08-08-2019

Zijn voerreserves en volkssterkte voldoende?

Zijn voerreserves en volkssterkte voldoende?

Het afnemen van de zomerse honing is bij mij al twee weken gaande en de komende week hoop ik e.e.a. af te ronden. In alle gevallen laat ik de honing in de broedkamer zitten, echter in Dadantkasten is door de aangepaste broedruimte de voorraad vaak zeer beperkt. Daarom plaats ik gelijk met de bijenuitlaat de voerbak en geef ze vast enige kilo's reservevoer. In de 2e helft van augustus pak ik het echte inwinteren langzaam op. 

Bijenvolken moeten in augustus de beschikbare broedruimte goed bezetten, de bijnvolken zijn nu op zijn grootst. Dat geldt ook voor de mijtenpopulatie, de bestrijding moet daarom snel uitgevoerd worden of had al moeten beginnen. Hiermee bevorder je een schone populatie laatste zomerbijen, die op hun beurt zorgen voor gezonde mijtvrije winterbijen. 

Het volk in de Topkast heeft het uitstekend gedaan. Er is geen zwermdrift geweest - misschien door het wegnemen van een broedaflegger - en naar nu blijkt, heeft het volk 16 kilo zomerhoning gehaald. Deze mogen ze als wintervoer houden. Vanaf volgende week - wanneer alle honingbakken zijn afgenomen - ga ik tevens de varroabestrijding oppakken. Dit jaar met VarroMed en ApiLifeVar. Mijn grote groep volken met kleine bijen (4,9 mm) worden in principe niet meer behandeld. De volken worden wel gecontroleerd op mijtenbesmetting, om in geval van (mijten)nood toch nog te kunnen behandelen. 

 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Meer info over het imkeren in TBH's en Dadantkasten vind je in mijn Imkerboek editie 2019 (gebaseerd o.a. op Bijenwerk in Imkernieuws)

Deel dit bericht

Reacties

 • Jacqueline

  08-08-2019 om 13:09

  Beste Ben,
  Wanneer ik mijn bijen wil inwinteren op hun eigen honing, kan ik dan een honingbak erop laten staan, halen ze die honing de komende tijd wanneer het broednest krimpt dan naar beneden? Ze zitten in Dadantkasten. Dank!

  Jacqueline, ik neem aan dat je een moerrooster gebruikt hebt? Als je de honing toch niet wil oogsten, kun je beter in de toekomst de HK onder zetten. Dan komt de honing tegen en boven het broednest in de BK te zitten.
  Met het gebruik van een moerrooster zit het voer niet aangesloten op het broednest in een dadantkast. Bovendien zijn de houten toplatten veel te dik, waardoor het volk die grens niet makkelijk neemt in de winter. Volgens mij gewoon slingeren en verdund weer opvoeren of invertsuiker voeren. Groet, Ben

 • Gaby

  08-08-2019 om 15:21

  @Ben,

  Hoe doe je dat precies, 'Daarom plaats ik gelijk met de bijenuitlaat de voerbak en geef ze vast enige kilo's reservevoer.'? De honingkamer bovenop, uitlaat eronder en dan komen de bijen via de uitlaat in de voerbak terecht? Ik heb van die Broeder Adam voerbakken. Kan me niet voorstellen dat dit werkt of zie ik iets over het hoofd? En hoeveel is dan enige kilo's reservevoer bij volledige broedkamer bezetting door de bijen? Zie je dit voer als voer voor dagelijks gebruik of zie je dit al als voer dat de bijen moeten gaan opslaan in de broedkamer? Ik probeer mee te denken, omdat ik ook met Dadant US imker, maar hier kom ik niet goed uit :-)

