21-06-2019

Zomerse controle van de Topkast

 

Niet iedere controle levert BIJzonderheden op, vaak is het gewoon genieten van de bijen, het mooie weer en de rust van het buiten zijn in de natuur. Het prototype van de Topkast werkt goed. Het grote voordeel is het niet hoeven tillen van zware honingbakken. Aan het basisontwerp heb ik twee verbeterpunten onderkend. Deze zijn nu al in het ontwerp verwerkt. Belangrijk punt is de ruimte onder de ramen. In deze kast lijkt deze veel te ruim (10 cm?). Ik had die keuze (7 cm) bewust gemaakt vanwege het feit dat grote volken graag willen 'doorhangen' in een trosvorm onder aan de ramen.  

Echter bij voldoende dracht bouwen ze deze ruimte consequent vol met darrenraat. Dit lijkt tevens een rem te zetten op de zwermdrift. Het valt mij op dat de zwermdrift in TBH's en ook in deze Topkast niet snel op gang komt. Waarschijnlijk heeft dit met het wegnemen van het darrenraat te maken. 

Een 2e verbeterpunt betreft de houten lat waarin het moerrooster vast zit, door de extra ruimte zullen de bijen geneigd zijn deze ruimte op te vullen met raat. Het moerrooster moet dus eigenlijk geen extra ruimte geven tussen de ramen. 

Verder is het een heerlijke kast om van de bijen te genieten, je hebt een prachtig gezicht op de bijen over de hele lengte van de kast. Eind augustus en eind september zal ik de varroamijtenbezetting op de bijen eens meten via het nemen van een bijenmonster. Want de verbeterde warmtehuishouding in deze kast (warmbouw en ramen dichter op elkaar) zou een rem moeten zetten op de varroareproductie. Door het afnemen van de broedaflegger (met een groot deel van de mijten) blijf ik mogelijk onder de schadegrens en kan de bestrijding misschien dit jaar helemaal achterwege blijven. Meten is weten!

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Cor van Kuijk

    21-06-2019 om 16:58

    TBH die ik in Gambia heb staan heeft ook geen extra beluchtings gaten. Waarom vind je dat hier wel nodig?

    Groet Cor

    Cor, die heb je hier ook niet nodig. Ik wilde uitproberen of bijen een hoge of lage vliegopening prefereren. Blijkbaar gebruiken ze toch liever de bodemvliegopening. Groet, Ben

  • jan van Cadsand

    21-06-2019 om 20:52

    steken ze de honing goed achter het rooster, of zit er toch in de achterste broedramen VEEL honing, boven het broed ? (meer dan 305 van de hoogte?

    Jan, ze brengen de honing wel goed naar achteren. In het broednest zit weinig honing, wel verse nectar. Met een goed leggende moer wordt de honing wel uit het broednest gehouden. Het broed drukt de honing weg naar boven of hier naar achteren. Groet, Ben .

  • Rikkie Plugboer

    23-06-2019 om 11:13

    Hoi Ben, graag wil ik het boek’Het lied van de Bij’ onder de aandacht brengen. Het is geschreven door Jacqueline Freeman en in het Nederlands vertaald door Alberthe Papma. Groet, Rikkie

  • Mathijs

    24-06-2019 om 16:35

    Dag Ben,
    Hoe werkte de natuurbouw op 32 mm? Je had ook geen starterstrips gebruikt zag ik. Kunnen de bijen dat prima?
    Mathijs.

    Mathijs, het volk in de Topkast zit nog niet op kleine cellen. Ik heb nog te weinig ervaring met natuurbouw bij een raatafstand van 32 mm. Groet, Ben

  • Arno Schuurs

    26-06-2019 om 12:23

    Hoi Ben,

    Bent u ook van plan het volk in de topkast te voorzien van wintervoer. Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat in zo'n kast aangezien je geen bak er bovenop zet.
    gr. Arno

    Arno, er zijn voerbakken in de handel, die je gewoon in een spaarkast kan hangen. Ze nemen de ruimte in van 1,5 BK-raampje. Groet, Ben

  • Christel

    10-07-2019 om 16:10

    Beste Ben,
    Super gaaf idee deze kast!

