04-03-2018

Zaterdag - 8, zondag + 11

't Kan verkeren, zei Bredero.

De overgang van winter naar voorjaar duurde dit jaar 24 uur, de omslag was enorm. Wellicht was het nog niet overal even warm op zondag, maar in de Achterhoek voelde het voorjaarsachtig aan in de middag. Gistermiddag werd er bij Zutphen nog geschaatst. De volken zaten gisteren dan ook nog op de wintertros en eerlijk gezegd was ik - ten onrechte blijkt nu - bang voor het losraken van de voedselvoorraad in de afgelopen dagen. Maar zelfs de 2 apidea-volkjes, die in de schuur overnacht hebben, vlogen vanmiddag volop. Drie van de ongeveer twintig volken bleven binnen, maar die waren ook nog in goede gezondheid.  De hogere temperatuur geeft de bijen weer de gelegenheid verder weg opgeslagen voer weer op te zoeken. Zoals er nu uitziet, bloeit de boswilg hier over twee weken. De bijen kunnen de stuifmeel en nectar goed gebruiken!

 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Martie verkooijen

    04-03-2018 om 16:44

    Ik woon in Udenhout ( Brabant) en mijn 2 volken vlogen vanmiddag ook.

  • Xander

    04-03-2018 om 16:53

    Bij vlogen 3 van de 4 volken volop vanmiddag. Het was hier ( Ermelo) dan ook heerlijk. Het volk dat niet vloog is kleiner dan de andere 3, leeft nog wel, dus maak ik me niet zo'n zorgen om.
    In de tuin had ik vanmiddag bijen op de krokussen.

  • karin baek

    04-03-2018 om 18:23

    Hier in de regio Mechelen (belgie) deze namiddag 11°C. Ik heb 4 volkeren op Dadant en 3 op minplus en ik kon ze al horen op 10m afstandvan de stand, vlogen volop, kastfronten vol bijen lekker in het zonnetje en er kwam wit (?) en oranjegeel stuifmeel binnen...we zijn terug vertrokken voor een nieuw seizoen!
    Karin, wit stuifmeel zou van de Viburnum tinus kunnen komen. Op www.honigmacher.de kun je veel kleuren terug vinden. Groet, Ben

  • Roel

    04-03-2018 om 19:30

    Net na 12:00 in Odijk/Utrecht vlogen mn 2 volken en goed hoorbaar.
    Op andere stand ook 2volken prima (iets minder, niet echt beschut), derde kleinet volk enige activiteit.
    Op nr nieuwe seizoen

  • Ruben

    04-03-2018 om 19:31

    híer ook volop aan het vliegen.
    helaas hebben de sneeuwklokjes de kou niet overleefd.
    de wilg mag van mij snel komen.

    Ruben, ik dacht gisteren ook dat ze bevroren waren, maar na de bui regen van afgelopen nacht, stonden ze vanmorgen weer overeind! Groet, Ben

  • Erick

    04-03-2018 om 21:27

    Almbos, Rijswijk NB. Van het eén op het andere moment puilden de bijen mijn 3 kasten uit, het was druk. Prachtig om te zien/horen. Bij 2 volken kwam verschillend stuifmeel binnen. Binnenkort voorjaar.....

  • Rob en Elly Nihot

    04-03-2018 om 23:46

    Ook bij ons kwamen de bijen uit onze enige kast naar buiten. Het bleef bij het verkennen van de omgeving en er was sprake van ontlasting. Gisteren was onze tuin hier in Den Haag nog wit van de sneeuw en ijskoud en dan word je een dag later verrast door het uitvliegen van de bijen. Dat gaf ons een blij gevoel, zeker met het idee dat het volk de winter is doorgekomen. Ben, wij zijn trouwe lezers van je blog.

  • Johan uit Haren (NB)

    05-03-2018 om 08:11

    Ik heb twee volken en gistermiddag zochten de bijen van beide volken het mooie weer op. Een fraai gezicht!

  • rick

    05-03-2018 om 08:42

    3 volken: alle drie kwamen naar buiten! Alle de winter overleefd: op naar de lente!

  • karin

    05-03-2018 om 09:13

    Hallo Ben,
    ik zie op de foto's dat je andere bodems onder de miniplus hebt staan. is daar een speciale reden voor? Eigen fabrikaat?Zelf gebruik ik de originele bodem met half varoagaas en half gesloten. Ik heb een vliegplankje gemaakt dat de opening onderaan afsluit en een vlieggatverkleinertje met schuiflatjes voor het vlieggat gezet.
    Karin, deze MiniPlus-bodems met schuiflade zijn gewoon te koop bij Holtermann.de. Ik gebruik deze om dagelijks de mijtenval te kunnen monitoren en zo de beste P-moeren te selecteren voor de 2018-teelt. Die polystyreenbodems vind ik ondingen, ze staan vol met condenswater en soms met dode bijen.... Groet, Ben

  • Bert L

    05-03-2018 om 09:17

    Alle 6 volken vlogen massaal uit .Maar wat wil je ook met zulk mooi weer !

