29-04-2021

Zwermdrift controle en een moer knippen

Het geel van de paardenbloem zie je overal terug. Zelfs de nieuwe toplatten kleuren geel en de nieuwe raten kleuren geel. Bij het openen van de kasten komt de penetrante geur van verse nectar op je af. Toch heerlijk om het voorjaar zo te kunnen ervaren met al je zintuigen! 

De bijen hebben zich goed ontwikkeld de afgelopen week, ze bouwen als bezetenen en verrassen je waar je bij staat. Houd de zwermdrift goed in de gaten, want her en der kwam ik een eerste belegde dop tegen. In de video zie je ook een volk in volle zwermdrift, gelukkig was dit mijn enige volk dat reisplannen aan het maken was.

De volgende video gaat dus over het maken van een vlieger. Nu nog een dag mooi weer, anders vliegen ze niet ;-).

Op deze video zie je de controles van twee volken in dadantkasten, een volk in de Topkast en twee volken in spaarkasten. 

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobby-imker

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Antonio

  29-04-2021 om 18:07

  Hallo Ben,

  Mooie video! In mijn 4 volken in het Zuiden van het land inmiddels belegde zwermcellen aangetroffen (eitjes). Deze heb ik weggehaald. De volken staan allemaal op 2 segeberger broedbakken en 2 honingkamers of honingkamer + broedbak als honingkamer.

  Ik ga met 1 volk zeker de vlieger proberen dus kijk uit naar je volgende video! Helaas heb ik niet voldoende materiaal om dit voor alle volken te doen.

  Ik dacht eraan om een aantal keren doppen te breken, eventueel nog een verzamelbroedaflegger te maken, en dan koninginnenafleggers te maken van de overige volken. Natuurlijk wil ik dit niet doen tijdens dracht, maar ik weet niet goed in te schatten wanneer de drachtpauze is, en of het uberhaupt haalbaar is om nog zo lang te wachten? Heb jij wellicht nog tips?
  Gr. Antonio

  Ha Antonio, maximaal 2 x doppen breken is mijn advies. Als er zwermdrift heerst, gaat de haaldrift onderuit. Dus dan moet je ingrijpen. Met een vlieger blijven ze goed halen, die kun gerust maken tijdens de dracht. Groet, Ben

 • Albert

  29-04-2021 om 21:04

  Dan Ben,
  De methode die jij uitlegt op de Dadantt kast,
  is een methode die al jaren gebruikt wordt in Duitsland. Ook ik werk volgens de methode van Jürgen Binder, van de amAmbruster imkerschule, met zeer goed resultaat.
  De doorsnee imker denkt dat een broedbak met 10 ramen poep vol met bijen moet zitten.
  Ik werk namelijk met Zander op een bak en dat gaat prima.

  Albert, klopt. Het is de methode van Hans Beers en gepromoot door Werner Gerdes. Groet, Ben

 • Peter van de Vondervoort

  29-04-2021 om 21:58

  Vraag: bij 19min 00 sec kijk je naar een y-teken op de bodem van de kunstraat. Ik heb niet begrepen wat je dan aan het doen bent, en waarom dit naar de buitenkant van de kast gericht moet zijn. Ik stel prijs op een nadere uitleg.

  Peter, boven het bijenblog met alle berichten staat een zoekmachine, daar kun je zoeken op Housel. Dat vind je het blogbericht met uitleg over de richting van de kunstraat cellen. Groet, Ben

 • Kris

  29-04-2021 om 22:52

  In een van mijn kasten had ik 1,5 week geleden 2 of 3 wisselcellen. Woesdag was een cel weg en de andere uitgelopen. Maar....er zaten op andere raten ook heel veel zwemcellen....ik heb even niets gedaan want ik wist niet wat te doen. Vraag: moet ik de zwermcellen breken of wat moet ik doen? Mvrgr, Kris

 • Wilma

  29-04-2021 om 22:53

  Hoi Ben, wat ben ik blij met jouw blog. Ik maakte me zorgen over mijn tbh's. Van de week gecontroleerd en heb nog nooit zulk geel nieuw raat gezien. Heel bijzonder zo fel geel. Vroeg me toen af of wel okay is. Paardenbloemen dus. Dank voor de info.
  Groetjes wilma

