27-07-2015

zomeroogst binnen?

zomeroogst binnen?

De afgelopen dagen is er nauwelijks verse nectar binnen gekomen. In mijn kleine koninginnenteeltkastjes was de voedselvoorraad in de afgelopen twee weken tot een minimum geslonken. Dat geeft dus duidelijk aan, dat het gedaan is met de overdaad aan nectar. De dagelijkse behoefte is groter dan de dagelijkse oogst, die de bijen kunnen verzamelen. Zodra je de honingbakken met lindehoning e.d. afgenomen hebt, is het zaak om de stand van zaken op te nemen in de broedkamer(s). Indien de beide kantramen niet volledig voorzien zijn van verzegelde honing, kun je maar beter in 1 keer 5 kg suiker opgelost in 3,3 liter water verstrekken (3:2 verhouding).

Heel handig hierbij zijn de tegenwoordig te verkrijgen interne voerbakken, die de ruimte innemen van 1 of 2 broedkamerramen.

Een paar dagen hierna kan de varroabestrijding ingezet worden. Een vroege bestrijding is nodig, omdat:

 • de huidige varroapopulatie in 3 weken tijd zich kan verdubbelen, dat gaat in juli/augustus erg hard gezien de absolute aantallen, die nu aanwezig kunnen zijn; voorkomen werkt beter en sneller dan genezen!
 • de huidige generatie zomerbijen moet ontdaan worden van de mijten, anders kunnen deze mijten weer overstappen op het broed;
 • het broed in de maanden augustus, september en oktober levert juist de langlevende winterbijen op; deze bijen moeten dus ongeschonden ter wereld komen!

Wil je nog naar de heide of naar de springbalsemien, zoals ik zelf ga doen met een paar sterke produktievolken, pas dan vooral eind juli een mierenzuurbehandeling toe. Met een week is deze eerste behandeling afgerond en kunnen de volken weer voorzien worden van lege honingbakken en verplaatst worden naar de drachtgebieden.  

 

Ben Som de Cerff, koninginnen- en bijenteeltleraar en hobby-imker

Deel dit bericht

Reacties

 • Anoniem

  27-07-2015 om 15:12

  Ben net begonnen met bestrijden.Kun je bijvoeren als je de varroabestrijding met Apiquard of Thymovar doet ?

 • Anneke

  27-07-2015 om 16:03

  Ik heb twee sterke volken waarop in beide HK er wel honing zit maar alle ramen ongeveer nog maar 1/3 verzegeld zijn.....wat doe je daar mee? Toch afnemen en slingeren ?
  Of nog hopen dat het vol komt met wat er nog gaat komen van de heide ? Ik ga niet naar de heide toe maar heb deze wel binnen een straal van 2 km.

 • Ben SdC

  27-07-2015 om 16:20

  Je kunt het beste een flinke stoot bijvoeren en daarna bestrijden. Ze nemen die 5 kilo in enige dagen helemaal op. Maar half augustus zou je toch moeten beginnen met inwinteren.
  Je kunt het beste de Apiguard of Thymovar niet in de buurt van het voergat leggen, dus iets verder af.
  De bijen hebben vooral een hekel aan de geur van Thymovar.

 • Ben SdC

  27-07-2015 om 17:55

  Anneke, zie blogbericht over onverzegelde honing

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.