30-01-2017

Wintertros in beweging

Wintertros in beweging

 De vitaliteit van bijenvolken kan afgelezen worden aan het verschil tussen de in- en uitwintering. Volken, die weinig bijen verliezen in de winter, bestaan blijkbaar uit gezonde en langlevende winterbijen. Deze volken vormen een gezonde basis om mee verder te imkeren en van na te telen. Is er een groot verschil tussen in- en uitwintering - dat wil zeggen een volk winter je in met 6 of 7 straatjes en het komt met 3 straatjes de winter uit -  dan kun je dit volk straks beter verenigen met een ander middelmatig uitgewinterd volk en verder niet van natelen. 

In deze fotoserie (klik op de foto's om ze te vergroten) zie je steeds hetzelfde volk. Alhoewel het zeker geen heel sterk volk is, wintert het goed uit. Het volk zit nu op 7 ramen. Je ziet dat de straatjes nu al veel langer zijn dan in de vorige maanden. Er is ook duidelijk broed aanwezig, gezien de warmte van de dekplaat. Je kunt het ook zien aan de condensvorming na het oplichten van het dak. Op 8 november was het blijkbaar koud en zat het volk compact op de wintertros. 

Aan beide kanten van het volk zijn nog verzegelde voerramen te zien. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • mirjam

    30-01-2017 om 14:51

    Mooie duidelijke foto's Ben!

  • Ina ter Haar.

    30-01-2017 om 22:07

    Laat je alles bij voorkeur in 1 broedkamer overwinteren ?

  • Gert Valk

    31-01-2017 om 07:08

    Dag Ben,

    Als je op twee kamers overwintert, hangt het volk dan niet meer uit zodat het klijner lijkt?
    Ik had namelijk een volk op twee broedkamers waarvan ik in begin september nog 9 ramen broed had. Nu zit het al 3 maanden op 5 straten. Ik heb het gevoel dat het een langgerekte tros is. Of is dit waarschijnlijk niet zo?

  • Ben de blogger

    31-01-2017 om 08:54

    Ina, mijn overjarige volken zitten op 1,5 of 2 BK's simplexformaat. De nieuwe (2016) volken zitten in 6-ramers of 1 BK-kasten (simplex). In de Dadantkasten zitten alle volken op 1 BK (toch makkelijker).
    Gert, niet al het broed resulteert in langlevende winterbijen, dus sterkte kan in de nazomer sterk terug lopen. De meeste volken, die vrij van de zijkanten zitten, houden een soort ballonvorm aan. Neemt het aantal straatjes toe, dan zal de diepte van de straatjes ook toenemen, maar de ballonvorm blijft bestaan. Zit de wintertros echter tegen de zijkant van de kast, dan zie je vaak dat de eerste straten tegen de zijkant zeer lang gerekt kunnen zijn. De ballonvorm wordt tegen de zijkant van de kast in de lengte uitgerekt.

  • Gert Valk

    31-01-2017 om 12:46

    Bedankt Ben!
    Hoe komt het dan dat deze laatgeboren bijen toch niet allemaal winterbijen worden?
    Het viel me al op dat er zoveel bijen de dood gingen eind september.
    In een oud boekje las ik over de werksterslacht.ik zei het laatst tegen iemand maar hij lachte mij gewoon uit
    Bestaat zoiets?

  • Ben de blogger

    31-01-2017 om 12:54

    Gert, alleen de bijen, die hun voedersapklieren niet meer activeren (dus geen larfjes meer verzorgen) worden langlevende winterbijen (miis ze ook gezond zijn en niet aangetast door mijten). De bijen, die wel deelnemen aan het voederproces in de nazomer leven als zomerbijen en gaan dus in september en oktober dood.
    Bij de darrenslacht is er sprake van een gedwongen vertrek uit de kast, dat is bij de werksters niet het geval.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.