26-07-2018

Zwarte honing?

Evenals vorig jaar hebben de bijen weer donkergekleurde honing verzameld. Op de foto van dit raam is goed te zien dat het er nieuwe doorzichtige raat aan de buitenkant van het raam zit, maar rond het midden zit donkerbruine honing. Blijkbaar brengt de klimaatsverandering ook hier met enige regelmaat honingdauwhoning, zoals dit officieel heet. De honing is weliswaar afkomstig van plantensap, maar wordt pas door de bijen verzameld nadat het via het maagdarmkanaal van luizen is uitgescheiden. 

De naam honingdauwhoning vind ik een 'ramp' en deze verkoopt slecht, terwijl de Fransen en Duitsers er mooie namen aanhangen en de honing voor topprijzen aan de man brengen. Gewoon op de markt vragen ze 12 euro voor een 450 grams pot (waarop ze 500 gram vermelden, blijkbaar hoog afgevuld?). In Duitsland heet het WALDHONIG en in Frankrijk MIEL DU SAPIN of MIEL DU FORET.

 

Die laatste twee zien er precies hetzelfde uit. De smaak was ook hetzelfde. Toch maar een pot meegenomen, terwijl ik zelf vele emmers van dit heerlijke spul heb ;-).

Laten we dit - vanwege het hoge gehalte antioxidanten - gezonde (mag ik dus niet op de pot vermelden) voedsel een andere naam geven in Nederland, dat in ieder geval beter bekt en verkoopt! Wat denken jullie van Nederlandse BLADHONING?

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Willem

    27-07-2018 om 10:10

    Laten we het in navolging van onze grote buren 'wald en forest' bij ons boshoning noemen.

  • bert

    27-07-2018 om 10:46

    ja boshoning lijkt me het beste, dat zie ik ook in de schappen

  • Robb

    27-07-2018 om 11:13

    of Woudhoning

  • Henk

    27-07-2018 om 12:13

    Alles klinkt beter dan luizenpoephoning lijkt mij

  • Bart Pietersma

    27-07-2018 om 12:44

    Woud honing heb ik op de pot gezet

  • Ben de blogger

    27-07-2018 om 12:57

    Woudhoning lijkt me een Germanisme, bovendien hebben we in Nederland wel een WOUD? Klinkt als heel lang geleden. Persoonlijk vind ik BOSHONING wel lekker klinken. Bedankt voor de reacties.

  • Bert en Gerda Burgers

    27-07-2018 om 13:17

    Wij vinden 'bladhoning' wel een mooie naam voor de luizenhoning, echter wij denken dan wel dat we vragen krijgen van welke bladeren komt het af. Met 'boshoning' voorkom je dat wellicht

  • Stefan Mertens

    27-07-2018 om 13:31

    Boshoning klinkt wat vriendelijker

  • Marco

    27-07-2018 om 14:08

    Imkers in Nederland verkopen hun honing veel te goedkoop. Ik zet er altijd een pot AH honing naast. Eenmaal imkerhoning geproefd kopen mensen vaak nooit meer die supermarktshit. En een potje van 250 gram kost bij mij (en bij veel Rotterdamse imkers) gewoon 4,95. Honing van de imker is gewoon lekkerder en exclusiever en daar mag best wat meer voor worden betaald. De tijd en energie en materialen die we er als imkers insteken!

    Staat er niets in het europese honingbesluit over de naam die mag worden gebruikt? Anders weten de mensen bij het Bijkersgilde wel hoe het zit en mag. Die willen imkerproducten immers naar een hoger plan tillen in Nederland. En terecht!

  • Christerl

    27-07-2018 om 14:41

    Ook ik heb deze lekkere honing maar geen bos in de o.gevi g dus boshoning lijkt mij dan niet gepast. Ik ga nog nadenken over een andere benaming.

  • hero

    27-07-2018 om 15:09

    We zouden het ook gewoon boomhoning kunnen noemen, trouwens dit was de eerste morgen dat de volken niet hard vlogen, er was ook geen condensvocht, waarschijnlijk scheiden de luizen dan geen nectar af? Denk dat Ben daar meer over weet, mijn volken hebben dus ook veel boomhoning, dit jaar is ongelooflijk met onze bijtjes,ook zijn de f2 buckfast volken zeer zachtaardig, zelfs met de hitte, vriendelijk groet Hero.

