08-02-2019

10. Medio augustus: het inwinteren begint

Medio augustus begint de periode van inwinteren weer. Echter zorg na het afnemen van de zomeroogst altijd voor voldoende reserves in de broedkamer, anders liggen ze voor het inwinteren al dood op de bodem. Door slecht weer en de drachtloze periode eind juli is er niets te halen terwijl het broednest wel voor voer vraagt. Ook tijdens de varroabestrijding kun je gerust voeren. Hoe je dit kan doen, lees je in dit blogbericht uit de digitale imkerkalender (zie de blogcategorie "de online imkerpraktijk"). 

Drie methoden van inwinteren

In deze video zie je drie verschillende manieren om volken in te winteren. Onder inwinteren verstaan we het bijvoeren van volken om de honingvoorraden op te krikken tot de noodzakelijke reserves om de winter door te komen. Het winterseizoen duurt tot medio maart. Vanaf dat moment komt er meestal weer voldoende vers voedsel binnen van de wilgendracht.

Noodzakelijke hoeveelheid?

Een volk in één broedkamer (spaarkast) heeft 14 kilo wintervoer nodig en in een Dadantkast is dat ongeveer 18 tot 20 kilo. Die 18 kilo komt weer overeen met de hoeveelheid reserves voor een tweebaks spaarkastvolk. Van tweebaks is sprake wanneer het volk echt twee bakken bezet. Is de onderste bak nagenoeg leeg, dan beschouwen we zo'n volk als een éénbaksvolk. Bij een goed bezette 6-ramer kun je ongeveer 8 kilo wintervoer kwijt, hou deze zesramers en eventueel miniplussen na de winter extra in de gaten en voer in maart bij met suikerdeeg. Dat is vaak nodig. 

Het schouwen van de volken

Winter uitsluitend sterke volken (medio augustus > 8 ramen simplex bezet) in, dat voorkomt veel wintersterfte. Zwakke en middelmatige volken kun je beter voor het inwinteren samenvoegen, zodat je uitsluitend sterke volken overhoudt. Uiteraard zijn goed bezette reservevolken in 6-ramers ook de moeite waard om in te winteren. Het samenvoegen van volken kan ook nog gerust in september, oktober en november. 

Medio augustus schouwen we de volken en stellen we vast hoeveel verzegelde honing er aanwezig is. Iedere vierkante decimeter aan twee kanten verzegelde honing weegt 370 gram. Een compleet verzegeld simplex broedkamerraam weegt 2,1 kilo. De aanwezige hoeveelheid honing hoef je dus niet meer bij te voeren. Het bijvoeren betreft het deel dat nog ontbreekt ten opzichte van de gewenste 14 of 18 kilo. 

Iedere kilo droge kristalsuiker opgelost in water wordt door de bijen opgenomen en ingedampt totdat de suikerwateroplossing nog maar 20% water bevat. Die ene kilo droge suiker wordt derhalve als vloeibaar ingedikt wintervoer ongeveer 1,2 kilo vanwege het aanwezige water in het voer. Met 10 kilo droge suiker maken de bijen dus 12 kilo wintervoer. Ditzelfde geldt voor cans invertsuiker. Ondanks het brutogewicht van 14 kg is het droge gewicht ongeveer 10 kg suiker. Deze 14 liter invertsuiker wordt weer door de bijen ingedampt tot 12 kilo wintervoer. 

Indien een groot volk (tweebaks spaarkast of 10-raams Dadant) medio augustus niet meer over enige reserve beschikt, moet je dus 1,5 can invertsuiker voeren om aan de gewenste 18 kilo wintervoer te komen. 

Het maken van de suikerwateroplossing

Bij het oplossen van kristalsuiker kun je het makkelijkste 3 kilo suiker oplossen in 2 liter handwarm water. Gebruik van warm of heet water leidt niet tot de vorming van HMF. 

