01-11-2015

Wormkruidbij

Wormkruidbij

Ondanks de plezierige najaarszon treedt de winterust bij onze volken zo langzamerhand in. Ik blijf echter de mijtenval monitoren, vooral de komende weken. In november en december mag er slechts 1 mijt per 2 dagen vallen. Indien er gemiddeld meer vallen, dan heb je nu mooi de tijd om over de oorzaak na te denken.

Een medicijn tegen de hoge mijtenval is er nu niet, gewoon wachten tot december en dan oxaalzuur druppelen of sublimeren.

Met de huidige temperaturen zie je nog af en toe wel stuifmeel binnen komen. Her en der zie je nog nabloei van opnieuw uitgelopen boerenwormkruid, de hedera's worden ook nog steeds een beetje bevlogen. Bij ons in de tuin bloeit de Oost-indische kers nog. In landbouwgebieden bloeit er volop mosterdzaad en serradella.

Onderstaand een plaatje van gisteren van het nog bloeiende boerenwormkruid. De solitaire bij op de andere foto is volgens imker collega Harry de Wormkruidbij. Deze bij is de enige solitaire bij, die bovengronds nestelt en daarnaast - net als bij de honingbij - stuifmeel aan de achterpoten verzamelt. De andere solitaire bijen, die ook stuifmeel aan de poten verzamelen, nestelen allemaal ondergronds (bijv. de zandbij). Iedere bijensoort heeft zo zijn eigen plekje, zijn eigen voorkeursplanten en andere bijzonderheden.

 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Wessel Ganzevoort

    02-11-2015 om 12:33

    Is de winterbehandeling tegen Varoa nog afhankelijk van het weer?

  • Ben SdC

    02-11-2015 om 15:32

    Ja, het oxalen is afhankelijk van het weer, maar meer daar over in Bijenwerk (zie Imkernieuws van 23 november as).

  • Maurits Tax

    02-11-2015 om 21:48

    Dag Ben, hartelijk dank, alweer!
    Oxaalzuur sublimeren: ga je dat ook uitleggen op 23 november?
    Hartelijke groet, Maurits

  • Ben SdC

    02-11-2015 om 22:08

    Ja met een video over sublimeren. Aanloopkosten zijn voor de kleine imker te hoog. Vaak wordt sublimeren vanuit de vereniging gedaan. Oxaalzuur druppelen is het eenvoudigste voor de kleine imker.

  • Lindy van der Meulen

    03-11-2015 om 01:43

    Ik dacht dat er misschien imkers zijn die de resultaten die net gepubliceerd zijn van een varroa gerelateerde DWV overlevings tactiek willen lezen.

    A recent study finds that letting natural selection do its work, bees find a stable state with varroa induced Deformed Wing Virus (DWV):

    http://www.mba.ac.uk/wp-content/uploads/2015/10/Mordecai-2015-Press-release-FINAL.pdf
    http://www.nature.com/ismej/journal/vaop/ncurrent/full/ismej2015186a.html

    A Varroa-mediated transmission cycle can cause two DWV virus types (normally only found in low levels in healthy hives) to establish in bee colonies: Type A (lethal) and type B (non lethal). In hives not treated for varroa which had a stable colony of bees, only type B virus was found. The tested colonies belonged to Ron Hoskins, who has not treated his bees for 19 years. By allowing natural selection, and in a known process called Superinfection Exclusion, it is suggested that the non lethal type B virus prevented the virulent lethal type A virus from establishing.

  • Blogger Ben

    04-11-2015 om 08:42

    Zeer interessant. Dit werpt mogelijk een nieuw licht op de VSH ontwikkeling. Is de verminderde wintersterfte in Europa de afgelopen 3 jaar een gevolg van de opkomst van het avirulente DWV type B?
    In het onderzoek naar de DW-virussen onder de mijten en de bijen van Ron Hoskins lees ik overigens niets meer terug over de geringe mijtenbesmetting in zijn volken vanwege 19 jaar selectie selectie op grooming en VSH-gedrag. Dat bevreemdt mij wel.

  • Lindy

    10-11-2015 om 13:18

    Hallo Ben en andere geïnteresseerden, ik zal Ron mailen voor nader toelichting en jullie op de hoogte houden.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.