26-08-2015

Witte bijen?

Witte bijen?

Vanmorgen heb ik samen met collega-imker Reindert de volken in de Biesbosch gecontroleerd. De 4 volken staan er nu 3 weken en hebben inmiddels allemaal een min of meer volle honingbak Springbalsemien-honing gehaald. Het bijzondere van de springbalsemien is de bloemvorm, waardoor bijen bij het ophalen van de nectar steeds witter worden. Op de video zie je gestreepte bijen (borststuk) en volledig wit bepoederde bijen. Het hout op de video is de voorkant van de Dadantkast en het zwarte is een verlengde vliegplank.

Er zijn ook enige "hoveniersbijen" druk bezig om verdroogde grassprieten bij de vliegopening te verwijderen. Ze houden blijkbaar hun eigen tuintje goed schoon.

De broednesten waren nog groot en open broed was eveneens nog volop aanwezig, met uitzondering van 1 volk, dat waarschijnlijk moerloos is.

Alhoewel de dracht nog wel weken aan houdt, is het zaak om de bijen niet voledig uit te putten en voldoende jonge bijen over te houden voor de lange winterzit. Binnen ca 2 weken komen de volken dus weer terug naar de Achterhoek. Ze hoeven niet meer ingewinterd worden. Dat hebben ze in voldoende mate zelf al gedaan.

 

Ben Som de Cerff, imker en bijenteeltleraar

Deel dit bericht

Reacties

 • patrick de Kort

  31-08-2015 om 09:43

  Hoi Ben, sinds dit jaar ben ik begonnen met bijen. ik zelf woon in de biesbosch. ik zelf sta op nog geen 150 meter van een groot stuk met Balsemien. mijn honingkamers gaan nu ook rap vol zitten. ik kan ze niet weghalen. is dat een probleem voor de winterbijen? want die blijven natuurlijk vliegen. alvast bedankt voor je antwoord.

  mvg, Patrick de Kort

 • Ben SdC

  31-08-2015 om 12:56

  Bijen komen op de monoflarale springbalsemienhoning goed de winter door, er zitten weinig onverteerbare stoffen in. Afgelopen jaren heb ik na het terug halen van mijn kasten ook niet behoeven bij te voeren.
  Volgend voorjaar moet je het overschot aan honing wel wegnemen, anders kan de moer haar broednest niet uitbreiden.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.