Voerhulpmiddelen

Eigenlijk kun je de hulpmiddelen om het vloeibare voer aan te bieden verdelen in drie opties:

 1. in voerbakken, die je op het voergat van de dekplank plaatst of die de hele broedkamer afdekken als vervanging van de dekplank
 2. in interne voerbakken (plastic of hout) die je op de plaats hangt van 1 of 2 BK-ramen. 
 3. door rechtstandige plaatsing van schoongespoelde lege openstaande melkpakken of frisdrankflessen met afgesneden hals op de bodem van een Topkast, Dadantkast of TBH plaatst. Steek wat takjes of wat stro in de melkpakken of petflessen, zodat de bijen niet kunnen verdrinken. 

Al deze hulpmiddelen werken goed. Houd de varroabestrijdingsmiddelen ver verwijderd van de voeropeningen. Anders zullen de bijen geen suikerwater opnemen. Je kunt dus wel voeren en bestrijden tegelijkertijd. 

Periode van inwinteren

Voer het streefgewicht in de periode van half augustus tot half september met een mogelijke uitloop tot 1 oktober. Voer in het begin kleinere hoeveelheden van 1,5 kg per keer/per week en voer het gewicht op in de richting van de laatste 2 weken voor 15 september. Controleer vooral eind september of de kasten fors zwaarder geworden zijn. Sommige volken zetten de verstrekte energie om in een vergroting van het broednest. Dit is niet de bedoeling, het broednest moet juist langzaam krimpen ten gunste van het ontstaan van langlevende winterbijen. Dit worden dus met name de jonge bijen die niet meer als voedsterbij gediend hebben. Mocht het gewicht van de kast te licht zijn, voer ze dan gerust nog 5 tot 10 kg bij. Controleer bij twijfel zo nodig de voervoorraad. 

Met suikerdeegblokken extra vroeg beginnen

Mocht je zoals in de video te zien is, willen voeren met grote 15 kg suikerdeeg blokken, begin dan zeker half juli al direct met het plaatsen van de doos suikerdeeg, want ze hebben hier twee maanden voor nodig. Na afloop weer controleren. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • imme

  04-08-2020 om 11:15

  beste Ben,
  2 jonge volken van juni, mag ik die nog tussen nu en 14 aug een pak apifona geven?
  of is het beter met suikerwater te werken er is weinig dracht meer en honing opslag is zeer laag.

  Imme, natuurlijk mag je ze een pak apifonda geven. Na half augustus wel gaan inwinteren met invertsuiker of opgeloste kristalsuiker, want met apifonda duurt het te lang. Groet, Ben

 • Maurice

  04-08-2020 om 21:12

  Hallo Ben, ik heb voor mijn vakantie (11 juli) de honingkamers geslingerd. Rond het broed nest zat toen ook nog flink wat honing. Nu zie na terugkomst (3 weken later), dat de terug geplaatste honingkamer, weer netje is maar nog weinig/geen honing bevat. De broedkamer heeft ook niet veel. Veel staat wel in bloei in de buurt, maar ik vind het moeilijk in te schatten of ik ze moet bijvoeren. In de andere kast, ongeveer zelfde aantal bijen en op dezelfde manier behandeld zit wel genoeg honing rondom het nest. Zal ik ze bijvoegen of is dit nog te vroeg? Ik hoor graag van je. Groet Maurice

  Maurice, het is goed om ze nu bij te voeren, want nu moeten ze een broednestje aanhouden voor de ontwikkeling van de winterbijen. Honingbakken kunnen er wel af. Groet, Ben

 • Dick Weijman

  06-08-2020 om 23:19

  Hallo Ben, ik heb 4 volken die op 1 bk en 1 of 2 hk’s staan. Ik vraag me af op hoeveel bakken ik ze zal overwinteren. Alleen een bk of een bk + 1 hk.?
  Kun je me tips geven hoe je dat in deze fase kunt bepalen? Immers, je moet deze keus maken voor het inwinteren, neem ik aan. Groet, Dick

  Ha Dick, ja voor het begin van het inwinteren moet de volgorde van de bakken goed zijn. Aangezien ik de huidige BK waarin het broednest zit volgend voorjaar en zomer als bovenste broedkamer wil houden, plaats ik 1 hk waarin ik restanten voer verzamel als onderbak onder de broedkamer. Mocht je 2 hk's hebben, waarin je meer dan 10 hkramen met restanten voer en/broed heb, dan mag je er ook wel 2 onder plaatsen. Dat maakt echt niets uit, mits het volk sterk genoeg is om nog de vliegopening te verdedigen tegen wespen. Anders slechts 1 hk onder zetten. Per 1 maart kun je de lege hk's weer weg nemen. Groet, Ben

