23-05-2023

Zwermdriftcontrole van Topkasten

Vanmorgen zag ik de eerste bloeiende pseudoacacia in Zelhem. Nu nog wachten op mooi zomerweer en de bijen gaan weer los. Over los gaan gesproken: hebben jullie ook zoveel zwermcellen in de volken en daaruit voortvloeiende zwermen?

Ik heb het niet eerder zo extreem meegemaakt. Toch denk ik dat we over het hoogtepunt heen zijn. Zodra de jonge moeren aan de leg zijn, is die periode ook weer afgesloten. Gisteren heb ik 4 Topkastvolken en 2 dadantvolken gecontroleerd. Eén van de zes had gezwermd en beschikt nu waarschijnlijk al over een jonge moer. Dit gebeurt dus als je even niet kijkt, omdat je druk bent met de koninginnenteelt.

Binnenkort start de eerste ronde op de verschillende bevruchtingsstations. Echt leuk om daaraan mee te doen. Je stuurt jonge onbevruchte moeren, die een raszuivere moeder/vader hebben, via kleine bijenkastjes in naar het bevruchtingsstation. De dochters, die je instuurt, heten dus F1 koninginnen. De raszuivere moeder heet een F0- of P-moer. De raszuivere dochter heet dus een F1-moer. Dat blijft ze indien ze op de thuisstand wordt bevrucht met een willlekeurige mix van darren. De bevruchte eitjes van de F1-moer zijn dan niet meer raszuiver vanwege het sperma, dat de F1-moer bij zich draagt. 

Echter op het bevruchtingstation paart de F1-moer met darren, die wel raszuiver zijn. Alle darren zijn daar afkomstig van zustervolken. De daar bevruchte moer wordt daarmee weer "geupgradet" tot F0- of P-moer. Zowel haar eitjes als haar opgeslagen sperma is "raszuiver". In plaats van raszuiver kun je beter spreken over geselecteerd materiaal. Een grote mate van raszuiverheid leidt tot verarming en inteelt. 

Kijk je mee naar het eenbaksimkeren in de Topkasten en in de Dadantkast? Het volk in de dadantkast zat deze winter nog in een miniplus. Wat een geweldige groeispurt doorloopt zo'n volk in maart en april. Heel extreem. Ondertussen heb ik uit de honingkamers van dit dadantvolk 18 nieuwe apidea kastjes gevuld met bijen. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Robin

  23-05-2023 om 18:00

  Ik he dit jaar indd ook meer doppen in mijn volken dan andere jaren ook bij mijn pmoer
  Vraagje ik heb 2 afvliergers gemaakt en bijde volken waar de bijen zijn zijn af gevlogen zij hebben ook het broednest hebben alle vol grepropt met nectar na het uitlopen van het broednest, ook de verse wafel stopten ze meteen vol met nectar.
  Wat adviseer jij in zo'n geval, elk jaar vinden de bijen iets uit wat je nog niet het tegen gekomen

  ha Robin, zodra de jonge moer aan de leg gaat, drukt het broednest de honing wel omhoog, maar dan moet je wel een hk plaatsen. groet, Ben

 • Sander uit Groningen

  23-05-2023 om 20:16

  Hoi Ben, een vraag die niet over dit onderwerp gaat maar zag je ramen en de hoekjes die je er uit haalt. Ik heb je theorie hierover begrepen maar hoe bepaal je de afmeting van de hoek die je weg haalt van de waswafel? Zie je antwoord graag tegemoet! Weer een fijne “aflevering!

  ha Sander, die hoek moet ongeveer 8% zijn. Je kunt het uitrekenen. groet, Ben

 • Rick

  23-05-2023 om 20:32

  Helaas is mijn Buckfast koningin er van door gegaan. Gelukkig heb ik een reserve. Doppen gebroken jonge koninginnen eruit gehaald. Wanneer en hoe kan ik best een leggende koningin invoeren?

  ha Rick, het beste kun je eind augustus en begin september leggende moeren invoeren. groet, Ben

 • Jelle

  23-05-2023 om 21:44

  Hallo Ben,
  Het eenbaks imkeren waarbij honingoogst niet vooraan staat spreekt mij wel aan. Wat zijn nu eigenlijk de wezenlijke verschillen tussen een einraumbeute en de topkast?