  • Ben de blogger

    27-07-2018 om 15:38

    Christel, de honing kan ook verzameld zijn op een laan met eikenbomen of een straat met lindebomen. De Larix is ook een bekende drachtplant, deze geeft echter betonhoning. Kristalliseert keihard in de raten.
    Hero, soms zijn de F2 volken nog beter dan de F1's. In ieder geval zijn ze meestal nog steeds zachtaardig. Groet, Ben

  • hero

    27-07-2018 om 17:10

    Ben in welke nateelt generatie van een buckfastlijn zal de zachtaardigheid terug gaan lopen, een collega had een f6 en die was ongelooflijk zachtmoedig, wat is jouw ervaringen met nateelt moeren? 10 jaar geleden had ik ook f2 volken, enorme volken met veel honing maar ook defensief en stekerig, mijn huidige f2 volken zijn het tegenovergestelde. Zachtmoedig en een goede haaldrift, een genot om. Mee te werken. Groet Hero.

  • Gerard

    27-07-2018 om 17:27

    Luizenhoning?

  • Louis

    27-07-2018 om 17:27

    Ook in Duitsland moesten imkers uitleggen wat het verschil is tussen "Blumenhonig" en "Waldhonig". Geen mens die er moeilijk over doet of een vies gezicht trekt. Als je het de mensen hier uitlegt, wordt het ook geaccepteerd.
    Hier verkopen we Bloemenhoning (in alle soorten) en Bladhoning.
    Bladhoning, Ben, is prima gekozen.

  • S.J. Sierdsema

    27-07-2018 om 18:02

    Luizenmoederhoning :)

  • Mohammed Weert

    27-07-2018 om 18:55

    Boshoning

  • Erick

    27-07-2018 om 20:43

    Ben, volledig mee eens, maar Boshoning mogen wij als imker best wat aansprekender benoemen door het bijv. Amsterdamse Boshoning te noemen. Vaak lever je honing aan klanten rondom, die ècht wel weten van "jouw" bos. Woon tegen het Almbos Rijswijk/Giessen, dus mijn honing heet Almboshoning.

  • Anneke Merts

    28-07-2018 om 10:42

    Een paar jaar geleden had ik redelijk wat honing van volken die aan de rand van een natuurgebied staan. En dat werd inderdaad boshoning :-)

  • karin

    28-07-2018 om 11:03

    Hier in België is bladhoning een courant gebruikte benaming

  • nico kors

    28-07-2018 om 11:07

    Ben , bladhoning lijkt mij prima als tegenhanger van bloemenhoning. Hier moeten de bijen harder voor `werken` en dus mag het best iets duurder zijn. De mens zit raar in elkaar : als het duur is zal het ook wel heel goed en gezond zijn". Dus iets meer vragen dan de gebruikelijke € 5.00 is in mijn ogen niet gek. We moeten ons zelf ook geloofwaardig houden .

  • Tineke

    28-07-2018 om 13:54

    Ik ken de smaak niet van de honing anders zou ik het misschien wel “intense honing” noemen! Intens van kleur, geur en smaak? Én intensere arbeid vd bijtjes. Daar willen mensen vast wel intenser van genieten en hun knippie voor trekken!

  • Henri

    28-07-2018 om 19:24

    Wat ik vooral merk is dat er veel van deze boshoning wordt aangemaakt.
    Prima, maar ik heb nog niet bijgevoerd nadat ik de honingbakken een maand geleden heb verwijderd.
    Hoeveel raampjes moet een gemiddeld volk hebben om de winter in te gaan?
    Want als ik nu ga bijvoeren betekend dit dat er minder plek voor het winterbroed zal zijn, en dat is niet de bedoeling.

  • Ben de blogger

    28-07-2018 om 21:15

    Henri, je kunt beter nog 2 weken wachten met inwinteren. Ik zal er nog een video over maken.
    Groet, Ben

  • Arend Verwoert

    28-07-2018 om 21:52

    hoe bestaat het zullen mijn klanten wel zeggen jij verkoopt boshoning gewonnen in het hartje centrum van Veenendaal,
    Deze keer is echt heel donker en zoals ik het noem zwaar van smaak, hier in het hartje van het centum staan veel lindebomen die druppen van de luis zodoende komt er bij mij donkere honing binnen met geen bos in mijn haal omgeving.
    vriendelijke groet Arend Verwoert

  • Frits Veltman

    28-07-2018 om 22:23

    Onlangs vond ik in de kelder een volle emmer blad/woud/boshoning die de bijen
    hier in mijn buurt van de vele Zilverlindes hebben verzameld. Die moet zeker 15 jaar
    oud zijn. maar eerder 20.Mooi donker ,helder en heel lekker. Onverwoestbaar!!!