 • Dick

  08-08-2020 om 16:07

  Hallo Ben, dank voor je reactie. Je spreekt hier van het inwinteren op een bak en minstens 1 hk. Inwinteren opslechts 1 bk kan ook (toch?).Wanneer winter je in op alleen een bk? Dick

  Dick, overwinteren op 1 bk gaat prima. De meeste nieuw opgezette volken overwinter je op 1 bk. Echter de overjarige volken zijn vaak in augustus nog vrij groot (als ze gezond zijn) en passen dan op dat moment nauwelijks in 1 BK. In dat geval laat ik vaak als extra zitruimte een hk onder staan tot 1 maart van het volgend jaar.
  Ik doe dat ook vanwege het stuifmeel dat je soms tegenkomt in HK-ramen of restjes honing, zonde om op te slaan in de schuur want de stuifmeelmijten vreten alles op. Groet, Ben

 • Petra

  22-08-2020 om 20:19

  Hoi Ben.
  Kun je me de beste volgorde van inwinteren doorgeven?
  Nu staat de kast op:
  1. voorraadbak
  2. broedbak
  3. honingbak.
  ( gaat nu de voorraadbak weg, en schuift volgend jaar alles 1 plek naar onder?
  Groetjes Petra

  Petra, bedoel je met de voorraadbak de voerbak?

  Van onderaf bestaat een kast in de winter uit:
  1. bodem
  2. broedkamer(s) met wintervoer
  3. eventueel extra kamer met wintervoer
  4. dak

  Groet, Ben

 • Rebecca Lombaers

  17-09-2020 om 17:54

  Dag Ben, kan je teveel bijvoeren? Ik heb een volk op 10 ramen die het altijd goed hebben gedaan, maar zag bij de controle vandaag 8 ramen voer en maar 2 ramen broed. Moet ik er misschien een kast onder zetten zodat ze ruimte genoeg hebben voor broed?
  Hartelijke groet, Rebecca

  Rebecca, 2 ramen broed is normaal voor deze tijd, dus gewoon met rust laten. Het volk krimpt in de nazomer, dus ze hebben nu ruimte genoeg. Groet, Ben

 • heleen Goorissen

  06-08-2021 om 11:18

  Hi Ben, ik lees in de berichtjes dat je bij gebruik van een Hk bij overwinteren, adviseert deze ONDER Bk te zetten. Wat is daar de reden voor en waarom niet, bovenop laten staan?
  bedankt, Heleen

  Ha Heleen, wanneer een hk echt als hk moet dienen, wil je daar liever geen broed in hebben en dat gebeurt wel vroeg of laat wanneer deze bovenop staat. Onderop krijg je geen broed en je kunt 'm wegnemen eind februari. Ik wil in de winter ook de bijen kunnen zien, die blijven zitten waar nu het broednest zit, dus in de bk. Vandaar de verhuizing naar beneden als je de hk niet wil slingeren en in de schuur wil opbergen. Groet,Ben

 • Willlem

  13-08-2021 om 21:32

  Hoi Ben, ik heb ook een groot volk waarvan de HK zijn weggenomen. Volk stond ook op 2 BK maar heb hier 1 BK (11raams) van gemaakt. Echter heeft het wel 9 ramen met broed. Ik lees nu over een HK te plaatsen onder de bk voor extra ruimte. Moet/ kan dit alsnog?