  ha Jelle, een einraumbeute is een kast met slechts één broedkamer. Het raamformaat en kastformaat kan verschillen. De Topkast is een horizontale spaarkast, maar is dus ook een einreumbeute. groet, Ben

 • Wolf Dieter

  23-05-2023 om 23:26

  Wil graag uw mail ontvangen

  What's your e-mailadress? Cheers Ben

 • Gino

  24-05-2023 om 07:04

  Dag Ben, doe jij koninginnen teelt met de koningin in de kast?

  ha Gino, dat doe ik ook wel, maar dan moet je eerst 24 uur gebruik maken van een starter. Daarna kun je de aangenomen larven in een moergoed volk hangen. groet, Ben

 • Jurn

  24-05-2023 om 09:24

  Hi Ben, in tegenstelling tot de meeste imkers van de lokale vereniging was het bij mijn (enkele) volk vrij rustig qua zwermen. Laatste week april 6 belegde zwermdoppen verwijderd, moer nog goed aan de leg, eerste week mei weer 6 doppen verwijderd, tweede en derde week alleen nog een paar onbelegde speeldoppen. Ik imker op 1 11-raams spaarkast op grote cellen. Was denk ik op tijd me doppen verwijderen en HK's plaatsen. Heb zojuist mijn eerste volle HK eraf gehaald. Ben vorig jaar begonnen met bijenhouden, nu mijn eerste honing oogst :-) ! Mijn volk staat pal onder een prachtige 50 jaar oude pseudo-acasia en 15 meter verderop een valse christus-doorn. Er is veel water in de bodem en en het wordt weer lekker warm komend wekend. Er zal nog wel een goede dracht binnenkomen verwacht ik.

 • Jan Michiels

  24-05-2023 om 09:41

  Dag Ben, een vraagje ivm zwermen. Als de voorzwerm vertrokken is, en de eerste nieuwe koningin loopt uit, kan die dan onmiddellijk vertrekken met een nazwerm, of gaat er een korte periode (uren, dagen) overheen eer die jonge moer kan vliegen?
  Mvg,
  Jan

  Ha Jan, er gaat meestal 2 a 3 dagen vanaf de geboorte overheen. Groet, Ben

 • Eric

  24-05-2023 om 09:43

  Hoi Ben, ik had nog een vraagje;
  Als je kon kiezen tussen styropor of houten kast welke heeft dan je voorkeur?

  Ha Eric, vanuit het belang van de bijen zou ik kiezen voor styropor. Isoleert zowel in zomer als winter uitstekend. Groet, Ben

 • Francien

  24-05-2023 om 14:19

  Hallo Ben,

  Je vraagt of andere mensen ook meer zwermdrift hebben waargenomen. Ik heb helaas niet genoeg ervaring om dat te kunnen zeggen voor de bijtjes waar ik voor zorg.
  Ik las net wel in het nieuws dat er dit jaar extra veel stuifmeel in de lucht zit. De komende 2 weken is de jaarlijkse piek. En er is dit jaar een veel hogere "piek" voorspeld omdat het droog is tijdens de piek vd stuifmeelproductie. Niet fijn voor mensen met hooikoorts, maar voor de bijen misschien wel? Ik vraag mij af of dit samenhangt met de extra zwermdrift die jij hebt waargenomen. Dat ze door de combinatie van mooi weer en veel stuifmeel zelfs vinden dat het een goed jaar is om te zwermen als het ware.
  Ik zie in elk geval er veel bijen met stuifmeel de kast in vliegen, er is blijkbaar nu al zat te halen.
  Geen antwoord op je vraag helaas maar misschien heb je hier toch iets aan?

 • Anton vV

  24-05-2023 om 15:42

  Hey Ben, ook ik heb zo’n volk met een F1 van 2022 die in een MP door de winter is gekomen. Inmiddels zit deze in een Dadant met 2 volle HK’s. De BK bevat inmiddels 8 ramen waarbij de kast en de ramen propvol met bijen zitten. Minstens 5 ramen zijn gevuld met BRIAS waarvan al veel gesloten. De laatst toegevoegde KR is wel volledig uitgebouwd maar wordt gevuld met honing en wordt niet belegd.
  Wat is wijsheid om overbevolking te voorkomen?
  Toch nog opnieuw KR toevoegen;
  Een vlieger maken;
  HK’s afnemen en een lege HK plaatsen.
  Of….?