  Gaby, volgens mij schrijf je dit hier boven voordat je de video bekeken heb. Dit volk heeft geen voer meer omdat ik de honingkamers af neem. Ik gebruik een interne voerbak, die in de BK geplaatst is, dus geen tussenbak, zoals jij blijkbaar doet. De bijen, die de uitlaat passeren komen in de BK terecht. Een volk heeft altijd reservevoer nodig, dus geef ik nu enige liters of 2 a 3 kilo suiker opgelost in water als reserve. Dit is met een week weer verdwenen, maar omstreeks 15 augustus begin ik langzaam met inwinteren. Daar trek ik een maand voor uit. Groet, Ben

 • Gaby

  08-08-2019 om 16:56

  @Ben,

  Ja, sorry, had eerst de video moeten bekijken. Helemaal duidelijk!

 • Piet van Dijk

  08-08-2019 om 21:38

  Ik heb een aantal ramen in de BK's met honing. Grotendeels vol. Is er een richtlijn om te meten hoeveel honing zo'n raam bevat, zonder het raam eruit te halen en de bijen te verstoren? Een vol honingraam was bij mij 1700 gram, is dat ook zo'n beetje de norm? En moet ik nu al de wintervoorraad rekenen (14 kg) en snoepen ze dat dus nu al, in augustus, weg? Of reken ik pas 14 kg vanaf september?

  Piet, een vol spaarkast BK-raam weegt afgerond 2 kilo, een vol HK-raam weegt 1 kilo. Hoeveel de bijen verbruiken in augustus en september hangt natuurlijk af van het weer, de dracht en de volkssterkte (bijen en broednest). In de regel houdt dracht en voergebruik elkaar redelijk in evenwicht in augustus en september. In oktober wordt er weer daadwerkelijk verbruikt.
  Aan het begin van het inwinteren (begin 2e helft augustus) neem ik de stand van zaken op (de wintervoorraad op dat moment), dat trek ik af van de benodigde 14 kg bij een 1-broedbak-volk. De rest minus 20% is de in te kopen kilo's kristalsuiker. Groet, Ben

 • Hein

  09-08-2019 om 09:23

  @Ben
  Hoe vaak controleer jij jou volken nog in de nazomer?

  Hein, niet vaak. Ik controleer de volken na mijn vakantie tijdens het plaatsen van de bijenuitlaten (deze weken). Dan check ik ze op de kwaliteit van het broednest, de sterkte en voervoorraad.
  Als het dan OK is, dan kom ik eigenlijk niet meer in de volken. Bij zwakkere volken neem ik nog maatregelen zoals verenigen of vervangen van moeren. In de loop van september kijk ik nog wel een keer onder de dekplank om de sterkte te beoordelen. Zo nodig nog verenigen. Groet, Ben

 • jan Roozenburg

  09-08-2019 om 12:26

  hallo Ben waarom is deze kast te diep waardoor de bijen de ramen onder verder uitbouwen of plak je de uitgebouwde stroken in een nieuw leegraam

  Jan, deze kast is een prototype en het enige exemplaar. De volgende kasten zijn ondieper gemaakt en hebben een dunner moerrooster. Groet, Ben

 • Niki

  09-08-2019 om 16:36

  Hoi Ben,
  Dank voor deze wederom informatieve video.
  Een beetje een “off-topic” vraag tav de wasmot.
  Mij is vertelt dat met ijsazijn de wasmot larven weinig overlevingskans hebben, de praktijk wijst echter anders uit. Nu las ik onlangs iets waarin men zegt dat ijsazijn niet tegen de wasmot is, maar tegen de stuifmeel-mot.
  Hoe dan ook, wasmotten; ik heb er last van in al mijn ramen; verse raten, oude raten, droge raten en natte raten. Nu zag ik dat jij onlangs walnotenbladeren bij de ramen opsloeg; is dit wel zinvoller?
  Anderszins; hoe ga jij de wasmot succesvol tegen?