  Ha Willem, indien de bijen in jouw bk geen enorme baard vormen onder de vliegopening zou ik niets doen. Groet, Ben

 • Henk

  15-08-2022 om 21:27

  Dag Ben,

  Ik imker met topkasten en gebruik de kunststof inzet-voerbakken. Steeds wanneer ik mijn bijen voer, zitten de (lege) voerbakken vol met bijen en die gaan dan allemaal kopje onder. Verdrinken doen ze, denk ik, niet want ik heb er wel "drijvertjes" in, maar in mijn cursusboek lees ik: let op: "het suikerwater kan voor verkleving van de vleugels zorgen" en dat baart mij zorgen. Moet ik daarom de bijen eerst uit die voerbakken schudden of kan het geen kwaad dat ze er compleet in ondergaan.? Ik zie jou in deze video de voerbak eenvoudig vol schenken, maar stel toch maar de vraag. Hartelijk dank trouwens voor al de informatie die je op deze wijze met ons deelt!

  Ha Henk, je moet er vooral zelf een goed gevoel bij hebben, dus klop gewoon de voerbak even leeg boven de toplatten. Gezonde bijen komen overigens direct weer boven drijven en bij ongezonde volken zie je vaak bijen verdrinken in de voerbak. Groet en succes met inwintering, Ben

 • ruud

  17-08-2022 om 13:16

  Dag Ben,
  Ik imker op éénbak nu de laatste honing geslingerd en de HK (halve) terug gezet. Zal niet veel meer gehaald worden of het moet de Balsemien hier (Biesbosch) zijn maar die nectart momenteel weinig (te droog). Dit houdt in dat de BK's vol bezet zitten maar weinig voer, wel brood/stuifmeel. Kan ik die HK's zeg begin Sept t even bezien hoe vol ze zijn dan onder de BK zetten tot Maart en tussentijds eventueel bijvoeren zodat ze eind Sept genoeg hebben met ca 14 kg!

  Ha Ruud, niet later dan begin september met inwinteren anders wordt het later in september te vochtig en in de nacht te koud om goed te voeren. Levert te veel vocht op in de honing. Je kunt de hk's begin september onder plaatsen en eind februari leeg weer wegnemen. Groet, ben

 • Miel

  19-08-2022 om 18:51

  Hallo Ben, vraagje: ik moet nog aan het inwinteren beginnen. De behandeling moet ik daarbij ook nog voltooien (duurde even voordat ik kon behandelen vanwege de hitte). Hierbij heb ik al een plaatje thymol oo de broedkamer gelegd voor 3 weken, die ik twee weken geleden verwijderd heb. Moet dus nog een sessie van drie weken voor een volledige behandeling (ook die twee weken ertussen vanwege de hitte). Nu las ik dat zo'n behandeling wel zorgt voor een verminderde voedselopname. Wat raad jij nu aan om te doen? Alakvast bedankt!!

  Ha Miel, ik zou nu nog 1 behandeling doen gedurende 3 weken, maar leg de plaatjes vooral zo ver mogelijk van het voergat af en begin eerst met voeren en twee dagen later met bestrijden. Groet, Ben

 • imme

  21-08-2022 om 14:54

  ivm de aanhoudende warmte deze komende week ga ik de thymo var bestrijding starten na de warmte golf. de HK gaan er dan ook af het voeren kan dan beginnen na de ergste warmte hopelijk volgend weekeinde. dat is toch ook prima?

  Imme, ja. snel gaan bestrijden en inwinteren. Groet, Ben

 • Miel

  22-08-2022 om 22:20

  Bedankt voor het antwoord Ben. Nu zag ik alleen dat het de komende dagen weer enorm warm wordt. Is het dus verstandiger even te wachten met de verdere behandeling met Thymovar?

  Ha Miel, indien de plaatjes er recent opgelegd zijn (tot 4 dagen geleden) zou ik een pauze inlassen, zeker wanneer de kasten in de zon staan. Groet, Ben

 • Miel

  29-08-2022 om 09:19

  Nu de hitte achter de rug is kan er weer een plaatje thymol op. Echter lazen we op de gebruiksaanwijzing dat er enkele cm ruimte boven het plaatje thymol en de kastdeksel moet zijn. Nu hebben we dit eerder opgelost door een honingkamer boven het plaatje thymol te plaatsen, alleen gaat dit niet nu we ze ook voeren. Hoe kan ik dit oplossen? Bedankt alvast!

