Zwarte honing?
Reacties
-
Willem
27-07-2018 om 10:10Laten we het in navolging van onze grote buren 'wald en forest' bij ons boshoning noemen.
-
bert
27-07-2018 om 10:46ja boshoning lijkt me het beste, dat zie ik ook in de schappen
-
Robb
27-07-2018 om 11:13of Woudhoning
-
Henk
27-07-2018 om 12:13Alles klinkt beter dan luizenpoephoning lijkt mij
-
Bart Pietersma
27-07-2018 om 12:44Woud honing heb ik op de pot gezet
-
Ben de blogger
27-07-2018 om 12:57Woudhoning lijkt me een Germanisme, bovendien hebben we in Nederland wel een WOUD? Klinkt als heel lang geleden. Persoonlijk vind ik BOSHONING wel lekker klinken. Bedankt voor de reacties.
-
Bert en Gerda Burgers
27-07-2018 om 13:17Wij vinden 'bladhoning' wel een mooie naam voor de luizenhoning, echter wij denken dan wel dat we vragen krijgen van welke bladeren komt het af. Met 'boshoning' voorkom je dat wellicht
-
Stefan Mertens
27-07-2018 om 13:31Boshoning klinkt wat vriendelijker
-
Marco
27-07-2018 om 14:08Imkers in Nederland verkopen hun honing veel te goedkoop. Ik zet er altijd een pot AH honing naast. Eenmaal imkerhoning geproefd kopen mensen vaak nooit meer die supermarktshit. En een potje van 250 gram kost bij mij (en bij veel Rotterdamse imkers) gewoon 4,95. Honing van de imker is gewoon lekkerder en exclusiever en daar mag best wat meer voor worden betaald. De tijd en energie en materialen die we er als imkers insteken!
Staat er niets in het europese honingbesluit over de naam die mag worden gebruikt? Anders weten de mensen bij het Bijkersgilde wel hoe het zit en mag. Die willen imkerproducten immers naar een hoger plan tillen in Nederland. En terecht! -
Christerl
27-07-2018 om 14:41Ook ik heb deze lekkere honing maar geen bos in de o.gevi g dus boshoning lijkt mij dan niet gepast. Ik ga nog nadenken over een andere benaming.
-
hero
27-07-2018 om 15:09We zouden het ook gewoon boomhoning kunnen noemen, trouwens dit was de eerste morgen dat de volken niet hard vlogen, er was ook geen condensvocht, waarschijnlijk scheiden de luizen dan geen nectar af? Denk dat Ben daar meer over weet, mijn volken hebben dus ook veel boomhoning, dit jaar is ongelooflijk met onze bijtjes,ook zijn de f2 buckfast volken zeer zachtaardig, zelfs met de hitte, vriendelijk groet Hero.
-
Ben de blogger
27-07-2018 om 15:38Christel, de honing kan ook verzameld zijn op een laan met eikenbomen of een straat met lindebomen. De Larix is ook een bekende drachtplant, deze geeft echter betonhoning. Kristalliseert keihard in de raten.
Hero, soms zijn de F2 volken nog beter dan de F1's. In ieder geval zijn ze meestal nog steeds zachtaardig. Groet, Ben -
hero
27-07-2018 om 17:10Ben in welke nateelt generatie van een buckfastlijn zal de zachtaardigheid terug gaan lopen, een collega had een f6 en die was ongelooflijk zachtmoedig, wat is jouw ervaringen met nateelt moeren? 10 jaar geleden had ik ook f2 volken, enorme volken met veel honing maar ook defensief en stekerig, mijn huidige f2 volken zijn het tegenovergestelde. Zachtmoedig en een goede haaldrift, een genot om. Mee te werken. Groet Hero.
-
Gerard
27-07-2018 om 17:27Luizenhoning?
-
Louis
27-07-2018 om 17:27Ook in Duitsland moesten imkers uitleggen wat het verschil is tussen "Blumenhonig" en "Waldhonig". Geen mens die er moeilijk over doet of een vies gezicht trekt. Als je het de mensen hier uitlegt, wordt het ook geaccepteerd.
