23-07-2015

Witte klaver

Witte klaver

Gelukkig zijn er steeds meer boeren, die op biologische basis hun bedrijf runnen. Dat betekent o.a. dat ze hun weilanden niet met kunstmest bemesten, maar op een natuurlijke manier van stikstof voorzien. Deze boer in Almen heeft zijn weilanden langs de Berkel liggen, vlak in de buurt staan 10 bijenvolken van mij. Ze doen het prima in deze landelijke omgeving.

De dracht bestaat uit paardenbloemen in het voorjaar en in de zomer lindebomen en tamme kastanjes, aangevuld met deze witte klaver in de omliggende weilanden. 

De witte en rode klaver bindt de stikstof uit de lucht en geeft deze via wortelknolletjes terug aan de bodem. Imker, boer, koeien en bijen varen er wel bij!

Toch werd deze klaver nauwelijks bevlogen, de droge grond legt de sapstromen stil en de lindebloesem biedt meer aan de bijen! Na een regenbui en temperaturen > 24 graden wordt dit een uitstekende nectarleverancier. 

Ben Som de Cerff, docent koninginnen- en bijenteelt en hobby-imker 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Sari Hilkhuijsen.

    23-07-2015 om 12:32

    Jammer dat wij hier in het Gooi niet zulke mooie drachtvelden hebben. ;-/

  • Rijo

    23-07-2015 om 21:49

    Hier wordt veel luzerne geteeld. Dat is prachtig en ruikt heerlijk als het vol in de bloei staat. Het wordt echter geteeld als diervoeder, zodoende vaak net voor de bloei geoogst. Momenteel staat er een heel groot veld in de bloei! Duimen maar.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.