Winterzit loopt slecht af voor de muizen
Reacties
-
Daan
20-02-2020 om 20:20Dag Ben,
Ik heb nog niet in het volk gekeken, maar als ik door het plexiglas kijk zit de segeberger kast helemaal vol met bijen, ik kan zelfs het voer niet bekijken door de hoeveelheid bijen. Is het al verstandig om een extra broedkamer onder te plaatsen? Ik kan hier helaas geen foto plaatsen om het te laten zien. Alvast bedankt!
Daan, ik begrijp het volledig. Ik zou nog een paar weken wachten tot het iets warmer wordt en de wilg volop gaat bloeien. Dan gaan ze ook daadwerkelijk raten bouwen vanwege de binnenkomende nectar. Zonder nectar bouwen ze nog niet. Dus laat ze nu nog maar lekker met rust. Groet, Ben -
Christel
22-02-2020 om 14:26Ik dacht: "er is nauwelijks winter geweest, dus ze zullen weinig honing verbruikt hebben en ik zal wel niet bij hoeven te voeren". Maar die gedachte is blijkbaar niet juist?!
Ik heb wel aan de kasten getild om te voelen of ze licht of zwaar zijn, maar ik heb er nog niet echt gevoel voor om te bepalen of een kast TE licht is. En de kast openen en ramen eruit halen om te kijken of er nog genoeg honing in zit leek me ook niet zo prettig. Of alleen de deksel eraf en snel buitenste raam checken? Als die vol (verzegeld of open) honing in zit, zit t voorlopig goed?
Christel, de volken gebruiken in zachte maanden minder voer, maar bij het zachte weer groeien de broednesten nu ook weer sterker. Dus nu wordt het voergebruik snel hoger.
Bij twijfel leg je gewoon een 2,5 kg pak suikerdeeg op het voergat in de dekplank. Doe dit bij je lichtste volk.
Indien ze allemaal even zwaar zijn dan denk ik dat er nog wel voldoende voer in zal zitten. Want meestal is slechts 1 op de 5 tot 10 volken te licht en bijna door het voer heen. Groet,Ben -
Han Holdijk
22-02-2020 om 16:04Een van mijn volken komen bij zacht weer bijna niet.naar buiten, Ik ben bang dat ze de winter niet goed door gekomen zijn.
Han, leg je oor tegen de zijkant van de kast en klop op de kast. Hoor je niets dan is je conclusie juist. Hoor je bruizen dan is het in orde.
Groet, Ben -
Gerja
22-02-2020 om 18:12Bij overwintering op anderhalve bk( dus bk met daaronder hk) kan ik dan ook beste de hk onderweg halen en dan straks bij groei volk de hk er eerst weer bovenop zoals bij cursus?
Gerja, je kunt het beste inderdaad de onderste HK op een koude dag de komende 2 weken wegnemen (mits die HK geen bijen bevat, dus eerst ff kiepen en kijken) en deze uitgebouwde bak bewaren als toekomstige honingkamer (voor begin april). Medio maart wanneer de bijen de BK al redelijk vullen (anders uitstellen) kun je een nieuwe HK met kunstraatramen weer onder plaatsen (2 of 3 uitgebouwde ramen in het midden hangen). In de weggenomen HK raat controleren. Indien zwart of zwaar beschimmeld, dan vervangen door kunstraat. Groet, Ben
Groet, Ben -
Jobij
24-02-2020 om 18:29Waarom Hk en geen Bk Ben ?
Jobij, ik adviseer mijn cursisten om een hk als onderste halve bk in te zetten en de bijen vooral ruimte te geven d.m.v. meerdere hk's boven de bk indien de bijen daar behoefte aan hebben c.q. sterk genoeg voor zijn. Ik wil de broedruimte beperken, omdat 1) er genoeg cellen zitten in een 11-raams BK en 2) de mijten zich niet maximaal kunnen reproduceren in een enigszins beperkte broedruimte. De warmtehuishouding kunnen de bijen beter beheersen dan in een dubbele broedkamer. Dit is overigens een persoonlijke visie. Ik weet dat er ook andere meningen zijn. Groet, Ben -
Jobij
24-02-2020 om 22:01Dank je Ben
Ga het dit jaar proberen -
Bianca
26-02-2020 om 10:04Dag Ben,
Vanochtend wilde ik de twee onderste BK's weghalen, maar voor het 3e jaar op rij zaten mijn bijen verdeeld over de onderste en bovenste bak. Winter ik de bijen niet juist in of heb ik gewoon pech?