Hier verkopen we Bloemenhoning (in alle soorten) en Bladhoning.
Bladhoning, Ben, is prima gekozen.
-
S.J. Sierdsema
27-07-2018 om 18:02Luizenmoederhoning :)
-
Mohammed Weert
27-07-2018 om 18:55Boshoning
-
Erick
27-07-2018 om 20:43Ben, volledig mee eens, maar Boshoning mogen wij als imker best wat aansprekender benoemen door het bijv. Amsterdamse Boshoning te noemen. Vaak lever je honing aan klanten rondom, die ècht wel weten van "jouw" bos. Woon tegen het Almbos Rijswijk/Giessen, dus mijn honing heet Almboshoning.
-
Anneke Merts
28-07-2018 om 10:42Een paar jaar geleden had ik redelijk wat honing van volken die aan de rand van een natuurgebied staan. En dat werd inderdaad boshoning :-)
-
karin
28-07-2018 om 11:03Hier in België is bladhoning een courant gebruikte benaming
-
nico kors
28-07-2018 om 11:07Ben , bladhoning lijkt mij prima als tegenhanger van bloemenhoning. Hier moeten de bijen harder voor `werken` en dus mag het best iets duurder zijn. De mens zit raar in elkaar : als het duur is zal het ook wel heel goed en gezond zijn". Dus iets meer vragen dan de gebruikelijke € 5.00 is in mijn ogen niet gek. We moeten ons zelf ook geloofwaardig houden .
-
Tineke
28-07-2018 om 13:54Ik ken de smaak niet van de honing anders zou ik het misschien wel “intense honing” noemen! Intens van kleur, geur en smaak? Én intensere arbeid vd bijtjes. Daar willen mensen vast wel intenser van genieten en hun knippie voor trekken!
-
Henri
28-07-2018 om 19:24Wat ik vooral merk is dat er veel van deze boshoning wordt aangemaakt.
Prima, maar ik heb nog niet bijgevoerd nadat ik de honingbakken een maand geleden heb verwijderd.
Hoeveel raampjes moet een gemiddeld volk hebben om de winter in te gaan?
Want als ik nu ga bijvoeren betekend dit dat er minder plek voor het winterbroed zal zijn, en dat is niet de bedoeling. -
Ben de blogger
28-07-2018 om 21:15Henri, je kunt beter nog 2 weken wachten met inwinteren. Ik zal er nog een video over maken.
Groet, Ben -
Arend Verwoert
28-07-2018 om 21:52hoe bestaat het zullen mijn klanten wel zeggen jij verkoopt boshoning gewonnen in het hartje centrum van Veenendaal,
Deze keer is echt heel donker en zoals ik het noem zwaar van smaak, hier in het hartje van het centum staan veel lindebomen die druppen van de luis zodoende komt er bij mij donkere honing binnen met geen bos in mijn haal omgeving.
vriendelijke groet Arend Verwoert
-
Frits Veltman
28-07-2018 om 22:23Onlangs vond ik in de kelder een volle emmer blad/woud/boshoning die de bijen
hier in mijn buurt van de vele Zilverlindes hebben verzameld. Die moet zeker 15 jaar
oud zijn. maar eerder 20.Mooi donker ,helder en heel lekker. Onverwoestbaar!!! -
Ben de blogger
28-07-2018 om 22:57Frits, was de honing nog steeds vloeibaar? Boshoning kristalliseert niet of heel langzaam.
-
Ronald
29-07-2018 om 08:52boshoning lijkt me prima, blad kan naar meer dan bomen alleen verwijzen, dus onduidelijker, en iedereen weet dat het in een bos om bomen gaat. Daarnaast is het uitermate gangbaar dat producten op plaatsen worden verkocht waar ze niet gemaakt worden. Bijenkasten kunnen overal geplaatst worden en de bijen zoeken zelf ook hun weg.