  • Ben de blogger

    28-07-2018 om 22:57

    Frits, was de honing nog steeds vloeibaar? Boshoning kristalliseert niet of heel langzaam.

  • Ronald

    29-07-2018 om 08:52

    boshoning lijkt me prima, blad kan naar meer dan bomen alleen verwijzen, dus onduidelijker, en iedereen weet dat het in een bos om bomen gaat. Daarnaast is het uitermate gangbaar dat producten op plaatsen worden verkocht waar ze niet gemaakt worden. Bijenkasten kunnen overal geplaatst worden en de bijen zoeken zelf ook hun weg.

  • Frits Veltman

    29-07-2018 om 11:26

    Ben, De bladhoning die ik de vorige eeuw geslingerd heb is niet zo vloeibaar als acaciahoning
    Maar loopt wel sneller dan bijv. echte linde honing. Echt geen kristallen enne ik vind hem
    lekkerder dan de meeste andere honingen.

  • gerrit roelofs

    29-07-2018 om 12:44

    ik ga voor Boshoning.

  • H. Konniger

    31-07-2018 om 14:46

    Ik val ook in de prijzen en kan ook bladhoning slingeren, evenals vorig jaar en het jaar daarvoor. Ik vind de honing goed smaken.
    Ik ben er wel achter gekomen dat je de mensen niet tot in detail moet vertellen hoe deze honing uit een afscheidingsproduct van luizen wordt gemaakt. Dan komen de mensen op andere gedachten en zien af van koop.
    Ik vind de naam bladhoning een goede naam.
    De meeste bladhoning moet nog geoogst worden en bij deze hitte neem je dan wel een risico. De raat wordt ook verwarmd en raakt daardoor eerder beschadigd, er breken stukken raat uit de raampjes.
    Hoe warm mag het het maximaal in de slingerruimte zijn om geen schade aan de raampjes te krijgen?

  • Kruit J M

    31-07-2018 om 17:21

    Is de naam lover honing misschien een idee .
    lover is een synoniem voor blad.

  • Thea

    31-07-2018 om 23:15

    Hoi allemaal, ik ga ook voor boshoning en heb al een mooi bos etiket gemaakt.
    Maar wat is nu de prijs voor een pot van 450 gram ,Ben ? Ik vind het wel heel bijzonder zo`n zwarte pot. Alvast dank voor het meedenken

  • Alex Korts

    31-07-2018 om 23:21

    Voor het eerst sinds jaren bloeit de bijenboom (niet te verwarren met de honingboom deze heeft een gift bij zich) uitbundig door de zeer warme zomer en hebben de bijen 20 kilo honing opgeslagen!!! De smaak is bijzonder!!!

  • Monique Belderbos

    01-08-2018 om 01:11

    Loofhoning...dank aan JM Kruit

  • Evert

    01-08-2018 om 16:07

    Woudhoning klinkt aantrekkelijk en vertrouwenwekkend

  • GerdP

    02-08-2018 om 16:58

    Heb sinds een paar jaar bijen in het bos staan. Ik noem de honing ook gewoon "Boshoning". Linde of luizen boeit de klant zelden, het gaat om de smaak. Maar wie het weten wil krijgt natuurlijk een correct antwoord.
    En wat denk je? Boshoning verkoopt veel lekkerder dan fruit-, lente- of zomerhoning. Bij mij is het een blijvertje.

  • Thea

    03-08-2018 om 02:14

    GerdP Wat is de prijs van een 450 gram pot Boshoning? in Duitsland 12 euro .Dat is wel heel veel. Ben is al aan het inwinteren.

  • Ben de blogger

    03-08-2018 om 09:35

    Thea, ik ben nog niet aan het inwinteren. Die suikerdeeg gift is een proef bij 2 volken. Bij 60% van mijn volken moet ik zelfs de honing nog oogsten. Daar ben ik nu druk mee. Groet Ben

  • Anneke

    03-08-2018 om 14:40

    Vandaag honing geslingerd want mijn 3 volken hadden meer dan ik eigenlijk verwachtte.....en de honing is zwart ! Dank voor je informatie Ben.
    Ik ga je uitleg als "informatiebriefje" bij de pot meegeven; dan lezen ze gelijk dat het nog gezonder is ivm het anti-oxidanten gehalte.

  • Thea

    03-08-2018 om 17:03

    Sorry Ben ! Beetje slordig van mij..