  Ha Miel, even een rand timmeren van 4 of 5 cm hoogte om onder de dekplank te leggen. Maar je kunt ook de thymovar plaatjes aan de rand vd toplatten leggen dus buiten het broednest. Groet, Ben

 • Herman Hulleman Harderwijk

  04-10-2022 om 19:59

  Dag Ben,

  Vandaag de laatste inspectie bij mijn acht bijenvolken, de suikerbakken eraf gehaald. Ik ben geschrokken. Vier volken eigenlijk te klein om de winter in te gaan en deze hebben te weinig voer opgenomen via het suikerwater. Ik heb eind augustus in die kasten een nieuwe Q laten inlopen (F1). Nu zie ik te weinig broed. Kan ik nog wat redden ?

  Ha Herman, ja gewoon verenigen tot er voldoende sterke volken overblijven. Groet, Ben

 • Hero

  01-08-2023 om 11:36

  Ha Ben, als je met natuurbouw werkt krijg je ook een darren raam midden in het broednest, als ik ze laat zitten dan stoppen ze daar wel voer in, maar wat gebeurd er dan in maart, slaat de moer dan zo,n raam over? Lijkt me niet gunstig voor de voorjaarsontwikkeling van het volk, je zal die ervaring ook wel hebben toen je nog topbarkasten hield, Groet BuckfastHero.

  ha Hero, in maart zal de moer dit darrenraam beleggen. Ik haalde ze er altijd uit in juli/augustus om ze om te smelten voor de productie van 4,9 mm kunstraat. Groet, Ben

 • Lineke

  01-08-2023 om 19:10

  Ha Ben,

  Kan je zwakke volken nu ook verenigen zodat ze sterk de winter ingaan?

  Groet, Lineke

  ha Lineke, jazeker. Alles wat zwak is, moet je nu gewoon verenigen. Dan maak je veel meer kans goed de winter te overleven. groet, Ben

 • Hilda

  01-08-2023 om 21:37

  Dag Ben, kan ik een jong volkje dat niet snel groeit verenigen met een moerloos , darrenbroedig volk ?

  ha Hilda, darrenbroedigheid kan twee oorzaken hebben, namelijk eileggende werksters of een darrebroedige moer. Bij optie 2 moet je eerst de moer verwijderen en daarna verenigen. Dit gaat wel goed, maar met eileggende werksters kun je beter eerst 2 ramen open broed inhangen en dan een paar dagen later verenigen. groet, Ben

 • Paul

  02-08-2023 om 00:15

  Ha Ben, geen vraag maar gewoon eens een bericht. Ik vind het echt te gek hoeveel kennis je in huis hebt en dat je dat hier deelt en vragen beantwoordt. Mijn complimenten! Ik dacht, dat mag ook wel eens gezegd (geschreven) worden! Groet, Paul

  Dank je Paul. groet, Ben

 • Jurn

  02-08-2023 om 07:26

  Beste Ben, bij de honingoogst had ik ongeveer anderhalve HK met meest verzegelde honing op de BK laten staan (zonder moerrooster per jouw advies :-) ) Als ik ze met het restant daarvan wil inwinteren (met ook nog extra inverstsuiker) is het dan een goed idee om deze 2 HK's nu onder de BK te plaatsen zodat de bijen dat naar de BK kunnen slepen? En dan een voerbakje inverstsuiker in een lege HK bovenop de BK? En kan dat dan tegelijkertijd denk je, of eerste wachten tot ze de honing naar boven hebben gesleept?

  ha Jurn, je zou inderdaad de nog volledig verzegelde ramen boven kunnen laten staan in één hk en alle overige nog deels gevulde ramen in één hk onder kunnen plaatsen. De bovenste hk wel aanvulen met lege ramen. Die volle ramen boven merk je met een punaise, zodat je komend jaar weet dat daar geen suiker inzit, doch echte honing. Per raam kun je 1 kilo in mindering brengen op de 14 kilo wintervoer, die je moet bereiken. Na het omzetten, kun je beginnen met inwinteren. Groet, Ben

 • Gino

  02-08-2023 om 08:04

  Dag Ben, kan je zwakke volken verenigen op dezelfde stand?
  Vliegen die niet terug naar hun vorige plaats?