 • Tomer

  29-04-2021 om 23:19

  Bij 1 van mijn volken had ik ongeveer hetzelfde als bij het laatste volk in de video: paar belegde speeldopjes en 1 dop met larve. Ik twijfelde tussen zwermdrift of wisseldop. Kast zit goed vol met bijen, dus ik denk toch beginnende zwermdrift, doppen ook aan de rand en onderaan. Er was ook 1 dop met larve in de honingkamer, dus boven het rooster! Of werksters eitjes verplaatsen...ik weet het niet, misschien toch eerder een leggende werkster die iets wou proberen.
  Volgende keer vlieger, al merkte ik vorig jaar toch dat die ingreep de volken verzwakt (maar bij zwermen verzwakt het resterende volk uiteraard ook).
  Misschien toch eens nieuwe roosters kopen Ben ;) Bij mij is er nu een volk met een honingkamer vol broed, door een defect in de rooster. Vorig jaar is het me ook eens overkomen met dezelfde rooster, die gebruik ik vanaf nu niet meer...

  Tomer, in een HK met een hermetisch gesloten rooster eronder had ik een paar randen met darrenbroed, zeker 200 cellen. Dat moet zeker een eileggende werkster zijn.
  Groet, Ben

 • Robby

  30-04-2021 om 08:33

  Ik heb ook zo’n waardeloos moerrooster. Koningin dus in de hk. 2de hk geplaatst en rooster tussen de twee honingkamer. Wanneer kan ik het rooster weer naar onderen verplaatsen zodat ik de nu belegde hk weer kan gebruiken als een hk?

  Ha Robby, direct weer het rooster op de BK leggen met de moer er uiteraard onder. Over drie weken is het broed weg en honing geworden. Mits er dracht is. Groet, Ben

 • Peter

  30-04-2021 om 08:59

  Hallo
  Woensdag schepte ik mijn eerste zwerm. Een mooie voorzwerm.
  Gr
  Peter

 • Jan Timmers

  30-04-2021 om 10:06

  Dag Ben,
  Omdat ik doof ben en niet weet of je invloed hebt op de ondertiteling verzoek ik je, indien mogelijk, deze "aan" te zetten.
  Alvast bedankt. Groeten Jan.

  Jan, ik zal het proberen in te stellen bij de eerstvolgende upload. Groet, Ben

 • Dave b

  30-04-2021 om 11:13

  Hoi Ben. Steeds weer verrast door de rust in je volken. Bij mijn volken is het bij openen een grote exodus van bijen.
  Hier op schouwen duiveland is nog geen dracht. De bijen halen stuifmeel en water. Heb er maar een plak suiker ingelegd. Naar aanleiding van je antwoord bij je vorige blog wat ramen uit de honingkamer verwijderd en ernaast gezet. De honingkamers zonder riistee worden ook nog niet uitgebouwd.
  Gezien de temperatuur hier bijna constand rond de 9 a 10 graden ligt blijf ik liver uit de broedkamers.
  Mijn vraag is, zal met deze temperatuur er wel zwerrmstemming komen of kan ik wachten met controle tot de temperatuur over twee weken boven de 15 graden komt?
  Bedankt voor je blogs. Leer er veel van!
  Grt Dave B

  Dave, juist met koud weer kunnen de haalbijen niet of nauwelijks naar buiten en dat leidt juist tot overbevolking waardoor de kans op zwermdrift ook weer toeneemt.
  Dus oppassen en ruimte geven! Groet, Ben

 • Serge

  30-04-2021 om 14:45

  Dag Ben,
  Allereerst bedankt voor de leerzame lessen, heb ondertussen je twee boeken waarvan de laatste eenvoudiger imkeren . Op dit moment staan alle 8 volkeren op één broedkamer spaarkast met de nodige HK. Mijn vraag is stel je heb een geknipte koningin en je bent te laat met de zwermdoppen zodat het volk gaat zwermen en je koningin valt ergens voor je kast ,je volk keert automatisch terug maar je kan de koningin niet terug vinden. Maak je dan alsnog een vlieger maar met één of twee rijpe doppen in elke kast ?
  Grt Serge

