13-04-2017

Zonder handschoenen, meer genieten

Bovenstaande foto is vorige week genomen in Almen. Mijn kasten staan daar onder de wilde kersen, die volop in bloei staan. Vier van de zes kasten hebben inmiddels een honingkamer. Helaas was daar ook een volk in de winter uitgevallen. De overige twee halen hun achterstand in en krijgen komende week een honingkamer met uitgebouwde raat en een moerrooster. Die kunnen dan hun haaldrift botvieren op de appelbloesem en paardenbloemen, mits de temperatuur omhoog gaat.  

Mijn 12-jarig buurmeisje Bente heeft al een jaar of vier bijen. Vanmiddag heeft zij zelf een vluchtige voorjaarscontrole uitgevoerd op haar twee volken. Ik mocht de beroker bedienen en wat aanwijzingen geven. Ze werkt dus zonder handschoenen en er valt geen steekje. Het is een kwestie van rustig werken en de keuze voor Carnica- of Buckfastbijen. Het grote voordeel is dat deze bijen voorspelbaar zijn in hun gedrag. Er vallen ook geen of weinig steken omdat ze geen handschoenen draagt en wel een beetje ongekookte lijnolie op haar handen doet. Valt er een steek met handschoenen aan, dan blijft de alarmgeur aan de handschoenen hangen. De volgende keer zijn de bijen direct weer alert. Of ook zo leuk: de vingers van de handschoenen blijven onder de oortjes hangen.....dus beter geen handschoenen dragen!

 

(klikken op de foto's om te vergroten)

Zonder handschoenen werkt het dus veel rustiger en heb je echt contact met je bijen. Ze heeft inmiddels op beide volken een honingbak geplaatst, met uitgebouwde ramen en een moerrooster. Beide volken waren moergoed en hadden mooie plakken broed.  De appels beginnen inmiddels bijna te bloeien.

Vervolgens heb ik thuis nog een TBH gecheckt op ruimte. Zonder warmteverlies kun je vanaf de zijkant de raatbouw checken. Inmiddels waren er 5 latten uitgebouwd, dus twee extra latten gegeven. Echter er was een inbreker. In het lege gedeelte rechts van het scheidingsbord hingen de reservelatten, dit maal voorzien van een beginnend wespennestje.

Mooie ervaring! Vreemde eieren....... lijken meer paaseieren!

 

(klikken op de foto's om te vergroten)

Vrolijke pasen gewenst!

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Piet

  14-04-2017 om 11:48

  Ben, ook fijne paasdagen, en geniet altijd van je Blog's....

 • Anoniem

  14-04-2017 om 12:01

  dank voor je TBH steuntjes, Ben

 • Wietske

  14-04-2017 om 13:33

  Jij ook fijne dagen en dank voor al je leuke en informatieve berichten! Zeker die voor de TBH.

 • john

  14-04-2017 om 13:43

  haal je het wespennestje wel weg ?

 • Ben de blogger

  14-04-2017 om 13:54

  Ja John, zij zat in het gedeelte van de TBH waar ik straks een broedaflegger wil maken. De koninginnenwesp begint ergens anders wel weer opnieuw.

 • Anneke van Pelt

  14-04-2017 om 14:57

  OK...ik ben om...volgende keer zonder handschoenen en met lijnolie!

 • Hans

  14-04-2017 om 15:17

  Toch blijf ik het onnatuurlijk vinden, bijen die niet steken. Kunstmatig ras aangepast aan onze wensen. Veel adviezen die wel werken bij Buckfast, doen het tegenovergestelde bij gemengde rassen, zoals het advies van de NBV in bijenwerk om doppen te breken bij zwermstemming. Wordt Buckfast de standaard?

 • Ben de blogger

  14-04-2017 om 16:08

  Hans, mijn bijen kunnen ook uitstekend steken. Alleen steken ze nagenoeg niet als je er rustig mee omgaat. Dezelfde geldt ook voor de Carnica bij en iets minder ook voor de Zwarte Bij.
  Alleen bastaardbijen zijn vaker onvoorspelbaar.
  70% van de Nederlandse imkers heeft Carnica of Buckfastbijen.
  indien je alle doppen weg neemt, zullen de bijen het zwermen uitstellen. Dit geldt voor iedere ras. Maar je hoeft de doppen niet weg te nemen, vrijheid blijheid. Alleen zullen de meeste zwermen zonder hulp van de imker dood gaan. Helaas.....