  Groet Niki

  Niki, ijsazijn is puur bedoeld als middel om Nosema sporen te doden, dus om gebruikte ramen te ontsmetten. Het middel is niet bedoeld om wasmotlarven te doden, alhoewel ze een hoge concentratie niet als prettig zullen ervaren.
  De grote imkers (ik niet overigens) gebruiken vrieskisten om hun gebruikte ramen in op te slaan en alle levende have te doden. Vrieskou is dus echt afdoende.
  Mijn methode is:
  - bewaar nooit oude bebroede BK-ramen, deze smelt ik om naar was;
  - bewaar nooit bebroede of stuifmeelbevattende HK-ramen, deze zijn aantrekkelijk voor wasmotten/larven;
  - bewaar de goede HK-ramen in hermetisch afgesloten torens van HK-bakken of in grote plastic opbergdozen
  - nooit bewaren in warme bergingen e.d.
  De toepassing van walnootboombladeren tussen de bakken is voor mij een experiment. De verse bladeren schijnen etherische oliën af te geven (is goed ruikbaar), die insecten op afstand houden. Hierover lees ik positieve geluiden, dus pas ik ze dit jaar voor het eerst toe. Afwachten! Groet, Ben

 • gerard

  10-08-2019 om 12:24

  Moi Ben, lees voor het eerst je "blog" en las over je experiment met walnootbladeren.
  Hoef je niet als experiment te omschrijven, doe ik al heel veel jaren met uitsluitend goede resultaten.
  - geen wasmot
  - geen stuifmeelmijt
  - geen roestvorming op/aan de raat voor imkers die geen rvst toepassen,
  - geen stank en dus ontluchten in het voorjaar,
  - geen gevaarlijke stoffen als ijsazijn die als je te laat ben in vaste vorm in de fles zit,
  Puur natuur het werk doen zoals de natuur ons te bieden heeft en bijna door iedereen is vergeten.

  De raat - al of niet- natte raat na het slingeren en de te bewaren raat in de kasten opslaan met tussen iedere bak een bedekking met de walnootbaderen.
  Onder en boven geheel afsluiten en volgend voorjaar gereed voor gebruik.
  Op het forum er al meer mijn ervaring over gedeeld.
  groet gerard

 • joost

  10-08-2019 om 13:59

  Ben, wat leuk dat je experimenteert met de Topkast. Volgend jaar wil ik ook beginnen met een kast met natuurbouw. Toch weet ik niet wat de ideale kast hiervoor is TBH , Top kast of een Warré kast . Heb jij overigens ervaring met een Warré kast of zijn ze gewoon te klein voor Buckfast? Ik kan er op Nederlandse forums nauwelijks iets over vinden. Lijkt een verticale kast niet veel meer op de natuurlijke boomholte dan een horizontale kast?

  Joost, ik heb 5 jaar een Warrekast gehad, met Buckfast, wel 4 verdiepingen. Het eerste jaar is leuk, want dan zijn de raten nog uitneembaar. Maar daarna wordt door de groei van het volk alle raten aan de wanden vast gebouwd en het enige dat overblijft voor de imker is kijken door de kijkvensters. Leuk om de bijen te zien vliegen, maar niet om actief mee te imkeren. Met de TBH kun je echt 'natuurlijk' imkeren, wel enigszins kwetsbaar.
  De Topkast biedt mogelijkheden voor natuurbouw, maar wel in stevige raampjes en je kunt een spaarkastvolk zo overzetten. Groet, Ben .

 • Niki

  10-08-2019 om 15:36

  Bedankt voor je heldere en uitgebreide antwoord Ben!
  Bij mij zitten die wasmotlarven zelfs in de maagdelijke witte darren raat die ik in het kader van de varroa uitsnijdt. Ze zitten dus echt overal! En de raten zitten in hermetisch afgesloten bakken, meer kan ik niet doen. Een diepvries is wat al te enthousiast met de hoeveelheid volken die ik heb, hahaha! Ik ga voor de bladeren!

