14-02-2019

7. Juni: Jonge moercontrole

Vier weken na haar geboorte
Als imker kun je vier weken na de geboorte van de moer controleren of zij inmiddels goed aan de leg is. Er kunnen zich een paar verschillende situaties voordoen. 
 
Vier mogelijke opties
  1. Ze heeft mooi vlakgesloten werksterbroed. Dit is meestal het geval. Toch zijn er uitzonderingen, die de imker voor een raadsel kunnen plaatsen.
  2. Zou ze uitsluitend bultbroed hebben, dan is ze onbevrucht gebleven en moet je haar vervangen. Dit bultbroed wijst dus op onbevruchte eitjes die in werkstercellen gelegd worden. De onbevruchte eitjes worden darrenpoppen en die passen gewoonweg niet in het werksterbroed.
  3. Vind je nog helemaal geen (open) broed, dan kun je een raam open broed uit een andere kast inhangen (ik noem dit de lakmoesproef). Dit raam kun je na vier dagen controleren. Is de moer inderdaad afwezig dan vind je na vier dagen redcellen op dat raam. Wordt het raam met broed gewoon verzorgd dan moet je nog een week geduld hebben, de moer is wel aanwezig maar nog niet zichtbaar aan de leg. 
  4. Tref je individuele cellen aan met bultbroed en cellen met meerdere eitjes dan heb je te maken met eileggende werksters. Vanwege het ontbreken van de moer en het ontbreken van broed missen de bijen de feromonen, die de moer en het open broed afgeven. Dit gebrek aan feromonen activeert de eileiders van enkele honderden werksters en ze gaan eitjes leggen. Dit leidt tot niets want de eitjes zijn onbevrucht. Het beste kun je de bijen voor de andere kasten op enige meters afstand afschudden, zodat de werksters nog verder kunnen leven in andere volken. De eileggende werksters blijven in het gras achter. 

Het oplossen van het probleem met eileggende werksters

Mocht het aan je hart gaan om dit volk volledig af te slaan voor de andere kasten, dan is er nog wel een oplossing denkbaar. Je kunt namelijk de oorzaak van het eitjes leggen door werksters ondervangen. De oorzaak zit in het gebrek aan onder andere broedferomonen vanuit het open broed (larven geven deze feromonen af). Door twee weken achter elkaar twee ramen met open broed in te hangen, beeidig je het gebrek aan broedferomonen en zal de normale hormoonhuishuishouding terugkeren. 

Na een laatste check op de aanwezigheid van redcellen - breek deze allemaal weg - hang je een leggende moer via een nicotkluisje zonder clipje en met suikerdeeg tussen de ramen met broed. Na 10 dagen mag je kijken of deze truc geslaagd is. 

In deze video zie je de gebruikelijke situatie, namelijk mooie vlakgesloten broed. 

 
Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

Momenteel zijn er nog geen reacties, wees de eerste!

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.