23-06-2018

Zonnebloemen in de Achterhoek

Vandaag was er praktijkles in o.a. Doetinchem en Zutphen (op de foto de bijenstal in Zutphen). Tijdens de controle bleek duidelijk dat de dracht zeer slecht was de afgelopen dagen, misschien herstelt het nog enigszins de komende dagen. Maar de belangrijkste dracht ligt in het oosten achter ons. Gezien de droogte was het een matig tot redelijke zomerdracht en een extreem goede voorjaarsdracht.

De komende weken zal er iets nieuws te zien zijn in de Achterhoek, namelijk bloeiende zonnebloemen langs de maisvelden. Als pilot is 4,5 km, 4 rijden dik, zonnebloemen ingezaaid langs de maisveldenen van 10 verschillende boeren in de gemeente Lochem. De gemeente Lochem en ForFarmers hebben het project gesponsered. Ik mocht namens de NBV participeren in de projectgroep. Het zonnebloemzaad is vanwege van zijn BIJzondere geschiktheid voor insecten aangeschaft in Duitsland. 

De Vlinderstichting heeft toegezegd het bezoek van vlinders en andere insecten te observeren. Collega-imker Linda uit Gorssel zal een paar volken in de zonnebloemen plaatsen. Ik hoop dat in september de vogels mee profiteren van dit project. 

Meer info over dit project werd deze week gepubliceerd op de voorpagina van de regiokrant de Stentor. We hopen uiteraard dat dit project volgend jaar landelijk uitgerold wordt. 

Meer info?  Klik op meer info.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Marcel

  23-06-2018 om 22:42

  Vorig jaar heb ik ook bij een rand zonnebloemen gestaan het volk heeft daar goed van overwinterd

 • K. Boersma

  24-06-2018 om 13:46

  Mooi initiatief! Hoop dat er meer boeren volgen! Hier op de Veluwe (Oene) is het treurig gesteld.

 • André

  26-06-2018 om 15:44

  Hoe krijg de gemeente en boeren zover dat ze dat willen doen? Ben, Denk je dat de heide nog in bloei komt? Gezien de droogte? Hartelijke groet André

  André, dat hangt helemaal af van de regenval in juli. Met aanhoudende droogte zal het heidehaantje mogelijk ook toeslaan.
  Met droogte is de nectargift veel kleiner, maar wel met een hoger suikergehalte. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.