  Ha Serge, in dat geval zet ik het volk op 1 mooie dop, want er zitten al gesloten doppen in. Soms kun je nog een 2 ramen plus een voerraam met een mooie dop in een reservekastje plaatsen. Groet, Ben

 • Kris

  30-04-2021 om 15:17

  Beste Ben, Waarschijnlijk heb je mijn vraag gemist. Die luidde: "In een van mijn kasten had ik 1,5 week geleden 2 of 3 wisselcellen. Woensdag was een cel weg en de andere uitgelopen. Maar....er zaten op andere raten ook heel veel zwemcellen....ik heb even niets gedaan want ik wist niet wat te doen. Vraag: moet ik de zwermcellen breken of wat moet ik doen? Toch maar doppen breken??? Mvrgr, Kris

  Kris, jij schetst precies wat ik al langer vermoedde. Er kunnen meerdere zaken tegelijkertijd aan de hand zijn, zoals een slechte moer die vervanging moet worden en overbevolking, dat tot zwermdrift leidt.
  Een moer kan in eerste instantie nog flink gelegd hebben, maar er komt een moment dat het sperma op is. Vandaar de wissel. Ondertussen loopt de kast vol jonge bijen en ontstaat er zwermdrift. In jouw kast loopt er dus nu een jonge moer rond.
  Het is de vraag wat er nu gebeurt. Bijt zij straks de jonge moeren in de zwermcellen dood of houden de werksters haar tegen en komen er toch zwermen vanaf of misschien zelfs een bruidszwerm met de huidige jonge moer?

  Dat laatste overkomt je gewoon, daar kun je niets tegen doen. Ik denk dat ik de zwermcellen zou wegbreken en extra ruimte zou geven in de vorm van een hk. Misschien nog een raampje open broed inhangen om de aanwezigheid van die jonge wisselmoer te testen. Dan afwachten en in de gaten houden bij de eerstvolgende warme dag.
  Groet, Ben

 • Dick Bink

  30-04-2021 om 20:52

  Dit jaar zijn we met een volk , met de adviezen uit jouw mooie boekwerk " Eenvoudig imkeren, overgegaan op het Eénbaks imkeren. Hierin adviseer je onder de BK een Honingkamer te plaatsen om de binnenkomende bijen de ruimte te bieden hun nectar en stuifmeel over te kunnen dragen aan de huisbijen.
  Op het filmpje van vandaag zie ik echter, dat je bij de eenbaks kast onder de BK geen Hk hebt staan!
  Hebben we een advies gemist ? Graag je uitleg in deze.

  Alvast hartelijk dank en de groeten, ook namens mijn imkermaatje Antoinette, Dick

  Ha Dick, ook in mijn boekje adviseer ik een halfhoge onderbak te gebruiken bij een zeer goede dracht. Daar is dit voorjaar geen sprake van vanwege de kou.
  Maar het kan geen kwaad hoor. Groet, Ben

 • Serge

  30-04-2021 om 21:31

  Dag Ben,
  Allereerst bedankt voor de leerzame lessen, heb ondertussen je twee boeken waarvan de laatste eenvoudiger imkeren . Op dit moment staan alle 8 volkeren op één broedkamer spaarkast met de nodige HK. Mijn vraag is stel je heb een geknipte koningin en je bent te laat met de zwermdoppen zodat het volk gaat zwermen en je koningin valt ergens voor je kast ,je volk keert automatisch terug maar je kan de koningin niet terug vinden. Maak je dan alsnog een vlieger maar met één of twee rijpe doppen in elke kast ?
  Grt Serge

  Ha Serge, nee dat doe ik niet, ik breek de doppen op 1 na of je kunt nog een reserve broedaflegger maken met een gesloten dop erin. Groet, Ben

 • Claudio

  30-04-2021 om 21:49

  HI Ben

  Als je en vlieger maakt zou je dan ook gewoon en nieuwe moer in kunnen voeren ( laten inlopen net als bij en broedaflegger.)
  Groetjes Claudio

  Ha Claudio, in de afvlieger kun je inderdaad op dag 9 de redcellen wegnemen en dan een jonge f1 moer invoeren. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.