer ook een fles Hive Clean gekocht. Hier staat op dat deze minstens houdbaar is tot april 2020. Groet, Inge

  • Ben de bloggerBeinge

    23-11-2017 om 18:05

    Inge, pas op want op dezelfde fles staat ook na openen 6 maanden houdbaar. Ongeopend geldt de andere THT datum.

  • Werry Jonker

    23-11-2017 om 19:07

    Bedankt voor je advies en het sublimatie artikel.
    Maar ik denk, dat het chemisch niet helemaal klopt.
    Het mloculaire water ontwijkt inderdaad bij 102 graden, maar de sublimatie begint pas bij 157graden en de omzetting bij 189,5 graden.
    Als je op 150 graden sublimeert duurt het veel te lang. Maar misschien heb ik niet goed in het chemieboek gekeken.
    Aangezien het sublimeren zo goed werkt en de bijen niet verstoort en je het sublimeren meermalen kunt toepassen, zou er dan geen chemicus onder de imkers zijn die dat goed uitzoekt?
    Ik ben geen chemicus, maar wel een techneut, dus als iemand samen met mij een varroaverdamper wil ontwerpen, gebaseerd op de juiste gegevens, dan zou dat fijn zijn.
    Met vriendelijke groet, Werry

  • Frank

    26-11-2017 om 21:59

    Hoi Ben,
    Volgend weekend wil ik gaan druppelen met vocaal. 3 weken terug was het hier 2 nachten onder de -2. Nu wilde ik geen suiker in de vocaal gebruiken gezien ik dit nooit eerder heb gedaan omdat me dit zo is aangeleerd. Kan dit kwaad en wat is de extra nut of schade van suiker?

    Vgrt Frank

  • Ben de blogger

    27-11-2017 om 08:17

    Frank, een oxaaloplossing zonder suiker dient uitsluitend gebruikt te worden om de bijen in de zomer op de ramen te benevelen met een plantenspuit. Dit kun je doen met een kunstzwerm zonder broed. In december zou druppelen met deze oxaaloplossing weinig effectief zijn om de mijten te bestrijden. Een oxaaloplossing met suiker gedruppeld op de straatjes bijen van de wintertros blijft door de suiker in het harenkleed van de bijen plakken en heeft daardoor een langere en goede werking. De werking houdt zeker vijf weken aan.

  • iwan

    27-11-2017 om 10:13

    Ben,
    ik heb de bijen op 2 broedkamers staan,geef je alleen de bovenste kast een behandeling of haal je de bovenkast eraf en behandel je ook de onderste kast,het zijn grote volken en ze zitten verdeelt over de 2 kasten

  • Ben de blogger

    27-11-2017 om 10:29

    Iwan, belangrijk is dat je de straatjes kunt zien. Vaak zit de wintertros bij het gebruik van twee bakken iets dieper in de kast halverwege beide bakken. In dat geval moet je de bovenste BK kiepen en dan druppelen op de straatjes in de onderste BK.
    Zie je gewoon de straatjes met bijen in de bovenste BK, dan kun je volstaan met het druppelen van de straatjes bovenin. De compacte wintertros en de bewegende bijen zorgen ervoor dat de oxaalzuursuikerwateroplossing bij alle bijen en dus mijten komt.

  • Frank

    09-01-2018 om 20:56

    Hoi Linneke,

    Wat ik hier doe om het druppelen van condens tegen te gaan is de achterzijde van de kast 5 cm hoger te zetten. Water glijd dan naar beneden en gaat via de voorkant naar beneden. Geen druppels op de TROS.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.