Kan ik bij de voorjaarscontrole de ramen herstructureren en de bijen alsnog (proberen) in 1 kast te krijgen? Ik zou graag een bak wegschonen om de ramen verschonen. Is wel nodig hier.
Bianca, een steeds weer terugkomend probleem bij het gebruik van dubbele broedkamers. Mogelijk heeft het met het inwinteren te maken, maar het is deels ook terug te voeren op het gebruik van dubbele broedkamers, waarbij de bijen de honing voor een deel in de bovenste broedkamer opslaan. Doordat het broednest onvoldoende groot is, zit er een honingkrans boven het broednest, waardoor het broednest naar beneden gedrukt wordt richting de onderste broedkamer.
Zo krijg je een broednest verdeeld over twee bakken.
Overigens is dit soms gezichtsbedrog en zitten er wel bijen in de onderbak maar geen broed. Dit vraagt echter dat je de onderramen er echt uithaalt en controleert.
Doe dit zodra het weer het toelaat. Sla de broedloze ramen af in een emmer en verruil deze voor kunstraat. Kieper als je klaar bent de emmer met bijen terug in de bovenste kamer en je hebt deels verschoond.
Succes met het kuisen van de ramen. Groet, Ben -
rolf de Boer
26-02-2020 om 14:32Heb eens even in de kasten gekekeken en er bleek één kast leeg te zijn, de verdwijnziekte dus want er zaten nog wel raten in met voer. Kan ik die raten in de andere kast zetten of bewaren voor als ik nog eens een zwerm heb; weggoien is ook zo zonde?
Rolf, er bestaat een kans dat er virussen blijven leven in de ramen voer/stuifmeel. Echter in de regel zijn gezonde volken hier tegen opgewassen. Vergelijkbaar met griepvirussen, bij voldoende weerstand gaat het aan je deur voorbij. Zelf gebruik ik de buitenste voerramen waarop geen dode bijen zitten ook weer voor afleggers. Ramen met dode bijen gooi ik weg. Groet Ben
-
Christel
29-02-2020 om 14:49m.b.t. vraag Rolf de Boer: kan je de honing van de ramen met dode bijen niet gewoon nog slingeren voor jezelf? De mens heeft daar geen last van, toch?!
Christel, het is de vraag of de ramen van Rolf echte honing bevatten of een gevoerde suikeroplossing. Indien het echte honing is, dan kun je het inderdaad gerust eten. Groet, Ben
-
Christel
01-03-2020 om 14:00Nog even over je opmerking bij Bianca:
Begrijp ik dat je alleen in het winterseizoen aanraad om met slechts 1 broedkamer te werken of ook in het hoogseizoen?! Indien ook in t hoogseizoen, gaan de volken dan niet heel snel zwermen?
Christel, er zijn vele manieren om te imkeren met stapelkasten. Doe vooral datgene waarbij jij lokaal goede resultaten mee behaalt. Ik ben voorstander van een beperkte broedruimte, dat wil zeggen bij spaarkasten een broedruimte van 1,5 BK. Het broednest zit dan meestal in de BK en de onderste HK gebruiken ze voor de opslag van stuifmeel en verse nectar. Daarmee blijft de BK met het liefst 11 ramen zo veel mogelijk beschikbaar voor de moer. Boven de BK zet ik al vroeg bij het begin van de voorjaarsdracht een uitgebouwde HK (boven een moerrooster) en vrij snel daarna een 2e HK. Dit alles is natuurlijk alleen mogelijk wanneer de bijen de BK goed bezetten. In het voorjaar werk ik dus met 1,5 BK en meestal 2 HK's en in de zomer wel met 3 of soms 4 HK's.
Alles is natuurlijk afhankelijk van de lokale dracht.
Met die 1,5 BK heb ik soms wel opkomende zwermdrift, maar d.m.v. het afnemen van broedafleggers probeer ik de zwermdrift te keren. Je kunt ook een vlieger maken, dan gaat het honing halen door en is de zwermdrift verdwenen. Groet, Ben
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.