  • Silvia Coolen

    05-03-2018 om 09:18

    Hier werd er ook volop gevlogen en zelfs stuifmeel gehaald bij de crocussen. Wederom waren onze buckfast bijen trager dan de bastaard korfbijen.

    Silvia, misschien wordt de korf beter en eerder opgewarmd door de zon, waardoor de bijen sneller vliegen? Groet, Ben

  • Deborah

    05-03-2018 om 11:49

    Ik woon in Gouda en twee grotere volken vlogen zondag ook enthousiast van een kleiner volk vraag ik mij af of ze het redden.Heerlijk dat lenteweer ook voor ons!

  • Werry Jonker

    05-03-2018 om 14:02

    In Groningen waren ze gisteren nog niet actief. Maar vandaag vliegen ze volop en zie ze ook op de sneeuwklokjes. Alle volkjes leven nog.
    De 10 volken ook even weer gecontroleerd op mijtenval. Over bijna nu een maand gemeten: geen enkele mijt te zien. Het sublimeren heeft nog nooit zo goed gewerkt.
    Volgende week hou ik een lezing over mijn temperatuurgeregelde verdamper bij onze NBV-Nietap en zet het verhaal ook op de web-site van hun.
    Werry, Geweldig dat de bestrijding zo effectief verlopen lijkt te zijn. Ik zou nu het bouwraam achterwege laten en in juni en juli de mijtenval scherp in de gaten houden. Groet, Ben

  • Marcel

    05-03-2018 om 18:55

    Ook in Steenwijk een drukte van belang voor bijenkasten, helaas geen krokus of sneeuwklokje te zien.....

  • Bastiaan

    06-03-2018 om 19:56

    Mijn volk vloog ook volop afgelopen zondag. De 2.500 krokussen welke ik eind 2017 heb gepoot werden druk bevlogen. Gezellige bedoening. Ik ben overigens een beginnende imker. Vorig jaar veel meegelopen met een imker en morgen begint de basiscursus bijenhouden. Bedankt voor je blog! Ga ik zeker in de gaten houden!

  • Henri Nijkamp

    24-03-2018 om 17:02

    Beste Ben,
    Mijn reactie/vraagop de blog “voergebruik” is helaas niet helemaal goed gegaan. Daarom komt die hier nog eens.
    ik heb twee volken 15 dagen geleden mbv de rugzak methode samengevoegd.
    Het succes kon ik vandaag, 24 maart, reeds goed bemerken. In beide volken 2-3 ramen met brias en veel stuifmeel dat naar binnen komt.
    Toch heb ik de volken nu al van mekaar gehaald, voor mijn gevoel niet te vroeg, klopt dat Ben?
    Een andere vraag, mijn derde volk op deze stand, heeft bult broed.
    Kan dit nu in dit jaargetijde, alleen een koningin zijn met een lege vruchtblaas?
    Of zouden de werksters aan het leggen zijn geslagen? Nu al?
    Als het de K. Is, zou ik er dan voor kunnen kiezen om deze te doden en dit grote volk ( twee broedkamers aardig gevuld) te verenigen met een ander volk?
    Krijg dan vrijwel zeker een grotere voorjaarsdracht (haha)
    Ik hoor graag van jou Ben Som de cerff.
    Groet, Henri Nijkamp

    Henri, je had de 2 volken tot 4 weken op elkaar kunnen houden, dan profiteren ze samen iets langer van de broednestwarmte. Maar zo heeft het ook al geholpen.

    Bij dat andere volk heb je waarschijnlijk een darrenbroedige moer met lege zaadblaas (spermatheca). Je moet haar inderdaad opzoeken, want dan kun je gelijk kijken of er enkele eitjes op de bodem van de cellen zitten. Bij eileggende werksters zitten er namelijk meerdere eitjes in en vaak ook tegen de zijwand. Bij eileggende werksters afslaan op 10 tot 20 meter bij goed vliegweer en af laten vliegen op andere kasten. Bij een darrenbroedige moer: moer opzoeken, wegnemen en daarna verenigen. Gewoon 2 volken op elkaar zetten en over 2 weken het broednest en ramen opnieuw rangschikken. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.