10-07-2019

Zwermen opvangen via trechter

Soms hangen zwermen op een beperkte hoogte en zijn ze makkelijk te scheppen. In dit geval zaten ze op 2 meter hoogte rond de tak van een perenboom. De zwerm was lang gestrekt en de onderkant zat bijna op ooghoogte. Een mooie hoogte voor het plaatsen van een huishoudtrapje met daar bovenop een 5 raams dadantbijenkastje. In het voergat paste mijn trechter, die ik gebruik om huisbijen uit de honingkamers af te slaan voor de koninginnenteelt. 

Met een vegertje heb ik de onderste 30 cm bijen in de trechter geveegd en blijkbaar had ik geluk en was de koningin meegekomen, want de hele meute begon te lopen naar de riching van de onderkant van de trechter, zo de bijenkast in. De kast bestond uit uitsluitend kunstraat. 

De eerste 24 uur zijn meestal spannend en soms verdwijnt de zwerm de volgende ochtend. In dit geval dus niet. Sommige imkers sluiten de zwerm 2 of 3 nachten op in de schuur. Ik ben geen voorstander van opsluiten, een zwerm mag zijn eigen gang gaan. Vinden ze de kast niet goed genoeg of hadden ze al een nieuwe nestholte van te voren gevonden? Laat ze maar gaan.

Na 2 nachten ben ik gaan voeren met een pak apifonda en blijkbaar werkt dit net zo snel en goed als 1:1 suikerwater, want de raten werden snel uitgebouwd en voorzien van voer. De eerste 2 raten waren na 3 dagen al belegd, blijkbaar was het dus een voorzwerm met leggende moer. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Cor van den Berg

    10-07-2019 om 15:06

    Een alternatief. Hangt een zwerm behoorlijk hoog, bijvoorbeeld,
    5 meter hoog in de boom en onbereikbaar met een ladder. Neem een schepnet die de visser aan het water ook gebruik, met niet al te ruime mazen, verbindt die aan een telescopische steel, klim zo ver je kunt op de ladder en schep vervolgens de zwerm .

  • Andrés

    10-07-2019 om 19:39

    Dit is ook een manier Ben.
    Wat ik doe zodat de zwerm in de kast blijft is een ram oud raat plaatsen en de rest kunstraat. Op een oude ram zitten allerlei bijen geuren die de bijen thuis laat voelen.
    Hoe ouder des beter.
    Gr.

  • t.v/d brink

    11-07-2019 om 10:24

    al jaren hebben wij problemen met terugkomst van de koninginnen uit bevruichtings
    stations of liever het niet terug komen.Zijn de kastjes wel goed wel eens opgevallen dat een amelanderrondtje welke los koopt groter is dan welke geleverd
    wordt bij een compleetesetWij voeren de bijen in het kastje met candipolline cold
    de bakjes gaan hele maal vol of zouden geschilderde voorzijde nog iets uit maken

  • AnneO

    11-07-2019 om 11:19

    Ik prik regelmatig een hooivork in de schepkorf .
    Als je dan recht onder de zwerm staande, met de tros zo goed mogelijk in de korf hangend, tegen de tak stoot vallen de meeste bijen in korf, mits de tak niet te dik is.
    Vaak verleng ik de vorksteel door er een lat aan vast te binden









  • Ben de blogger

    11-07-2019 om 12:51

    Vd Brink, bij mij en mijn collega-imkers verschillen de resultaten ook jaarlijks. Dit jaar was het tamelijk slecht, vooral bij de 1e ronde. De 2e ronde was veel beter. Soms komen de moeren onbevrucht terug, soms helemaal niet.
    Ik denk dat het weer op de stations een belangrijke negatieve rol kan spelen en de verkorte verblijfsduur van 2 weken in plaats van 3 weken maakt de kans op mooi ook weer kleiner. Toch kan het ook aan onszelf liggen. Zijn de volkjes sterk genoeg, met de juiste bijen? Zijn de moeren oud genoeg? Zijn de.moeren vliegvaardig?
    Aangezien mijn standbevruchting vrijwel altijd 80 of 90 % is, denk ik dat de moeren wel goed zijn. Misschien spelen de darrenroosters een rol. Zal ze toch een uitproberen met jonge moeren. Groet , Ben

  • Rick

    11-07-2019 om 20:37

    Vd Brink, toch denk ik dat het vooral te maken heeft met wat de imker in zijn kasjes stopt, en hoe hij de moer invoert in het volkje. Zelf heb ik op diverse stations aan gedaan en overal een 20 tal kasjes achter gelaten tot nu toe van de 1 ronde 90% 2 rondes 90% terug gekomen en bevrucht. ook ik ben benieuwd wat de laatste ronde gedaan heeft.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.