25-01-2022

Wintervoer verbruik

Folie- en perspex-dekplaten geven goed zicht op de winterzit van de bijenvolken. De warmte kan niet ontsnappen en blijft vanwege de warmbouw van TBH en Topkast tussen de ramen hangen ter hoogte van broednestje en wintertros. In de TBH zorgen de 3,5 cm brede toplatten voor een gesloten dak, ook daar blijft de warmtehuishouding in tact, terwijl je snel de buitenste voerramen kan controleren. 

Echt tot mijn verrassing zitten zelfs bij drie graden de bijen tot bijna aan de buitenste raten om daar het wintervoer op te nemen. Over een maand zal ik nog eens kijken, maar ik ben er vrij zeker van dat de bijen het voer daar aanspreken, zo lang de temperaturen niet ver onder nul duiken. Er is geen sprake, tenminste gedurende de laatste vier maanden, van het verplaatsen van de wintertros.  De wintertros blijft zitten waar die in de herfst ook zat. 

In de Topkast is de warmte van het broednestje nu ook net voelbaar. De eerste jonge bijen worden dus weer geboren ter vervanging van de vroeg geboren winterbijen. 

PS heb je nog imkergereedschappen of kleine imkermaterialen over: schenk ze aan Annemieke voor een PUM-project in Oeganda. Klik hier voor info.

Aanvullende opmerking van 31 januari: gisteren liep de temperatuur op tot 9 a 10 graden. Toen ik onder het dak van de Topkast keek (zie foto) zag ik dat de bijen vanwege de hogere tempratuur nu ook in deze kast zich verplaatst hadden naar de buitenste ramen met verzegeld wintervoer om dit op te halen. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Claudio

    25-01-2022 om 17:07

    Hi Ben,

    Zelfde geval in mijn topkast. Bijen beginnen zelfs op het 1e raam vanaf de vliegopening gezien. Moet wel zeggen aan de kant waar het ronde vlieggat zit. Heb 2 volken in de topkast. Het gedeelte van de hoofd ingang. Daar zitten ze gewoon in het midden van de kast. Bedankt voor je filmpje.

  • Remco

    26-01-2022 om 08:13

    Hoi Ben,
    Is dit een controle waar de bijen last van hebben? En adviseer je om bij een topkast een check te doen op de voervoorraad door te checken tot waar het voer zit?

    Groet Remco

    Ha Remco, niet nodig hoor. Ik zie door het perspex het verzegelde voer in de ramen zitten naast de bijen op de wintertros. Ik was geïnteresseerd in de manier waarop de bijen het voer verplaatsen in de winter. Vandaar dit inkijkje in twee kasten. De rest blijft dicht. Groet, Ben

  • Renée

    26-01-2022 om 09:28

    Hoi Ben,
    Leuk om in het filmpje de TBH langs te zien komen.
    De bijen verlaten bij 3 graden de tros om voer achter uit de kast op te nemen.
    Maar ik lees ook vaak dat de wintertros direct contact moeten houden met het voer omdat, want wanneer ze hier los van komen, ze zullen verhongeren. Ontstaat dit probleem pas bij veel lagere temperaturen en komt dit minder vaak voor tegenwoordig, of zie ik iets anders over het hoofd?
    Groetjes,
    Renée

    Ha Renée, dat loskomen gebeurt alleen bij verzwakte volken en later in de winter. Dus ergens in februari wanneer het voergebruik stijgt en er breekt ook een langere periode van strenge vorst aan. Dan kunnen ze vanwege de strenge vorst geen voer meer bereiken. Groet, Ben

  • Henk

    26-01-2022 om 11:32

    hallo Ben,
    Mijn Beep volk heeft in de laatste 31 dagen circa 2 kg voer verbruikt. Dat is ongeveer 65 gram per dag. Ik kan nog geen toename van het gebruik waarnemen. Ook de temperatuur schommelt rond de 20 graden, dus ik neem aan dat er nog geen broed is. Of ander hangt de sensor niet helemaal op de juiste plaats. Ik lees vanuit Duitsland soortgelijke waarden.

    Ha Henk, 2 kilo duidt toch op extra voergebruik. Vaak is het in november, december en januari ongeveer 1 kilo. Met beginnend broed gaat het naar de 2 kilo en bij meer broed al naar de 4 kilo. Zodra het broednest groeit komt je sensor ook weer beter in beeld en zal die snel oplopen. Groet, Ben PS mijn sensoren zitten zonder batterij op dit moment, les voor komend jaar: tijdens het inwinteren nieuwe knoopbatterijen plaatsen. Groet, Ben

  • Imkertoon

    26-01-2022 om 13:52

    Ik heb twee spaarkasten die ik aan gewicht erg licht vind. Kan er bij de huidige temperaturen ramen gewisseld worden voor voerramen? Ik neem aan dat ik dan de ramen langs de tros moet vervangen toch?

    Ha Imker Toon, het lijkt onwaarschijnlijk dat ze nu al zonder voer zitten, maar je kunt beter ingrijpen dan laten verhongeren. Kijk eerst even goed, want vaak zie je zo de verzegelde voorraden. Maar mocht je toch leeg willen omruilen voor vol dan inderdaad tegen de tros hangen. Wel kap op, want ze kunnen stekelig zijn met de kou ;-). Groet, Ben

  • Hero

    26-01-2022 om 14:29

    Ben je gaat toch geen bijenvolk openhalen met 3 graden celcius? of hebben die ook een boosterspuit gehad??? Groet Buckfasthero.

    Ha Hero, ik heb geen dekplank gelicht. 97% van mijn volken zijn al vanaf september niet meer open geweest. Groet, Ben

  • Paul

    26-01-2022 om 17:02

    dag Ben, even een vraagje over de topkast. Is het zo dat je minder kilos honing oogst?
    En bij voeren is is geen probleem in augustus?
    Alvast bedankt

    Ha Paul, indien je op het juiste moment gebruik maakt van een moerrooster, dan wordt de opbrengst minimaal net zo groot als in een stapelkast. Voeren kun je gewoon doen met een plastic interne voerbak. Groet, Ben

  • Peter

    26-01-2022 om 20:26

    Hoi Ben, interessant bericht. Ik werk met simplex in warmbouw op 2 broedkamers en vindt het niet gemakkelijk om de voorraad voer te schatten (wegen). Dus ik ging er van uit zolang de broedbol zich niet naar achter verplaatst, er genoeg voer aanwezig is. Niet dus ?
    PS : ik haal de batterijen steeds uit de sensor en plaats ze er terug in om de temperatuur te checken ...

    Ha Peter, je stelling is wel juist. In de loop van februari wanneer de temperatuur echt in de lift gaat, zul je zien dat de bijen zich achterwaarts over de ramen uitstrekken. Dan nemen ze daar voer op en breidt het broednest zich uit in de lengte over de ramen. Vervolgens ook in de breedte als daar lege cellen zijn. Groet, Ben

  • Stefan

    30-01-2022 om 13:04

    Hallo Ben,

    Heb je nog een tip om een volk voederdeeg te geven in een kunststof 6-ramer(dadant)? Ik heb er wel een voerbak bij.

    Groetjes

    Ha Stefan, met de huidige temperatuur zitten de bijen los van de tros en dan kunen ze het suikerdeeg makkelijker vinden. In de 6-ramer zelf is geen ruimte voor voer, tenzij je een opzet hk hebt. Anders moet je het toch maar in de voerbak leggen. Maar haal dat plastic afschermkapje er maar uit en duw het suikerdeeg in de opening naar de bijen zodat de hijen sneller het voer vinden. De volgende dag checken of ze het gevonden hebben. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.