16-10-2015

Wintertros in TBH

Wintertros in TBH

Beide foto's zijn van hetzelfde volk, links in september en rechts vanmiddag 16 oktober. Er is nu een waarachtig mooi bouwsel van natuurraat te zien, gevuld met open voer. Indien je de foto vergroot met een IPAD zie je het voer glimmen. De bijen hebben zich vanwege de kou terug getrokken op een tros. Zodra de temperatuur boven de 10 graden stijgt, gaan ze weer los zitten. Ik zal ze volgende week bij warmer weer nogmaals fotograferen. Rechtsonder zie je de vliegopening, deze moet ik nog afschermen tegen muizen.

Twee jaar geleden ben ik een TBH-volk verloren door toedoen van een muis. Die muis verstoort de bijen zodanig met zijn geknaag aan het bijenbrood, dat de stress onder de bijen toeneemt, dat leidt weer tot een hoger voergebruik en uiteindelijk roer in februari/maart.

 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Willem Vaassen

  17-10-2015 om 18:24

  Ben, Dank voor je bericht iedere keer weer boeiend. Wil je nog een keer uitleggen wat te ondernemen tegen muizen?

 • Maurits Tax

  17-10-2015 om 23:44

  Prachtige foto's en weer nuttige info. Dank. Maurits

 • Bouke Woudstra

  18-10-2015 om 21:46

  Dag Ben.
  Ik ben al een tijdje op je blog geabonneerd. Ik heb nog nooit gereageerd. Maar nu wil ik je toch een keer complimenteren met je mooie initiatief en de manier waarop je dit doet. Chapeau!

 • Wim Lansdaal

  18-10-2015 om 22:54

  Afgelopen winter ben ik twee volken verloren door een muis. Zij werden deels ontdaan van het borststuk en versleept naar een nest onder de kast om als isolatiemateriaal te fungeren. Dit was voor het eerst in negenendertig jaar zonder bescherming. Nu dus wel!

 • Wim Mulder

  19-10-2015 om 08:23

  Ik vind dit elke keer weer de spannenste periode. Je kunt nog maar zo weinig doen, hopelijk gaan ze het weer redden.

  Zonder meer prachtige weergegeven

 • Marcel Visser

  19-10-2015 om 08:47

  Gaaf Ben,

  Wederom een mooi voorbeeld.
  THX

 • Mathijs

  02-11-2015 om 21:03

  Maakt het voor een volk niet uit of ze zich horizontaal of verticaal moeten verplaatsen als tros in de winter?
  Ik zie wel eens filmpjes van wilde volken die weggehaald worden door imker (voor geïnteresseerde JPtheBeeman op YouTube) en verbaas me hoe die moeten overwinteren.

 • Ben SdC

  02-11-2015 om 21:11

  De wintertros volgt gewoon het aanwezige voer. In een TBH zit dat ook deels ook boven hun hoofd. Dus ze verschuiven dus meestal van beneden naar boven en vanaf de vliegopening naar de andere kant. In mijn TBH's zit het vlieggat links, dus bewegen ze naar boven en naar rechts. In de gewone kast zit de vliegopening voor, dus bewegen ze naar boven en naar achteren. Voor de bijen maakt het dus niets uit......

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.