  Ha Gino, de eerste dagen zullen er nog best veel zoekende bijen rondvliegen, maar dat is na een week wel over. Die vinden de kasten wel weer. Groet, Ben

 • Niki

  02-08-2023 om 08:37

  Goedemorgen Ben,
  Het regent hier al dagen flink en dat is goed voor de heide waar mijn bijen naast wonen. Het ziet er naar uit dat over een week het weer weer zonnig gaat worden en dat zijn de ideale condities voor de heide om nectar te geven. Als het zo mag lopen, dan wil ik HK’s gaan plaatsen op enkele volken. Maaaaarrr, heb jij een tip hoe ik ervoor kan zorgen dat grote volken op 2 BK’s ook naar de HK gaan. Ik heb meermaals ervaren dat ze niet meer naar de HK gaan omdat er al een flinke krans wintervoer in de bovenste BK zit. Ze passeren deze dan niet meer en slaan alles op in de bovenste BK.
  Fijne dag!
  Groet Niki

  ha Niki, ja dat gebeurt. Het is het natuurlijke gedrag van de bijen. Je moet hier dus iets reorganiseren. Ramen met broed naar boven hangen en ramen met een koepel aan honing naar beneden plaatsen. Vooral ramen met eitjes aan de buitenkant van het broednest boven, zodat deze de komende weken niet beschikbaar zijn voor honing. Wat sommige imkers ook doen om succesvol heidehoning te krijgen is het volgende: comprimeer dit volk tot één bk met zoveel mogelijk broed afgesloten met twee ramen vol voer. Daarbovenop twee hk's. Ook hier weer open broed aan de buitenkant, gesloten broed in het midden.
  Zo'n bomvolle kast bijen geeft veel honing mits de moer jong is en nog even doorgaat met eitjes leggen.
  Als je dit laatste doet, laat eens horen hoe het uitpakt. groet van Ben

 • Marina

  02-08-2023 om 14:57

  Hallo Ben, je zegt dat je nu geen groot broednest moet willen. Kun je uitleggen waarom niet en hoe je dit kunt voorkomen?
  Ik had vorig jaar twee volken die maar doorgingen (met dus groot broednest). Daarvan was er één volk in de winter verdwenen (wellicht een heel andere oorzaak ...?).

  Ha Marina, de eilegproductie van de koningin moet de komende drie maanden langzaam afgebouwd worden tot nul. Daardoor kunnen de langlevende winterbijen ontstaan. De bijen die het open broed moeten verzorgen worden kortlevend. Bovendien vraagt een langdurig groot broednest veel zorg en voer. Groet, Ben

 • Sander

  02-08-2023 om 15:11

  Ha ben,

  Laatst de vraag over de heidehoning, toen zei je dat je de ramen naar binnen moest hangen. Kan ik hiervoor het beste lege bk ramen gebruiken? Ik wil liever niet snoepen van andere volken met broed.

  Groet,
  Sander

  Ha Sander, ik kan "het naar binnen hangen van bk ramen" niet meer terug vinden. ik heb wel gezegd de ramen met open broed aan de buitenkant van het broednest te hangen. Om honing te krijgen moet je veel bijen hebben, dus versterken met uitlopend broed kan geen kwaad. Maar ik begrijp je punt dat je andere volken niet wil verzwakken. Groet, Ben

 • Hero

  02-08-2023 om 16:19

  Ben waarom worden de Buckfastbijen in de nateelten, f2 en f3 altijd donkerder van kleur? dan de f1 of de p moer. Heb me daar altijd over verwondert . Groet Hero en ga door met je mooie site, zeer goed!!! Bedankt voor je werk en moeite.

  Ha Hero, dat is waarschijnlijk een lokaal verschijnsel, dat wellicht voortvloeit uit de aanwezigheid van donkere carnica darren. Persoonlijk zie ik dat niet. Mijn p moeren zijn overigens ook niet erg licht van kleur. Ik ken een teler, die selecteert op de gele kleur, dat is niet de bedoeling bij Buckfast. Groet, Ben

 • Sander

  02-08-2023 om 21:51

  Ha ben,

  Mijn vraag inderdaad een beetje vreemd geformuleerd.
  Als ik jong broed aan de zijkanten hang, wat hang ik dan op de plaats terug waar de ramen met jong broed vandaan komen? Volstaat het als je kantramen neerhangt (en maar het dus uit of daar evt stuifmeel/voer inzit), of kan ik beter die ramen uitnemen en net geslingerde bk ramen inhangen?

