20-10-2021

Wintervoer verbruik van buiten naar binnen

Wintervoer verbruik van buiten naar binnen

In horizontale kasten, zoals de Top Bar Hive en de Topkast, wordt het wintervoer direct aansluitend rond het broednest en naar achteren toe opgeslagen. Met andere woorden: het laatst gegeven suikerwater komt in de achterste raten te zitten. Zo lang deze cellen onvoldoende gevuld zijn, zullen ze niet met was verzegeld worden. We spreken dan van open (winter)voer. Dit open voer is nog enige weken van goede kwaliteit, mits het volk sterk genoeg is en daarmee de bijen dit voer ook nog voldoende kunnen indampen. Bij zwakke volken gaat het hier mis. Ze slaan het nog wel op maar kunnen het niet meer indampen. Bij invallende kou verlaten ze de buitenste ramen of bij een zwak volk gebeurt hetzelfde. 

Aangezien honing met een watergehalte van 20% sterk hygroscopisch is, ligt vergisting op de loer. Echter sterke volken hebben in de tweede helft van september nog steeds broed en spreken dus dit buitenste open voer als eerste aan. 

Door de video van 10 september met die van vandaag (20 oktober) te vergelijken, kon ik direct zien dat de buitenste 3 ramen geen open voer meer bevatten. De kans op gisting was hiermee ook van de baan. Het overige voer was wel verzegeld. Dit verzegelde voer wordt pas open gebeten zodra al het open voer opgegeten is. 

In de winter tijdens warme dagen komen de bijen los van de tros en proberen dan ook weer het buitenste voer naar binnen te verplaatsen en te consumeren. Bij strenge vorst wordt het voer direct naast de wintertros aangesproken. De tros houdt de rand van het voer in feite ook op de gewenste temperatuur. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Mocht er nog belangstelling zijn voor een basiscursus in Zutphen (die ik komend seizoen daar geef), er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Reynaers

    20-10-2021 om 22:35

    Probeer in Gods naam de bijen te over overwinteren met eigen honing,. met andere woorden,wij zijn toch geen suiker boeren.
    Mijn opa deed dat al in 1966 , en ik doe dat inmiddels al 50 jaar dat ik ik imker ben.
    Heb nooit of nooit problemen gekend met uitwinteren. Ik slinger de Zomerhoning op 15 juli, alles wat de bijen daarna binnen dragen is voor hun.

    Ha Reynaers, helaas is niet iedereen gezegend met een super goed drachtgebied in de nazomer en soms laat het weer ook te wensen over in de nazomer. We mogen onze bijtjes zeker niet laten verhongeren, dus moeten we medio augustus de honingvoorraad opnemen en eventueel de voorziene tekorten aanvullen. Ik volg jouw planning, medio juli gaan de honingkamers eraf, honing in de broedkamers mogen ze houden en zelf verder aanvullen. In de meeste gevallen moet ik ze toch nog helpen. Soms staat er midden september plotseling 20 ha mosterd te bloeien op 600 meter afstand. Dan weten de bijen er wel raad mee. Maar dit is in mijn omgeving uitzonderlijk. Groet, Ben


  • Erik

    21-10-2021 om 06:29

    Hallo Ben
    ik zag dat jij bij het sluiten van de top kast het sluitbord niet aansloot op de raamen
    heb je daar een rede voor?
    vrg Erik

    Ha Erik, wanneer ik een emmer honing omzet naar potjes honing hou ik altijd een beetje schuimhoning over, dat ik ervan af schep. Dat zet ik dan in een leeg ijsbakje op de bodem van de topkast. Met een dag is het schoonleeg. De extra ruimte is niet relevant want de bijen trekken zich toch terug met kouder weer. Het sluitbord heeft in de echte wintermaanden geen functie, wel in het vroege voorjaar en zomer. Groet, Ben

  • Leo Hazelzet

    21-10-2021 om 06:29

    Ben, goed om te weten, dank je, kai zen.
    Ik zie dat je afstandpinnetjes hebt op je raat, zijn dat speciaaltjes of iets handigs.
    En welke hoogte hebben deze pinnetjes.
    Ik ben nl Warre kasten aan t maken (ook een 12 hoekige) en de toplatjes voor bouw natuurraat en iets in me zegt dat de afstand tussen de latjes belangrijk is, ook ivm mijtcontrole etc. Misschien zelfs wel van invloed op de grootte van de cellen.
    Kun jij mij raden?