  Gr. Anton

  ha Anton, blijkbaar is de ruimte in de bk te veel en in de hk's te weinig. Dit heeft te maken met de legcapaciteit van de moer en de verhouding tussen huis en haalbijen. Dus zeker een hk erop, eventueel met kr. groet,Ben

 • mark

  24-05-2023 om 16:03

  Hoi Ben, ik heb het ook gemerkt. Mijn Pmoer was al gewisseld, maar er zijn afgelopen weekend 4 F1 moeren die gemerkt en geknipt waren weg. Geen broed meer in de kasten, weinig bijen, en de doppen die erin zitten helemaal uitgedroogd. Nooit gezien. Heb in iedere kast een raam Brias ingehangen om te kijken of er toch een jonge moer inzit. 1 geknipte moer met zwerm heb ik 20 meter verderop teruggevonden. Ik heb dit in jaren niet meegemaakt. Vraag me nog steeds af waar al die bijen gebleven zijn met de geknipte F1 moeren...

  ha Mark, mijn geknipte moeren blijken ineens ook te kunnen vliegen. Blijkbaar is een puntje knippen te weinig. Groet, Ben

 • Kasper

  24-05-2023 om 20:20

  Hallo Ben,

  Je geeft aan dat er met zo'n afgezwermd volk (in één van je topkasten) weinig te verwachten is qua honingopbrengst tijdens de zomerdracht. Is daar nog iets aan te doen? Bijvoorbeeld extra broedramen uit een ander volk toevoegen of weer verenigen met een broedaflegger? Of is het gewoon accepteren en zorgen dat ze weer op sterkte komen voor de winter?

  ha Kasper, uiteraard kun je zo'n volk versterken met gesloten broed en opzittende bijen. Maar met tientallen volken mogen er wel een paar vakantiegangers tussen zitten, heb ik geen werk meer aan ;-). Groet, Ben

 • mark

  25-05-2023 om 11:41

  Bij jou ook:) Dat ene volk wat ik teruggevonden heb, kan ik niet meer behandelen met oxaalzuur spuiten omdat die Q aan de leg is? Of er even uithalen en toch behandelen? Of breng ik dan de eitjes in gevaar? Dank

  ha Mark, nee niet doen, eitjes beschadigen. Groet, Ben

 • Inge

  25-05-2023 om 13:39

  Hi Ben,
  In de topkast hang ik kunstraat ramen iedere keer tegen het broednest aan. In dit filmpje geef je aan deze ruimte achteraan aan te bieden. Wat te doen?

  Groeten Inge

  ha Inge, in het vroege voorjaar wil ik graag dat ze het broednest uitbreiden op schone raat, maar nu mogen ze de honingopslag uitbreiden, dus vandaar achteraan. groet aan Berny, Ben

 • Sander

  27-05-2023 om 13:18

  Ha Ben,

  Inmiddels bloeit hier ook de acacia, terwijl de paardekastanje net is uitgebloeid. Lijkt mooi in elkaar over te vloeien. Nu vraag ik me af: geeft de acacia ook stuifmeel, en welke kleur is dat?

  Groet,
  Sander

  Ha Sander, lichtgroen stuifmeel. Groet, Ben

 • Claria

  02-06-2023 om 10:48

  Hi Ben,
  Vorig jaar heb ik in mei een zwerm in een topkast gedaan. Daar is in Juli een koningszwerm vanaf gekomen. Dit jaar heb ik op 19 mei de kast weer kunnen bevolken met een zwerm carnica's. Eergister de koningin geknipt en gemerkt, maar zag tot mijn verbazing dat er weer belegde doppen in zitten. Het is een flinke zwerm, en ze bouwen de 2 ramen kunstraat die ik steeds bijhang prachtig uit. Voelen ze nú al weer ruimtegebrek?

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.