  Groeten!

  Ha Sander, ik heb niet "aan de zijkanten" geschreven, maar aan de buitenkant van het broednest. Dus wanneer je 7 ramen broed hebt, dan herschik je de volgorde van deze 7 ramen. Eitjes en larven naar de buitenkant van die 7 ramen en het gesloten en uitlopende broed in het midden. De moer wil dan in het midden eitjes leggen en dat drijft de nectar naar boven naar de hk. Het beste kun je zorgen voor 8 ramen broed en 2 volle voerramen op pos 1 en 10. groet, Ben

 • Hero

  03-08-2023 om 10:26

  Ben er zitten inderdaad ook nogal wat carnica imkers in deze omgeving, de f2 en f3 worden donkerder van kleur, ze gaan ook meer lijken op carnica,s ze blijven zachtaardig, alleen de zwermdrift neemt toe in vergelijking met mijn meer zuivere buckfast, zou die verhoogde zwermdrift worden veroorzaakt door die carnicadarren? Groet BuckfastHero.

  ha Hero, jouw zwermtraagheid verdunt bij standbevruchting vanwege de veel minder zwermtrage carnica's. Dus probeer f2 en f3 te vervangen door f1. groet van Ben

 • Jaap uut Ede

  03-08-2023 om 10:45

  Beste Ben,
  Als er tijdens een behandeling tegen Varroa met Mierenzuur (Liebig) maar heel weinig mijten vallen, is verdere verdamping dan nog wel nodig?
  Groet van Jaap.

  Beste Jaap, je kunt het beste de mijtenval in de eerste vijf dagen van september tellen. Blijft de mijtenval per dag onder de zes, dan hoef je geen tweede behandeling te doen. Bij 10 of meer zeker nogmaals mierenzuur toepassen in september. groet van Ben

 • Corry

  03-08-2023 om 17:38

  Ha Ben. De meeste van mijn volken kunnen overwinteren op eigen honing. Een paar moet ik toch bijvoeren. Als ik dat met reeds geslingerde honing wil doen. Moet ik de honing dan verdunnen en zo ja, hoeveel?

  Ha Corry, dan moet je 1 tot 2 delen water toevoegen op 1 deel honing. Maak kleine porties aan want verdunde honing gaat snel gisten. Groet, Ben

 • Leo Hazelzet

  05-08-2023 om 10:26

  Hoi Ben, ik heb een vraag over inwinteren op eigen honing en vooral de manier waarop.
  Nu plaats ik een afdekplaat met een voergat op de BK en hang honingraampjes in de HK , met een ontzegelvork kras ik wat cellen open.
  Het gaat wel langzaam het transport door de bijen van HK naar BK.
  Heb jij nog een suggestie hoe dit beter of anders kan?

  Ha Leo, waarom moet de honing verplaatst worden van hk naar bk? De bijen maken geen onderscheid tussen hk en bk. Als er voldoende honing aanwezig is in hk plus bk samen, dan hoef je niks te doen. Mocht je 2 kilo tekort komen, dan kun je dat uit een ander volk overhangen. Groet, Ben

 • Marina

  06-08-2023 om 14:24

  Ha Ben, Bedankt voor je antwoord. Ik dacht altijd dat winterbijen langlevend zijn doordat ze geen honing hoeven te halen. Ik had er niet aan gedacht dat ze door de broedverzorging ook korter te leven hebben.

