06-06-2024

Zwermcellen of wisselcellen?

Het volk in de video heb ik in de maand mei al vier keer ontdaan van grote zwermcellen. Het heeft ook al een mooie broedaflegger afgestaan en daarnaast konden er twee volle honingkamers geoogst worden waarvan 4 ramen met raathoning. Een heerlijke delicatesse, waarvoor toenemende belangstelling bestaat. Ook een bekroning op het imkerswerk wanneer de stukken in mooie doorzichtige doosjes zitten. 

Bij het zien van de eerste belegde cel is het verstandig om je geduld te bewaren, de dop te laten staan en onderzoek te doen op de volgende ramen. Blijft het aantal doppen onder de zes (lees Winston), dan mag je aannemen dat het wisselcellen zijn. In dit geval waren het voor de vierde keer zwermcellen, mooie grote, al gesloten zwermcellen. Bij Buckfast blijft de zwerm vaak achterwege tot het moment dat de tuter geboren wordt. Dat geeft je handig dus extra tijd om het zwermen te voorkomen.

Het is nu begin juni en bij het begin van de lindedracht verwacht ik dat de zwermdriftperiode achter ons ligt. Op een enkele uitzondering daar gelaten want het blijven bijen en die geven altijd verrassingen. 

Een andere bijzonderheid aan dit volk is het feit dat dit volk al vanaf 2017 als eenbaksvolk wordt gehouden, jaarlijks tussen de 40 en 75 kilo honing oplevert en in die tijd nog nooit behandeld is tegen de varroamijt. Hier is sprake van een symbiose tussen de bijen- en de mijtenpopulatie. Het volk zit geen eens op de echte kleine celmaat van 4,9 maar op 5,1 en het aantal ramen is nog steeds tien. Wel haal ik er jaarlijks een of twee broedafleggers vanaf. 

Wil je meer weten over de vier soorten doppen, die je kunt aantreffen in een volk? Lees dan dit bericht uit de online imkerpraktijk, een blogcategorie met alle imkerhandelingen gedurende het hele bijenseizoen. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • T. Wielens

    06-06-2024 om 22:00

    Dag Ben, dit volk van 2017 heb jij daar zelf telkens een nieuwe koningin in gedaan of waren dit koninginnen van dit volk zelf.

    Dag T, soms een stille wissel, soms een bewuste vervanging van mijn kant. Groet, Ben

  • Dirk

    08-06-2024 om 08:56

    Ben, gisteren in de voormiddag vertrok er een grote zwerm die maar een tiental meter ver ging maar geen interesse had in een boom of de zwermkast. Na een kwartiertje in de lucht te hangen keerden ze terug naar hun kast. In de namiddag gebeurde hetzelfde voor een tweede keer.
    In de avond heb ik de kast gecontroleerd en vond een groot aantal zwermcellen waarvan een aantal nog in opbouw waren, maar ik vond de gemerkte koningin niet.
    Ik imker met een simplexkast op één broedkamer en 11 ramen.
    Heb jij een idee wat er aan de hand is en hoe ik best ingrijp?
    Al bedankt voor je reactie !

    Ha Dirk, bij de eerste zwerm is de oude K achtergebleven. Dat moet wel omdat ze later die middag weer gingen zwermen. Ik vermoed dat je K geknipt is of versleten vleugels heeft zodat ze voor je kast op de grond terecht gekomen is. Maar wellicht heb je haar toch gemist bij de controle. Kijk nog eens voor de kast naar een handjevol bijen.
    Het volk zou ik vervolgens nogmaals controleren op de oude gemerkte moer. Kun je haar niet vinden dan breek je alle doppen weg op één mooie dop na. Vervolgens 4 weken met rust laten. Groet, Ben

  • Cees

    08-06-2024 om 14:35

    Dag Ben,
    Ik heb 2 broed kamers op elkaar staan.
    In de bovenste zitten geen zwermcellen. Mag je er dan ook van uitgaan, dat in de onderste bak geen zwermcellen aanwezig zijn?
    Alvast dank voor je reactie

    Mvgr. Cees

    Dag Cees, ja dat is een correcte aanname. Groet, Ben

  • Piet Boonstra

    09-06-2024 om 10:05

    Mark L. Winston’s boek lijkt interessant; heb je een titel ?