    1. Je gaf aan dat in deze kast (en THB) minder honing geproduceerd wordt door de bijen, waarom is dat?
    2. T idee van een varroagaas is (dacht ik....) dat als de varroamijten gedesorienteerd raken door vb apiguard, thymovar, mieren- of oxaalzuur etc en naar beneden vallen door t gaas, dat ze dan niet meer terug in de kast kunnen komen. Nu heb jij een dichte bodem, dus als de mijten vallen, vallen ze binnenin de kast en zouden dus weer terug op de bijen kunnen gaan zitten?!Waarom dan een dichte bodem? (ik begrijp uit je filmpje dat de temperatuur beter op peil gehouden kan worden waardoor er minder varroa zich reproduceren, maar degenen die in de kast zitten, blijven in de kast!)
    3. vraag nav je geschreven tekst bij het filmpje: de 7 a 10 cm onder de ramen worden volgebouwd met darrenraat. “Dit lijkt tevens een rem te zetten op de zwermdrift. “ Zou je kunnen toelichten waarom dit een rem op de zwermdrift geeft?! En als je straks de bodemhoogte aanpast, zodat ze niet meer onderaan gaan bouwen, neemt de zwermdrift dan toe?!
    4. Gaan de ramen niet vastgeplakt zitten met o.a. Propolis waardoor schuiven op een gegeven moment niet echt goed meer lukt en je ze toch op de ouderwetse manier er uit moet liften?
    5. Bij koninginnerooster is een een sleuf gemaakt. De overige broedkamerramen liggen echt OP de rail toch? Die hebben toch geen gleuven (ik zag t niet zo goed)
    6. De kast is waarschijnlijk alleen praktisch als je in de buitenlucht imkert? Omdat in een bijenstal de 2e vliegopening aan de achterkant niet handig is?

  • Ben de blogger

    10-07-2019 om 17:20

    Christel,
    1. In een tbh hebben de bijen vaak de focus op raatbouw en het vergroten van het broednest, dit gaat ten koste van de honingopslag. In de Topkast passen geen grote volken, de kast is maximaal 24 bk-ramen groot. De kast is bedoeld als tuinkast en voor imkers, die geen zware bakken willen tillen. Door de beperkte grootte zal de honingoobrengst ook minder zijn dan in een dadantkast.
    2. De dichte bodem en de ramen in warmbouw zorgen voor een betere warmtehuishouding. Dat remt de reproductie. De mijtenbesmetting is dus misschien lager. Zal de mijtbesmetting meten per 1.9 en 1.10.
    3. Dat darrenraat wegnemen en weer opnieuw bouwen de zwermdrift afremt, is een bekend verschijnsel. Bijen in tbh's die vrij kunnen.bouwen, zwermen bij mij ook minder. De theorie hier achter kan ik niet goed duiden, want in mijn topkast was er wel sprake van overbevolking. Maar geen zwermcellen. Heb nog wel een broedaflegger gemaakt.
    4. Er komt wel propolis op de raamlijst, maar je kunt de ramen met je beitel zo weg duwen. Daardoor kun je ze vrij liften zonder de moer of bijen te pletten.
    5. Alles ligt op die lijst, ramen, moerrooster en sluitraam..
    6. De kast is inderdaad als tuinkast bedoeld. Maar je hoeft de achterste vliegopening niet te gebruiken. Groet, Ben

  • Christel

    11-07-2019 om 15:52

    Super dank Ben!

  • Bart

    14-10-2020 om 16:43

    Hallo Ben

    Ik zie heel veel voordelen van deze topkast maar zijn er al bouwtekening ervan? Moet me wel ff vermaken nu met corona crisis.

    Groetjes Bart

    Bart, nee helaas. Maar je kunt de maten zelf opnemen. Zet gewoon twee broedkamers achter elkaar dan heb je de juiste maat. Hou onder de ramen ongeveer 5 cm ruimte aan. Succes met timmeren. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.