23-01-2020

Wintervoer genoeg?

 

Ieder jaar slaat de voer-stress weer toe bij sommige imkers. Indien je voldoende hebt ingewinterd en eind september gevoeld hebt dat de kasten zwaar zijn vanwege het wintervoer dat opgeslagen is, dan hoef je je nu nergens zorgen over te maken. Zeker nog niet in januari en februari. Pas in maart neemt het voergebruik flink toe. Het uitblijven van sneeuw- en ijspret wil niet zeggen dat de bijen nu al grote broednesten aanleggen. Niets daarvan, pas wanneer er echt gevlogen wordt op hazelaar, els en sneeuwklok komt er een "voer gebruikend" broednest op gang vanwege het verse stuifmeel. 

Deze foto's maakte ik vanmiddag van mijn tuinvolken, een zesramer, twee dadantkasten en de TOP-kast werd gefotografeerd in december op een andere stand. De kasten zijn nog steeds voldoende zwaar en de volken zitten nog voorin. 

De zesramer en de dadantkasten werden resp ingewinterd met 10 kilo en 16 tot 18 kilo wintervoer. De TOP-kast is ingewinterd op eigen honing zonder bij te voeren. Hou in de gaten dat het gewicht aan wintervoer iets anders is dan het gewicht aan droge suiker, dat je moet oplossen om te kunnen voeren. Dat is ongeveer 20% minder. Dus voor 14 kg wintervoer - de juiste hoeveelheid voor een éénbaks spaarkast - heb je 12 kg droge suiker nodig. 

 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • D.van zwetselaar

    24-01-2020 om 08:22

    Dag Ben,
    Als je twijfelt of er genoeg voer is voor de komende maanden, wat kun je dan doen om aan te vullen?
    Suikerdeeg neerleggen bovenin?


    D, inderdaad, een 2,5 kg pak suikerdeeg op het voergat leggen. Zorg dat het voergat in de dekplank of het folie wel boven de wintertros zit. Nog beter is een vol raam voer uit een andere kast over te hangen tegen de bijen aan. Groet, Ben

  • Tanja

    24-01-2020 om 10:18

    Ha Ben
    Nog de beste wensen voor dit bijenjaar.
    Ik heb drie volken staan waarvan twee met mooi weer vliegen .Een volk is verdacht stil .
    Vliegt niet en geen geluid als ik mijn oor te luisteren leg.Het is een minniplus kastje.(5 randen) Openmaken lijkt me een slecht idee.Wat doe ik ?openmaken of met rust laten en t beste ervan hopen.
    Groet Tanja

    Tanja, als je je oor tegen de MiniPlus houdt, moet je ook even kloppen. Meestal zit het volk in het tweede of derde randje van boven. Hoor je helemaal geen opbruisen van bijen, dan adviseer ik je toch om van bovenaf de kast open te maken en er telkens een randje af te nemen om in het bakje eronder te kunnen kijken. Zie je toch levende bijen dan weer terugplaatsen. Wel dode bijen, neem dan een monster in een honingpot en doe ze even in de vriezer en meld je weer op de blog, dan leg ik wel uit hoe je dan de mijtenbesmetting kunt vaststellen, want je wil toch de doodsoorzaak proberen te vinden. Groet, Ben

  • Margriet

    24-01-2020 om 11:26

    Ha Ben, In december heb ik een oxaalbehandeling gegeven . Ik zie nog steeds veel mijten op de schuiflade en zag gisteren een aantal bijen met DWV op de grond.Wat moet ik nu doen? Groetjes Margriet

    Margriet, vervelend. Weet dat de mijten zeker 4 tot 5 weken extra blijven vallen na de oxaalbehandeling. Zie je ook al lichter gekleurde jonge mijten vallen? Je kunt nu niks uitrichten, alleen inplannen om direct bij de 1e voorjaarscontrole een bouwraam in te hangen om de mijten weer een slag toe te brengen. Hang een week na het 1e bouwraam een 2e bouwraam, mits het volk uiteraard nog sterk genoeg is om die uit te bouwen. Groet, Ben

  • poll en bijen

    24-01-2020 om 12:49

    Hoi Ben, fijn dat je weer een seizoen met ons mee wil deinen op alle vragen.
    *De schuiflade van 1 van mijn kasten zit steeds op nieuw 3 a 4 cm buiten de kast. ik schuif de lade er goed in en na een paar weken steekt de witte schuilde weer buiten de kast, er zitten geen muizen poepjes op de la. wel wasrestjes /dekseltjes etc.dat ziet er ook wat viezig uit. ik heb de schuiflade schoongemaakt voor de hygiene ivm schimmel vorming. maar t is wel gek toch? of het broednest duwt de lade naar achteren? t blijft me maar verwonderen de bijen!