-
Frits Veltman
29-07-2018 om 11:26Ben, De bladhoning die ik de vorige eeuw geslingerd heb is niet zo vloeibaar als acaciahoning
Maar loopt wel sneller dan bijv. echte linde honing. Echt geen kristallen enne ik vind hem
lekkerder dan de meeste andere honingen. -
gerrit roelofs
29-07-2018 om 12:44ik ga voor Boshoning.
-
H. Konniger
31-07-2018 om 14:46Ik val ook in de prijzen en kan ook bladhoning slingeren, evenals vorig jaar en het jaar daarvoor. Ik vind de honing goed smaken.
Ik ben er wel achter gekomen dat je de mensen niet tot in detail moet vertellen hoe deze honing uit een afscheidingsproduct van luizen wordt gemaakt. Dan komen de mensen op andere gedachten en zien af van koop.
Ik vind de naam bladhoning een goede naam.
De meeste bladhoning moet nog geoogst worden en bij deze hitte neem je dan wel een risico. De raat wordt ook verwarmd en raakt daardoor eerder beschadigd, er breken stukken raat uit de raampjes.
Hoe warm mag het het maximaal in de slingerruimte zijn om geen schade aan de raampjes te krijgen?
-
Kruit J M
31-07-2018 om 17:21Is de naam lover honing misschien een idee .
lover is een synoniem voor blad. -
Thea
31-07-2018 om 23:15Hoi allemaal, ik ga ook voor boshoning en heb al een mooi bos etiket gemaakt.
Maar wat is nu de prijs voor een pot van 450 gram ,Ben ? Ik vind het wel heel bijzonder zo`n zwarte pot. Alvast dank voor het meedenken -
Alex Korts
31-07-2018 om 23:21Voor het eerst sinds jaren bloeit de bijenboom (niet te verwarren met de honingboom deze heeft een gift bij zich) uitbundig door de zeer warme zomer en hebben de bijen 20 kilo honing opgeslagen!!! De smaak is bijzonder!!!
-
Monique Belderbos
01-08-2018 om 01:11Loofhoning...dank aan JM Kruit
-
Evert
01-08-2018 om 16:07Woudhoning klinkt aantrekkelijk en vertrouwenwekkend
-
GerdP
02-08-2018 om 16:58Heb sinds een paar jaar bijen in het bos staan. Ik noem de honing ook gewoon "Boshoning". Linde of luizen boeit de klant zelden, het gaat om de smaak. Maar wie het weten wil krijgt natuurlijk een correct antwoord.
En wat denk je? Boshoning verkoopt veel lekkerder dan fruit-, lente- of zomerhoning. Bij mij is het een blijvertje. -
Thea
03-08-2018 om 02:14GerdP Wat is de prijs van een 450 gram pot Boshoning? in Duitsland 12 euro .Dat is wel heel veel. Ben is al aan het inwinteren.
-
Ben de blogger
03-08-2018 om 09:35Thea, ik ben nog niet aan het inwinteren. Die suikerdeeg gift is een proef bij 2 volken. Bij 60% van mijn volken moet ik zelfs de honing nog oogsten. Daar ben ik nu druk mee. Groet Ben
-
Anneke
03-08-2018 om 14:40Vandaag honing geslingerd want mijn 3 volken hadden meer dan ik eigenlijk verwachtte.....en de honing is zwart ! Dank voor je informatie Ben.
Ik ga je uitleg als "informatiebriefje" bij de pot meegeven; dan lezen ze gelijk dat het nog gezonder is ivm het anti-oxidanten gehalte. -
Thea
03-08-2018 om 17:03Sorry Ben ! Beetje slordig van mij..
-
Ben de beginner
28-08-2018 om 19:58Ook heb hele donkere ( bij zwart af ) honing 23 kg uit 2 kasten en wist niet hoe of wat. Navraag van een imker met 40 jaar ervaring, ook deze heeft dit nooit eerder gezien. Uit alle reacties blijkt dat dit bijzonder goede honing is en de prijs wel het dubbele waard van normaal. Het smaakt uitmuntend en is een beetje taai vloeibaar. Ik hou zeker een groot deel hiervan voor eigen gebruik.
-
Frans Schoemaker
27-09-2018 om 15:56Dank,goede berichtvermelding en uitleg.