  Ha Marina, voor broedzorg worden voedersapklieren geactiveerd. Dit vergt eiwitreserves. Zodra de eiwitreserves minder worden transformeert een voedsterbij zich tot haalbij en eindigt haar leven binnen enkele weken. Groet, Ben

 • paul

  07-08-2023 om 10:44

  Dag Ben, heb een aantal zeramers die goed vol zitten. Kan ik ze nu nog in 11 ramers zetten. Heb nog uit gebouwde ramen. Het is begin augustus. Twijfel. Alvast bedankt voor je advies

  Ha Paul, maak er eerst 8 ramers van dmv sluitblokken. Kun je altijd nog een negende raam bijhangen over twee of drie weken. Groet, Ben

 • Henk

  07-08-2023 om 19:53

  Voor het inwinteren behandelen we normaal gesproken de volken tegen varroa. Ik had deze week de varroalades eronder geplaatst. Ik zag bij mijn 3 volken maar 1 of 2 mijten liggen. In het voorjaar de darrenraatmethode toegepast. Denk je dat ik de zomerbehandeling zou kunnen overslaan?

  ha Henk, overslaan kun je alleen na goed onderzoek via de schudmethode. De schuifla biedt te weinig zekerheid vanwege mieren, pissebedden en oorwarmers. Maar het zijn er wel weinig. groet van Ben

 • Sraar

  08-08-2023 om 19:57

  Wij imkeren met segenberger kasten, Duitse normaal. We hebben eenbaks productie volken en ook volken op 2broedbakken. wij hebben nu de honing afgenomen. De Hb die niet voldoende gesloten zijn hebben wij niet geslingerd. Per volk hebben wij een nietgeslingerde Hb of een geslingerd honingbak die nog nat is tussen de bodem en de onderste broedbak geplaatst. Op het ogenblik hebben wij een begin gemaakt met inwinteren met opgeloste (1/1) suiker. Vraag: is het mogelijk dat we in febr/maart voer aantreffen in de ondergeschoven Hb zodat die niet ingezet kan worden in de honingzolder voor t komend seizoen? Groeten Sraar.

  ha Sraar, volken zullen het aangeboden voer nooit in de ondergeplaatste hk opslaan. Dus daar komt geen suiker in. Voor 99% zeker, zullen je ondergeplaatste hk's in februari leeg zijn. Niet wachten tot 2e helft maart want dan komt er wel stuifmeel en wilgennectar in. groet, Ben

 • ruud

  09-08-2023 om 12:24

  dag Ben, ik imker op éénbak met de HK's. Nu wacht ik op de balsemien (woon in Biesbosch gebied) maar die geeft nog weinig en ze hebben voer nodig terwijl de HK bovenop staat. Wat is de beste oplossing om ze toch te voeren tot de balsemien echt binnen komt. 2e vraag: Ik heb ook begrepen dat je gewoon kunt behandelen met oxaalstrips en de HK er niet af hoeft!

  ha Ruud, leg een 2,5 kilo pak suikerdeeg op de hk, dan hebben ze in ieder geval geen honger. En mochten ze iets daarvan opslaan dan komt het rond het broednest te zitten en niet of nauwelijks in de hk.
  Om je vraag over oxaalstrips te beantwoorden moet ik eerst de gebruiksaanwijzing lezen. Ik zal eens Googlen maar ik verwacht het niet te kunnen vinden, want het is een niet formeel toegestaan product. Ik kom er nog op terug. Oxaal is een zuur, dus wordt het wel opgenomen in water en honing. Groet, Ben

 • Henk

  09-08-2023 om 15:19

  Ik heb de afgelopen dagen mijn 4 bijenvolken geinspecteerd om te zien hoe de verdeling/bezetting van de raampjes is met het oog op de komende inwintering. Hierbij waren 3 van de 4 volken zeer agressief. Ik ken dat helemaal niet. Bij twee volken zit een nieuwe F1 koningin en bij de 3e een nieuwe F2 koningin (die ik volgend jaar wil vervangen voor F1). Heb jij een verklaring waarom ze zo agressief zijn (heel veel steken en op je af komen vliegen)?

  ha Henk, mogelijk dat de wind, de temperatuur en voedselschaarste een rol spelen. Alleen de voedselschaarste kan per volk verschillen. Mogelijk speelt er ook nog een genetische component.
  In het algemeen kun je wel stellen dat de volken in de nazomer defensiever worden. Een groot verschil met het voorjaar. groet van Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.