  • Tanja

    24-01-2020 om 16:20

    Okee Ben
    De bewuste kast is "leeg"
    De laatste rand niet getild ik kon tussen de raten door op de lege bodem kijken.
    Kan ik die test morgen doen ? Er zijn denk ik maar een klein aantal dode bijen .
    groet Tanja

    Tanja, je moet wel tenminste 100 bijen hebben voor een enigszins betrouwbare uitslag. Je telt de mijten als volgt:
    1. Tel eerst alle bijen uit je jampot minimaal 100 max 250
    2. Bijen terug in de jampot, lauw water en een paar druppeltjes afwasmiddel erbij
    3. Pot sluiten en iedere 3 minuten flink schudden
    4. Na 15 minuten de bijen uitspoelen op een dubbele honingzeef
    5. Flink de bijen afspoelen onder de kraan en bovenste deel van zeef wegnemen
    6. Mijten tellen in de onderste zeef
    7. Het aantal mijten delen door 1% procent van het aantal getelde bijen
    8 dit geeft het % mijten
    9 indien dit % boven de 15% is, dan zijn de bijen vanwege mijten en virussen dood gegaan.
    Bij de verdwijnziekte, zoals men dit noemt, zit er altijd nog voldoende voer in de kast en ook nog wat gesloten broed.
    Kom je helemaal geen broed meer tegen, dan is de kans groot dat er een koninginnenprobleem geweest is in september, waardoor er geen winterbijen ontstaan zijn.
    Sluit de kast nu wel goed af, anders gaan andere straks roven op het nog aanwezige voer.
    Groet en succes,
    Ben

  • Tomer

    25-01-2020 om 17:34

    Mijn volken leven gelukkig nog allemaal, al zijn er wel een paar die gekrompen zijn en nog maar op 3 straatjes zitten, vooraan in de kast. Gemiddeld tellen de wintertrossen hier nu 5-6 straatjes.
    Zou ik de 2 zwakkere volken nu al verenigen door ze samen te hangen of wachten tot het voorjaar? Ze staan op dezelfde stand, maar er staan een aantal kasten tussen. Dus bij vliegweer zal een deel terugvliegen naar de oorspronkelijke plek en heeft verenigen niet veel zin. Of beter elk zwak volk verenigen met de kast ernaast?

    Tomer, aangezien je niet weet wat de oorzaak is van de zwakte, zou ik je goede volken daarmee niet belasten. Dus de twee zwakke samen verenigen. Enige afvliegende bijen naar andere kasten kan geen kwaad. Het grootste deel blijft in de samengevoegde kast. Hang de ramen met broed en bijen tegen elkaar of boven elkaar. Kasten gewoon op elkaar zetten, werkt het makkelijkste. Soms de bovenste kast 180 graden draaien om de ramen bijen boven elkaar te krijgen.
    Hang de ramen met bijen over wanneer het 10 graden is, dan kunnen de opvliegende bijen weer terug vliegen naar de vliegopeningen. Kasten iets verschuiven zodat lege plekken opgevuld worden. In maart weer terug brengen naar 1 broedkamer. Groet, Ben

  • Tanja

    26-01-2020 om 13:52

    Goedemiddag.Ben
    Vandaag de test uitgevoerd en dit zijn de bevindingen,
    Ik nam 200 bijen deed het bovengenoemde stappenplan en telde de mijten.
    23 stuks waren het er.Van het grote volk in november lagen een ca 500 dode bijen op de gaas bodem.
    In de kast voeropslag wintervoer en stuifmeel.Geen verlaten broed.Deze koningin heeft eind vorig jaar een keer haar koffers gepakt en is in de kast van de buren gegaan met het hele gevolg en stak daar de koningin af begon voor zichzelf.Zou t kunnen dat ze dat nu weer heeft gepresteerd?In december met oxalen viel me op dat de naburige kast loodzwaar was,ik dacht van wintervoer .Het is een flow hive ,een broedkamer en een kamer voor t wintervoer,alles op houten ramen .
    Groet Tanja

    Tanja, goed van je dat je de test gedaan heb. De mijtbesmetting van 11,5% is oogstwaarschijnlijk niet de doodsoorzaak. Het ontbreken van broed geeft aan dat de moer al langer verdwenen is. Waarschijnlijk zijn problemen rond de moer de reden voor het wegkwijnen van dit volk. Groet, Ben

  • Ed Rietdijk

    27-01-2020 om 11:21

    Hoi Ben,
    Heel erg gerust wordt ik als aspirant bijenhouder niet van alle kansen waarop het mis kan gaan met de gevaren die op de loer liggen. Ik zie bij mijn kast zonder doorzichtige dekplaat geen activiteiten maar wel kruimeltjes op de lade ik inspecteer nu elke week op varroa mijten val en zie er 1/2 in de week, mijn andere kast (Segeberger) geeft geen mijten te zien op de lade en dit volk zit op een tros onder de dekplaat en maakt een goede vitale indruk. Wat is wijsheid? Toch een kijkje nemen in de houten kast of vertrouwen op de geslaagde inwintering?
    Vriendelijke groet uit Schagen, Ed

    Ps. 10 febr is mijn eerste theorie les bijenhouden, ik kan het niet afwachten zowat omdat ik meer vragen dan antwoorden heb op dit moment.

    Ed, vertrouw erop dat het goed gaat. De kruimeltjes wasmul duiden op voergebruik en dat betekent dat het volk nog leeft. Zodra de temp omhoog gaat, gaan ze ook meer eten en opruimen, zodat je kunt zien hoeveel straatjes bijen erin zitten. Gewoon geduld, het voorjaar is er over 4 tot 6 weken. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.