    Ha Leo, dit zijn rvs kopnagels van 10 mm. Links boven en onder een nagel en dat aan beide kanten van het raam. Zodat de nagels niet tegen elkaar kunnen komen. Dit levert een raatafstand op van 3,2 cm. Iets dat past bij kleinere cellen van 5,1 en 4,9 mm. Natuurraat zal ook vaak 5,1 mm zijn. Je kunt ze kopen bij o.a. het Bijenhuis en Holtermann.de.
    Ik doe het inderdaad voor een betere warmtehuishouding om de mijtenreproductie af te remmen. Groet,
    Ben

  • Jan Michiels

    21-10-2021 om 09:40

    Dat Ben,
    Ik heb me vergist bij het wegen van de bijenvolken. Nu heb ik bij enkele volken volle voedselramen weggenomen omdat ze te zwaar waren. Blijkt dat enkele nu te weinig voedsel hebben om de winter door te komen. Kan ik ze die verwijderde volle ramen teruggeven, of gaan ze dan problemen hebben met de verwerking daarvan?
    Mvg,
    Jan

    Ha Jan, geef ze maar gewoon terug. Plaats ze wel tegen al verzegelde ramen aan. Dus niet aan de buitenkant tegen lege kantramen. Bijen zullen wel defensief zijn, kies dus een zonnige dag komende week. Groet, Ben

  • Jan JANSEN

    21-10-2021 om 11:57

    Reynaers ik ben het met u eens! Zelf oogst ik alleen als er voldoende cellen met voldoende ver zegelde cellen zijn, en alleen wat ik voor eigen verbruik nodig heb. Leegplukken en suikerwater teruggeven staat dus ook bij mij niet hoog in het vaandel.

    Maar ieder zijn ding binnen onze fantastisch hobby.

  • Romano

    21-10-2021 om 14:09

    @ Reynaers, iedere imker zijn waarde laten. Zelf slinger ik een paar weken later dan u omdat 15juli niet haalbaar is voor mij. Alles wat erna binnen komt is voor de bijen maar daarbovenop voer ik ook suikerwater om ze ook door een kwakkelwinter te krijgen. Ben ik dan een suikerboer? Ik vind van niet, het welzijn van mijn bijen staat voorop en of dat nu met honing of suiker is zal me een worst zijn

  • Marila

    22-10-2021 om 12:46

    Voor het inwinteren op 2 broedkamers had ik het broednest in de bovenste bk gedaan en de ramen met voer in de onderste bk. Gisteren zag ik dat in de bovenste bk nog maar 3 ramen aan de linkerkant bezet waren met bijen. Heb ik een probleem?

    Groet, beginnend imker

    Ha Marila,
    Het is gebruikelijk dat bijen hun wintervoer boven, naast en achter het broednest opslaan. Het woord "beneden" heb ik niet genoemd. Jij hebt het voer in de onderste BK gedaan en het broednest in de bovenste. Indien je dit in juli gedaan hebt, zullen de bijen dit nog wel proberen te herstellen, maar wanneer je dit laat in augustus of september gedaan hebt, vrees ik dat de bijen een beetje de weg kwijt zijn. Waarschijnlijk trekken ze grotendeels naar beneden naar het voer en dit misschien de reden dat er boven maar drie ramen bezet zijn. Je kunt er nu eigenlijk niets meer aan veranderen. Duimen dat het goed gaat. Groet, Ben

  • J El

    22-10-2021 om 20:41

    Dag Ben,
    Doe jij ook nog iets met koninginneteelt een cursus?

    Ha J, wellicht in 2023 weer. Waar woon je? Ik overweeg nog om een digitale KT-training te ontwikkelen. Groet, Ben

  • Pim S

    23-10-2021 om 10:17

    Hallo Ben,
    Paar weken geleden wilde ik de bovenste bk Segeberger, er af halen. Bak zit muurvast op de onderste bk. Vervolgens probeerde ik de bk ramen in de bovenste bak een voor een te lichten maar toen lieten de top latjes los van het raam. Ik heb de kast maar weer gesloten. Zie jij nog een mogelijkheid om de bovenste bak er af te krijgen?