 • Godewijn

  10-08-2019 om 19:08

  Beste Ben, wanneer start je de mijten bestrijding als je nu nog honing afneemt?

  Godewijn, inderdaad aan de late kant. Ik begin eind van de komende week, dus medio augustus. Maar met twee weken ben ik klaar! Dus per 1 september afgerond. Groet, Ben

 • joost

  10-08-2019 om 21:26

  Bedankt Ben,
  Heel duidelijk antwoord over het 'natuurlijk' imkeren. Ga ik mijn plannen aanpassen.
  Je hebt me overtuigd met de Topkast.

 • Marco de Nood

  12-08-2019 om 11:26

  waar kan ik die verse walnoot bladeren vinden/kopen? Kan het ook met etherische walnootolie?

  Marco, helaas moet ik het antwoord schuldig blijven op beide vragen. In de Achterhoek kom ik walnotenbomen ook wel eens in de openbare ruimte tegen. Maar ik pluk ze uit eigen tuin. Groet, Ben

 • Gert Valk

  12-08-2019 om 19:52

  Ha Ben.

  Hartelijke dank voor je mooie blogbericht!

  Vraag over de raatafstand.
  Sinds dit jaar imker ik met een aantal kasten in dadant us.
  Ik gebruik afstand nagels van 7 mm en kom hierbij op een raam afstand van 32 mm. De bijen doen het hier naar mijn beleving prima op. Is dit per definitie te weinig en kan ik beter naar 34 of 35 gaan?
  Hoor graag jouw mening hierover!
  Hartelijke groet, Gert Valk

  Gert, het is eigenlijk de afstand, die hoort bij kleine cellen (4,9 mm) en kleine bijen. Je beperkt hiermee de tussenruimte (de straatjes). Bij mijn kleine bijen werkt het al 3 jaar goed.
  Je kunt het een winter proberen. Misschien ook meedoen met het 4,9 mm cellen experiment? Groet, Ben

 • Gert Valk

  17-08-2019 om 09:54

  Dag Ben,

  Ik ben net aan het overstappen op dadant us. Eerst maar eens gewone kunstraat proberen.

  Zou het nadelig kunnen zijn als de afstand 32 a 33 mm is?

  Misschien later is 4.9mm proberen. Wel interresant onderzoek!

  Suc6 ermee!

  Gert, de verhouding van celmaat en raatafstand horen wel bij elkaar. Dus 4,9 mm cellen en 3,2 cm raatafstand. Ik zou bij 5,4 mm cellen iets meer speelruimte tussen de raten aanhouden, zodat je op 3,4 cm uit komt. Het steekt natuurlijk niet op een millimeter. Groet, Ben

 • wim(ker)

  18-08-2019 om 13:24

  Ha Ben, kan je tijdens de varroabehandeling (Apiguard) gewoon doorgaan met voeren?

  Wim, geen probleem. Alleen voergat en bakje op enige afstand van elkaar houden. Bakje wel boven het broednest houden voor een goede verdamping.
  Soms zijn de bijen de eerste dagen terughoudend met het opnemen van voer, maar dat wordt snel minder. Groet, Ben

 • Wilma

  18-08-2019 om 18:23

  Hoi ben, een vraag
  Ik heb 2 dadant kasten. Deze volken behandel ik met apivarlife. Ik heb 2 strips, genoeg voor dus 2 behandelingen. Zou ik de 3e behandeling met varromed kunnen doen? Deze heb ik omdat ik de volken in de topbarhives daar mee behandel. Wat denk je?

  Wilma, ik zou eerst de mijtenval na de 2e behandeling monitoren. Vallen er na de 2e behandeling 5 of minder mijten per dag dan zou ik gewoon stoppen. Bij 6 of meer per dag (7 dagen na het begin van je 2e behandeling) dan nog een keer met VarroMed behandelen. Beide middelen gaan uit van mierenzuur en oxaalzuur. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.