    The Biology of the Honey Bee, groet, Ben

  • Patricia

    09-06-2024 om 10:14

    Ik vond je video erg informatief. Ik heb de afgelopen weken elke keer 2-3 zwemcellen in mijn volk gevonden. Na het lezen van een online artikel van de Wageningen Universiteit over wisselcellen, heb ik vorige week besloten om ze niet weg te halen, ervan uitgaande dat het wisselcellen zijn.

    Patricia, je kunt van op aan dat het wisselcellen zijn. Groet, Ben

  • mark

    09-06-2024 om 12:19

    Hoi Ben, ik maakte vorige week iets heel bijzonders mee. Ik ging mijn gekweekte koninginnen in de bevruchtingskastjes doen. Helaas schoot er 1 koningin uit mijn hand. Vloog meteen weg! En niet meer te vinden natuurlijk, balen. Ik heb de andere bevruchtingskastjes gevuld en uitgestald. Het ene kastje heb ik op mijn terras laten staan met het doorzichtige dekseltje erop, dacht misschien komt ze wel daar naar toe. Wat denk je? Een half uur laten zat ze op dat kastje!! Heel apart.

    Ha Mark, ze oriënteren zich onmiddellijk bij het opvliegen, dus vaak keren ze terug op het goede kastje. Groet, Ben

  • Joost

    10-06-2024 om 20:19

    Dag Ben, ik heb bij een Buckfastvolk op 1 bk. en 3 hk voor de 2e keer zwermcellen gebroken (7 stuks) en wil ook de lindedracht niet missen, kan je er ook voor kiezen om de moer op te kooien en na 9 dagen haar vervangen voor een jong moertje of gaan ze deze nooit accepteren? Ben je dan wel de zwermdrift kwijt?

    Dag Joost, ik zou een paar dagen wachten tot het weer verbetert en dan een vlieger maken. Dan behoudt het moergoede deel haar haaldrift en de haalbijen en heeft ze ook geen zwermdrift meer. Geef haar 1 raam open broed mee en 1 raam uitgebouwd met stuifmeel en voer en de rest uitgebouwd of kunstraat. Groet, Ben

  • Judith

    10-06-2024 om 20:41

    Hoi Ben, bedankt weer voor alle info. Mijn kasten zitten helaas niet vol met honing en hebben het moeilijk. Hk zijn wat gevuld, maar bk zijn leeg van voer. De komende dagen nog veel kou (aan de kust). Toch zitten er aardig wat bijen in. Eigenlijk wil ik bijvoeren, maar hoe doe ik dat met veel bij in bk 11 raams en 2 hk? Passen de bijen allemaal in de bk, wanneer je beide hk eraf haalt?

    Groetjes Judith

    Ha Judith, je legt gewoon 2,5 kilo suikerdeeg op het voergat in de dekplank. Ze consumeren dit zolang de dracht uitblijft. Met dracht zitten er nauwelijks nog bijen in het pak voer en kun je het zo weer afnemen. Groet, Ben
    PS kans op suiker in de honing is verwaarloosbaar klein. Voor je eigen gevoel wel het pak voer wegnemen zodra het weer/dracht verbetert

  • mark

    12-06-2024 om 11:06

    Hoi Ben, toch bijzonder dat ze terug gaat terwijl ze niet uit dit volkje komt maar uit de broedmachine.

    Ha Mark, ze vloog op vanuit je hand terwijl je naast het kastje stond, dus neemt ze al rondjes vliegend de beelden van die plek op. De geboorte in de broedstoof staat los van de oriëntatie. Maar het blijft inderdaad een bijzonder verschijnsel. Groet, Ben

  • mark

    13-06-2024 om 12:02

    Wow, apart zeg! Dank voor je reactie weer Ben.

  • Cees

    17-06-2024 om 16:09

    Dag Ben,

    Afgelopen zaterdag had ik 12 doppen weggebroken. Nog niet gesloten.
    Vandaag (vanmorgen) broedaflegger gemaakt.

    Vanmiddag kwam er een grote zwerm af. Deze heb ik kunnen scheppen.

    Kast opnieuw doorgelopen. Maar zag toch echt geen doppen.

    Was het zwermen niet meer te stoppen? Ook al zijn de doppen weg?

    Mvgr. Cees (beginnend imker)

    Ha Cees, het is wel bijzonder, maar wanneer de beslissing om te zwermen genomen is en bij slecht weer wordt uitgesteld, komt er later toch een zwerm af.
    Nu toch maar op dag 13 na het afkomen van de zwerm doppen breken. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.