    Hallo Pim, de bijen hebben de ruimte tussen de onderlatten van de bovenbak en de toplatten van de bovenbak volgebouwd met raat en propolis. Dat wordt met kouder weer keihard en is niet meer te verbreken. Echt wachten tot het voorjaar.

    Trouwens een bovenbak nu wegnemen is niet verstandig want er zit een deel of zelfs al het wintervoer in.

    Wanneer je liever op 1 BK inwintert, kun je In de regel wel vaak in de eerste helft van augustus de onderste bak wegnemen. Maar eigenlijk nooit de bovenste BK, want daar is het warm en daar bevindt het volk zich.
    Groet, Ben

  • Pim S

    23-10-2021 om 15:06

    Hoi Ben,
    Ik wilde de boven bak niet wegnemen maar alleen effen in de onderbak kijken.. maar hoe pak ik dat in het voorjaar dan aan als de raampjes nog steeds muurvast zitten?

    Ha Pim, dit issue zie ik wel vaker bij dubbele broedkamers en nog iets vaker bij Segebergerkasten omdat de metalen lijsten waarin de ramen van de onderbak liggen vaak los zitten. Dan trek je met de bovenbak alle ramen in de onderbak mee.
    Wacht op mooi weer in het voorjaar eind maart ofzo.

    Het is een lastig klusje, maar als je je erop instelt dan is het wel op te lossen. Je moet de bovenbak iets van 2 a 3 cm omhoog krikken en dan met je beitel tussen de toplat van de onderbak en de onderlat van de bovenbak wrikken. Desnoods zet je de kier van 2 a 3 cm tussen de bakken even klem met een panlat of iets dergelijks, zodat je de bovenbak kan loslaten.

    Houd de bijen maar rustig met rook en vooral zelf rustig blijven en je handschoenen aan doen bij dit klusje. Zo moet je 1 voor 1 de latten los wrikken. Dus eigenlijk moet je de toplat uit de onderbak weer naar benden duwen. Groet, Ben

  • J El

    25-10-2021 om 20:57

    Ik kom uit de Betuwe, het land van het fruit
    MvG

    Ha J., Dat is te doen naar de Achterhoek. Misschien in 2023.
    Misschien ga ik een online KT-training opzetten met Whatsapp ondersteuning. Zou je daarvoor belangstelling hebben?
    Groet, Ben

  • Suzanne

    21-11-2021 om 18:12

    Even een vraagje van een beginnend imker. Is het erg om een lege HK er in de winter op de BK(‘s) te laten staan?

    Ha Suzanne, in de maanden november, december en januari kan het geen kwaad, want dan hebben de bijen geen broed en dus ook minder warmteproductie. Echter in februari begint het broednest weer te groeien en stijgt de warme lucht op tot in de lege HK. Dat geeft dus energieverlies voor de bijen, die ze weer moeten compenseren.
    Je kunt de lege HK er nog wel afhalen of vullen met een vierkant stuk steenwol of wollen doeken oid als isolatiemateriaal. Wel je bijenkap opzetten, want ze kunnen eventueel nog vervelend reageren. Groet, Ben

  • J El

    12-02-2022 om 23:20

    Kwam net toevallig dit bericht tegen, wat ik over het hoofd heb gezien denk ik, en ja voor de online KT training met WhatsApp ondersteuning heb ik zeker interresse.
    Tis een late reactie, maar mocht je het nog overwegen, ik hou me aanbevolen

    Ha J., Dat is te doen naar de Achterhoek. Misschien in 2023.
    Misschien ga ik een online KT-training opzetten met Whatsapp ondersteuning. Zou je daarvoor belangstelling hebben?
    Groet Ben

    Ha J, ik heb een voorstel naar je gestuurd. Mocht je nog 3 liefhebbers kennen? Ik wil het met max imkers uitproberen. KT workshop online. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.