11-06-2019

Zwermcellen aan moerrooster

Moerroosters in houten lijsten bieden de garantie dat de moeren er niet langs kruipen, een groot voordeel ten opzichte van de kleinere draadroosters. Het is vervelend om te denken je een broedloos en dus moerloos volk hebt en dan later ontdekken dat ze de HK vol gelegd heeft met eitjes. Je voelt je dan toch een beetje in de maling genomen. 

Die houten kaders bieden dus veel voordelen, maar opgepast.... afgelopen week kwam ik zwermcellen tegen aan de onderkant van het moerrooster met larven dik in de koninginnengelei. Een gewaarschuwd mens telt voor twee ;-).

Naast de zwermcellen (verticaal naar beneden) zie je ook veel darrencellen (horizontaal).

 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Harry

  11-06-2019 om 21:48

  Ik kwam ze ook tegen. Ik had zelfs in de honingkamer darrencellen zitten. Er zat 1 larve in en in een paar cellen meerdere eitjes tegelijkertijd. Volgens mij heeft een werkster eitjes gelegd. Ik heb de koningin in de broedkamer aangetroffen. Daarin zaten nog jongere en dus kleinere larven.

 • Annelies

  11-06-2019 om 22:29

  Ik heb een vraag van een ietwat andere orde.Ik denk dat één van mijn volken moerloos is. Ik zie alleen bultbroed wat niet aaneengesloten is, twee lichtgele gesloten doppen midden op het raam en een open dop met daarin 2 eitjes. Zal dit het werk zijn van een leggende werkster?
  Het was de bedoeling om volgende week in dit volk een Buckfastmoer te hangen, maar ik twijfel of dit verstandig is. Dit volk stelt me de laatste weken telkens weer voor verrassingen. Wat te doen?

  Annelies, indien het een waardevolle BF moer is, zou ik deze niet invoeren in dit volk. Maar als je het risico wil nemen en de risico's wil verminderen, dan kun je 2 dingen doen. 1) hang nu 2 ramen met open broed midden in het volk, want broed feromonen zetten ook een rem op de eileggende werksters. Volgende week de moer in een Nicot kluisje met niet plakkende suikerdeeg zonder clipje tussen deze 2 ramen steken en na 10 dagen controleren. 2). Haal zodra je de BF moer hebt de kast helemaal weg (2 meter verplaatsen) en plaats een 6- of 10-ramer met 2 uitgebouwde ramen in het midden en de rest kunstraat op de oude plek. Hang je moer weer in een kluisje met suikerdeeg tussen de 2 ramen. Sla de bijen uit je oude kast af op de grond (bij mooi weer), zodat de bijen terug vliegen naar de oude plaats. De eileggende werksters zijn niet georienteerd en blijven op de grond liggen. Groet, Ben PS de overgebleven ramen met bultbroed zonder bijen kun je wel verdelen over andere kasten.

 • Wilma

  14-06-2019 om 17:28

  Hoi ben,
  Een vraagje, ik ben een moerrooster aan het maken voor mijn tbh.
  Maakt het uit of ik de langwerpige gaten horizontaal of verticaal hang?
  Misschien heb jij het antwoord.....Gr.wilma

  Wilma, ik zou de spijltjes horizontaal houden, dan hebben de bijen beter houvast om er door heen te klimmen.
  Groet, Ben

 • Annelies

  20-06-2019 om 10:30

  Terugkomend op mijn vraag van 11 juni wil ik te even laten weten hoe het is gegaan. Ik heb besloten om niet verder te gaan met dit volk, heb het afgeslagen.
  We hadden nog een ander moerloos volk en er was nog tijd om deze hopeloos moerloos te maken. Vanmorgen heb ik in twee kasten de BFmoeren ingevoerd. Nu 14 dagen met rust laten en dan wekelijks op doppen controleren. Dank voor je advies Ben!

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.