  • Ben de beginner

    28-08-2018 om 19:58

    Ook heb hele donkere ( bij zwart af ) honing 23 kg uit 2 kasten en wist niet hoe of wat. Navraag van een imker met 40 jaar ervaring, ook deze heeft dit nooit eerder gezien. Uit alle reacties blijkt dat dit bijzonder goede honing is en de prijs wel het dubbele waard van normaal. Het smaakt uitmuntend en is een beetje taai vloeibaar. Ik hou zeker een groot deel hiervan voor eigen gebruik.

  • Frans Schoemaker

    27-09-2018 om 15:56

    Dank,goede berichtvermelding en uitleg.

  • Lisette van Ingen

    15-07-2019 om 19:44

    Jaren geleden zijn wij in Egypte geweest en "onderweg van de ene naar de andere bezienswaardigheid" kwamen wij ieen bedrijfje tegen, waar zwarte honing uit suikerriiet werd gemaakt. Wij bebben dit toen - voorzien van de nodige foto's - gepubliceerd op de site van onze bijenvereniging. Maar deze site is laatstelijk verneuwd en dus niet meer te vinden op internet. Momenteel zijn wij tot eind september op vakantie.
    Mkcht er belangstelling voor dit geheel bestaan dan graag bericht en wij zoeken het op en sturen het u toe.

  • Ben de blogger

    15-07-2019 om 20:18

    Lisette, volgens het honingbesluit heeft honing altijd een florale of extraflorale herkomst. Honing gemaakt vanuit andere suikers zoals rietsuiker of vruchten mag niet verkocht worden als honing. Overigens kan het gemaakte product best lekker en zoet smaken, maar honing wordt uitsluitend gemaakt door tussenkomst van bijen. Groet, Ben

  • Simone

    29-09-2019 om 11:23

    Ik was op een Joodse school.en daar werd mij duidelijk dat bladhoning niet koosher is dus oppassen met verkoop aan Joodse en wellicht ook Islamitische klanten. Er ontstond een lastige discussie over de honing die ik in een tapvat had meegenomen ... hoe kon ik nou garanderen dat dit zuivere bloemenhoning was!
    1) Het is mij niet helemaal duidelijk hoe je nou weet of je bloemenhoning of bladhoning oogst.Is dat een inschatting van de kleur en vloeibaarheid? Of moet er pollen analyse wordne gedaan?
    2) Is het ook zo dat bladhoning minder geschikt is voor desensibilisatie bij pollenallergie misschien?
    Bedankt.voor.meedenken!

    Simone, op honingkeuringen, zoals op de NBV-studiedagen uitgevoerd, kunnen ze het verschil meten tussen bladhoning en bloemenhoning. In het NBV-bijenblad is onlangs uitgelegd hoe het verschil gemeten kan worden.
    In 100% bladhoning tref je nagenoeg geen pollen aan, tenzij deze er in terecht gekomen zijn door verplaatsing via de lucht (windbestuivers).

    Zowel bladhoning als bloemenhoning komen voort uit de (honing)maag van een dier, bij bladhoning er zijn twee diersoorten betrokken, luizen en bijen. Bij bloemenhoning slechts 1 dier, te weten de honingbij. Zowel de honingbij als de luis voegen enzymen toe aan de nectar. Die enzymen zorgen voor een verandering van de nectar. Maar dat gebeurt zowel door de bij als de luis. Echter bij de bij verlaat de nectar via de mondsnuit het lichaam en bij de luis als echte secretie. Dit maakt het grote verschil.
    In vrijwel iedere honing zullen sporen van bladhoning kunnen zitten. Groet, Ben

  • Diny vredeveld

    20-02-2021 om 04:29

    Breng mensen niet op verkeerde gedachten, noem het beestje gewoon bij de naam, is toch eerlijker, en als mensen niet de moeite nemen om uit te zoeken hoe gezond deze honing is, dan is dat hun verlies.

    Diny, de officiële naam is honingdauwhoning. Groet, Ben

  • Diny

    20-02-2021 om 20:36

    Ik weet er alles van, maar dennenhoning is ook honingdauw honing en dan heb je nog de griekse eikenhoning, ook van bladluis.maar o zooooo gezond. En de zwarz kiefer, van de zwarte den, de lekkerste honing, bekroont met de gouden Olympia award, ook luizenhoning, maakt mij niet uit, maar ik heb wel het liefst de donkerste honing die er bestaat, gewoon omdat het ook een natuurlijke antibioticum is, wat helpt bij ontstoken wonden. Door het corona jaar heb ik mij behoorlijk verdiept in de gigantische hoeveelheid soorten, heeft me veel kennis opgebracht over honing uit verschillende landen, wat een rijkdom geven de bijen ons

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.