 • Hendrie

  14-04-2017 om 18:38

  't Is ieder keer weer genieten en leren als je blog ''binnenkomt'' Ben! En later nog een keer om de vragen en antwoorden te lezen!!
  Fijne Paasdagen ook gewenst.

 • Philippe

  14-04-2017 om 19:16

  Ben, je hebt het over ongekookte lijnolie op je handen. Kun je in plaats daarvan ook een andere geurende olie gebruiken, zoals sesamolie?

 • Henk

  14-04-2017 om 19:24

  Compliment voor de duidelijke en leerzame blogs. Kijk er telkens weer naar uit!

 • Hans

  14-04-2017 om 20:28

  Ben, excuus zo bedoelde ik het niet. Ik lees dat als je bij Buckfast doppen breekt het zwermen vaak stopt. Bij mijn volken zetten ze na het breken van doppen nog veel meer doppen aan als reactie en na twee keer breken wachten ze het sluiten van de zwermcel soms niet eens af. Het zwermen stel je dan maar beperkt uit. Dus bij belegde doppen is breken voor mij geen optie. Ik moet een veger maken. Zwermen af laten komen is overigens niet mijn intentie (buren :-)

 • Anoniem

  14-04-2017 om 22:21

  Ik woon in twente en daar is de natuur minder ver dan bij jou ; dat is voor mij heel prettig want dan weet ik wat mij in de komende week te wachten staat. Veel dank voor je adviezen en prettige paasdagen .Helaas iets te lage temperaturen.

 • Ben de blogger

  15-04-2017 om 09:29

  Hans, heb je bij vroege zwermdrift ontwikkeling wel eens een vlieger overwogen? Dan kun je de voorjaarsoogst gewoon binnen halen en ook de zwermdrift beëindigen.

 • Ben de blogger

  15-04-2017 om 13:07

  PHilippe, geen ervaring met andere oliën, er zijn er tientallen. Maar geur kun je beter achterwege laten. Honing neemt geur en vocht op.

 • Peter

  16-04-2017 om 09:33

  Ben, waar koop je ongekookte lijnolie?

 • Ben de blogger

  17-04-2017 om 09:24

  Peter, bij de Welkoop (grootverpakkingen en goedkoop) of bij een reformhuis (klein en duur).

 • Mathijs

  26-04-2017 om 20:33


  Dag Ben,
  Ik wil nu ook even mijn ervaring opschrijven voor het werken zonder handschoenen om ook andere te overtuigen. Ik zit in een carnica omgeving. Volgens mijn mentor, waar mijn bijen vandaan komen en die niet aan koninginteelt doet, zijn onze bijen voor 80% carnica. Al mijn volken vind ik zachtaardig, tenminste zachtaardig genoeg dat je er zonder handschoenen in kan werken en naast de kast kan gaan zitten of er met je hoofd boven kan hangen om te kijken hoe ze het doen. Het eerste jaar begon ik als zoveel beginners met handschoenen, en dan van die lerenhandschoenen! Ik kreeg bij ieder volk, toen 3 volken, wel 1 of meerdere steken en inderdaad de handschoenen bleven altijd onder de oortjes van de raampjes steken. Het jaar erop ben ik er zonder handschoenen gaan werken en met jouw tip om ongekookte liijnolie te gebruiken. Ik wordt bijna nooit gestoken, want je bent veel voorzichtiger. Ik vindt ook dat je als imker aan het idee moet wennen dat je gestoken kunt worden en je jezelf dus niet helemaal moet inpakken, (ik heb wel altijd een spijkerbroek aan met sokken eroverheen) (tenzij je natuurlijk in Afrika of Zuid-Amerika imkert). Mijn volken zullen wel eerder laten weten dat ik ermee moet stoppen vergeleken met zuivere Carnica's of Buckfasten, maar als ik de kast sluit is het weer rustig.

  Is het mogelijk dat er bij de reacties op het forum de datum van plaatsen kan worden gezet? Vaak lees je in de reacties iets wat nogal aan een datum vast kan zitten. Ik vind het dan jammer dat ik geen idee heb wanneer dat was omdat met mij te vergelijken. Foto's kunnen we nu vergroten, misschien dat dit ook nog kan worden toegevoegd.

  Groeten Mathijs.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.