27-08-2018

Zegelwas verzamelen

De meest zuivere was is zegeltjeswas. Hiervan kun je kaarsen maken, maar beter is het natuurlijk om kaarsen te maken van de oude zwarte raten, die je in het prille voorjaar uit de kasten haalt. Deze kunnen namelijk vervuild zijn met varroabestrijdingsmiddelen of andere residuen.

Maar zegeltjeswas is puur natuur. Het is niet historisch belast met residuen en uitstekend geschikt voor het maken van nieuwe kunstraat. Afgelopen week heb ik enige betonkuipen met zegeltjeswas - verzameld in de afgelopen maanden - omgesmolten tot wasblokken en deze vervolgens nog een keer gefilterd via een pantykous. 

Op onderstaande foto's zie je hoe eenvoudig dit gaat in 2 bewerkingen.

 

Omgerekend zou een bijenvereniging met 25 leden, met gemiddeld 4 volken per imker jaarlijks zo'n 25 kilo zuivere kunstraat kunnen laten produceren. De investeringskosten voor een weckketel zijn ongeveer 100 euro en 10 euro voor een grote emaillepan bij de kringloop. De kosten bij mijn buitenlandse producent (ivm 4,9 en 5,1 mm kunstraat) liggen op 3 euro per kilo kunstraat plus 10 euro verzendkosten. In Nederland kun je voor ongeveer 4,50 euro per kilo uit de voeten. Daar krijg je prachtige zuivere kunstraat voor terug!

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Albert

    27-08-2018 om 15:26

    Ha Henk wat bedoel je met 3euro de kilo?

  • Ben de blogger

    27-08-2018 om 15:34

    Albert, ik heet Ben en niet Henk ;-)
    De kosten om 1 kilo was om te zetten naar kunstraat kost 3 euro bij een minimale aanlevering van 20 kilo schone was.

  • Albert

    27-08-2018 om 20:25

    Dank je Ben en sorry voor de verkeerde naam.

  • Marcel

    27-08-2018 om 21:00

    Hoi Ben, hoe krijg je de was zuiver en licht van kleur (behalve uiteraard filteren)?

  • Ben de blogger

    27-08-2018 om 21:24

    Marcel,
    De zegeltjeswas is van nature licht van kleur omdat ik mijn best doe om met onbebroede raat in de HK's te werken. Mijn andere raat uit de broedkamers is wel iets donkerder, maar de mix van die 2 soorten levert mooie kunstraat op.
    Er zijn omwerkingsbedrijven, die de was vooraf bleken door er een zuur aan toe te voegen. Hiermee wordt de was dus opgebleekt met als doel aantrekkelijk ogende kunstraat te verkrijgen. Volgens mij is dit voor de bijen niet nodig.
    Door tijdige vernieuwing van de raat in de bk's in een omloop van 2 tot 3 jaar blijft de was tamelijk licht van kleur.
    Nog een tip: gebruik tijdens het 2x smelten via au-bain-marie verwarming in de weckketel vooral regenwater en geen kraanwater. Van (hard)kraanwater wordt de was donkerder. Gebruik tevens RVS-bedrading in je ramen en RVS-emmers of geƫmailleerde pannen om te smelten. Oxiderende metalen kunnen je was ook donkerder maken.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.