-
Lisette van Ingen
15-07-2019 om 19:44Jaren geleden zijn wij in Egypte geweest en "onderweg van de ene naar de andere bezienswaardigheid" kwamen wij ieen bedrijfje tegen, waar zwarte honing uit suikerriiet werd gemaakt. Wij bebben dit toen - voorzien van de nodige foto's - gepubliceerd op de site van onze bijenvereniging. Maar deze site is laatstelijk verneuwd en dus niet meer te vinden op internet. Momenteel zijn wij tot eind september op vakantie.
Mkcht er belangstelling voor dit geheel bestaan dan graag bericht en wij zoeken het op en sturen het u toe. -
Ben de blogger
15-07-2019 om 20:18Lisette, volgens het honingbesluit heeft honing altijd een florale of extraflorale herkomst. Honing gemaakt vanuit andere suikers zoals rietsuiker of vruchten mag niet verkocht worden als honing. Overigens kan het gemaakte product best lekker en zoet smaken, maar honing wordt uitsluitend gemaakt door tussenkomst van bijen. Groet, Ben
-
Simone
29-09-2019 om 11:23Ik was op een Joodse school.en daar werd mij duidelijk dat bladhoning niet koosher is dus oppassen met verkoop aan Joodse en wellicht ook Islamitische klanten. Er ontstond een lastige discussie over de honing die ik in een tapvat had meegenomen ... hoe kon ik nou garanderen dat dit zuivere bloemenhoning was!
1) Het is mij niet helemaal duidelijk hoe je nou weet of je bloemenhoning of bladhoning oogst.Is dat een inschatting van de kleur en vloeibaarheid? Of moet er pollen analyse wordne gedaan?
2) Is het ook zo dat bladhoning minder geschikt is voor desensibilisatie bij pollenallergie misschien?
Bedankt.voor.meedenken!
Simone, op honingkeuringen, zoals op de NBV-studiedagen uitgevoerd, kunnen ze het verschil meten tussen bladhoning en bloemenhoning. In het NBV-bijenblad is onlangs uitgelegd hoe het verschil gemeten kan worden.
In 100% bladhoning tref je nagenoeg geen pollen aan, tenzij deze er in terecht gekomen zijn door verplaatsing via de lucht (windbestuivers).
Zowel bladhoning als bloemenhoning komen voort uit de (honing)maag van een dier, bij bladhoning er zijn twee diersoorten betrokken, luizen en bijen. Bij bloemenhoning slechts 1 dier, te weten de honingbij. Zowel de honingbij als de luis voegen enzymen toe aan de nectar. Die enzymen zorgen voor een verandering van de nectar. Maar dat gebeurt zowel door de bij als de luis. Echter bij de bij verlaat de nectar via de mondsnuit het lichaam en bij de luis als echte secretie. Dit maakt het grote verschil.
In vrijwel iedere honing zullen sporen van bladhoning kunnen zitten. Groet, Ben
-
Diny vredeveld
20-02-2021 om 04:29Breng mensen niet op verkeerde gedachten, noem het beestje gewoon bij de naam, is toch eerlijker, en als mensen niet de moeite nemen om uit te zoeken hoe gezond deze honing is, dan is dat hun verlies.
Diny, de officiële naam is honingdauwhoning. Groet, Ben -
Diny
20-02-2021 om 20:36Ik weet er alles van, maar dennenhoning is ook honingdauw honing en dan heb je nog de griekse eikenhoning, ook van bladluis.maar o zooooo gezond. En de zwarz kiefer, van de zwarte den, de lekkerste honing, bekroont met de gouden Olympia award, ook luizenhoning, maakt mij niet uit, maar ik heb wel het liefst de donkerste honing die er bestaat, gewoon omdat het ook een natuurlijke antibioticum is, wat helpt bij ontstoken wonden. Door het corona jaar heb ik mij behoorlijk verdiept in de gigantische hoeveelheid soorten, heeft me veel kennis opgebracht over honing uit verschillende landen, wat een rijkdom geven de bijen ons
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.